Cropix
DINAMOVA MLADOST

MLADE NADE Najdarovitija generacija HR nogometa kreće protiv Arsenala u Ligi prvaka

Mario Cvitanović predao je popis 40 igrača na koje računa u Ligi prvaka, neki su već u seniorskom pogonu
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 10. rujan 2015. 10:30

Hoćeš u večeru da će Dinamo igrati polufinale Lige prvaka”, dočekao nas je gazda kafića na Jarunskom placu i ponudio solidnu gozbu za društvo u slučaju da se to ne dogodi. Brže bolje smo pružili ruku i zapečatili dogovor, da bi šaljivđija ponudio dodatak:

- Ovo uključuje i juniorsku Ligu prvaka.

Očekivanja navijača da bi Dinamo mogao zaigrati ozbiljniju ulogu u natjecanju u kojem sudjeluju juniorske momčadi sudionika Lige prvaka, na prilično su čvrstim temeljima. Generacija 1998. čini kostur momčadi koju će voditi Mario Cvitanović, a koja je etiketirana je kao jedna od najtalentiranijih u povijesti. Znate već za onu priču kada je Luka Pavlović poslao na Kazahstan 11 igrača Dinama. Ne zato što je imao naredbu s vrha nego zato što u tom godištu “modrima” nitko ne može parirati. To je generacija koja je 2013. pod Gojunom osvojila Nike Premier Cup, neslužbeno klupsko svjetsko prvenstvo.

Prošli tjedan je put Nyona poslan popis na kojem se nalazi 40 imena na koje Cvitanović računa.

Strogi propisi Uefe

- Nositelji odlaze u Čile na SP. Dosta ih igra u B-momčadi Dinama, neki su u seniorskom pogonu - objašnjava Cvitanović koji je trebao pomoć matematičara da riješi kadrovsku križaljku kroz šumu propisa nametnutih od Uefe. Primjerice, za Dinamo mogu nastupiti tri igrača iz ‘96. godišta, ali uz uvjet da su tri godine neprekidno u sustavu kluba. Tako Endri Çekiçi, koji bi bio nositelj igre, nema pravo nastupa.

- To su objektivni problemi s kojima se susrećemo. Daleko je od idealnog, ali ima dovoljno kvalitete i potencijala. Svjestan sam kako se od mene traži rezultat u skladu s renomeom koji naša škola ima u svijetu - naglasio je Cvitanović koji ima bezrezervnu podršku kluba i škole. Problem na koji nailazi u pripremi utakmice su protivnici koji su mu nepoznanica.

- Mi smo dobili Olympiacos na Ramljaku 4-1, ali pitanje je hoće li to biti ista momčad. Tek nakon prvog kola imat ćemo jasniju sliku o snazi protivnika. Najbitnije je pripremiti mladiće na ono što ih čeka za par godina. Da osjete težinu dresa Dinama, da se priviknu na pritisak. Treba ih lišiti imperativa i pustiti ih da uživaju u nogometu - tumači trener juniorske momčadi koji ne bježi i od osobnih ambicija. Ne zanima ga, kaže Cvitanović, puko sudjelovanje u natjecanju.

- Ovo je svojevrsni izazov. Da se testiram u stresnim situacijama i podižem granice. Želim jednog dana raditi u seniorskom nogometu i ovo je stepenica više na tom putu - naglasio je talentirani stručnjak kojem je osnovni zadatak uspostaviti momčadski duh u svlačionici, stvaranje automatizma u igri i usaditi kolektivnu svijest svojim izabranicima. Cvitanovićeve metode su individualni i grupni razgovori, skupne analize, treninzi...

Cvitanović je optimist

- Inzistiram na brzom donošenju odluka u igri jer to je osnovni zahtjev modernog nogometa.

U svakom slučaju, optimist sam jer osjećam da imam igrače koji mogu ispuniti zahtjeve koje ću staviti pred njih - završio je Cvitanović.

Linker
20. svibanj 2024 04:02