Goran Sebelic / CROPIX
VELIKI TALENT

MLADI HRVATSKI REPREZENTATIVAC DOBIO PONUDE TRI KLUBA IZ LIGE PRVAKA Sva tri imaju isti zahtjev koji se Nijemcima ne sviđa!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. srpanj 2019. 16:42

Mladi hrvatski reprezentativac Borna Sosa dobio je ponude Šahtara, Atalante i Lillea! Sva tri kluba sljedeće sezone igraju Ligu prvaka! Eto, da samo vidite na kakvoj je cijeni bivši nogometaš Dinama koji je trenutačno član Stuttgarta koji je prošle sezone ispao iz Bundeslige, te se preselio među drugoligaše. Uz dodatak da je te prošle sezone Sosa iz neobjašnjivih razloga za Švabe igrao vrlo malo, tek 613 minuta.

Novi Pavard

Bez obzira na tu statistiku, žele ga klubovi koji će igrati najelitnije nogometno natjecanje na svijetu. Sasvim je jasno da svi oni vjeruju da je Borna mladić za velike dosege. Međutim, sva tri kluba su mladog lijevog bočnog željela na - posudbu! Stuttgart je odbacio takvu mogućnost, Sosu ni pod razno ne žele dati nikome na posudbu. Kazali su da je on jedan od igrača na kojima misle graditi “novi Stuttgart”, klub koji bi se po klupskim ciljevima već sljedeće sezone trebao vratiti u Bundesligu.

STUTTGART, GERMANY - JANUARY 19:  Levin Oeztunali of FSV Mainz battles for possesion with Borna Sosa of VfB Stuttgart during the Bundesliga match between VfB Stuttgart and 1. FSV Mainz 05 at Mercedes-Benz Arena on January 19, 2019 in Stuttgart, Germany.  (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

U Stuttgartu drže da bi Borna Sosa mogao postati novi Benjamin Pavard. Francuski reprezentativac je, naime, igrao drugu Bundesligu sa Švabama, pa se onda se iz prvoligaškog Stuttgarta preselio u Bayern. U međuvremenu je s Francuskom postao prvak svijeta u Rusiji. Ta bi priča stvarno bila sjajna za Bornu, a bogme i za Hrvatsku, zar ne? No pustimo sad te snove, istina je da klub želi zadržati Sosu. No, stvari se mogu vrlo brzo promijeniti, jer bi prvobitne ponude o posudbi mogle prerasti u one prave, kupovne! Tri kluba iz Lige prvaka su s ponudama o posudbi samo bacile mamac koji Stuttgart nije zagrizao. Ali sad bi se trebala baciti prava udica koji će na vrhu imati milijune eura. E, to bi već Sosin klub mogao zagristi. Posebno se u tom kontekstu spominje Šahtar. Ukrajinci bi vrlo brzo trebali poslati ponudu za transfer. Ne znamo ima li to veze s Darijom Srnom koji je prije nekog vremena preuzeo važne funkcije u ukrajinskom klubu, ali nije nemoguće. Srna sigurno zna prepoznati kvalitetnog braniča, pa ne bi bilo nelogično da upravo legendarni bivši hrvatski reprezentativac u Šahtar želi dovesti Sosu! No isto tako “pravu” ponudu sprema odaslati i Lille. Jedino se Atalanta ne spominje kao klub koji bi osim one ponude o posudbi poslao i onu za kupovni transfer.

Zaradio neugodnu ozljedu?

Mladi Hrvat zaradio je ozljedu na treningu održanom protekle nedjelje. Prve informacije govore da se radi o problemima s gležnjem i modricama na središnjem dijelu stopala. O ozbiljnosti ozljede znat će se više nakon dodatnih pretraga.

Borna od boli nije mogao sam napustiti teren pa su ga treneri na ramenima iznijeli s travnjaka.

Povrat investicije

Po našim saznanjima, ako mladi hrvatski reprezentativac poželi otići iz Stuttgarta, što ne bi bilo nelogično s obzirom na to da se klub spustio u drugu Bundesligu, te da je prošle sezone bio zanemarivan, onda bi Švabe željele povrat svoje investicije. Dakle, Stuttgart bi za odštetu tražio 8 milijuna eura! Toliko je, naime, njemački klub na ime odštete isplatio Dinamu. Iako su Borni kazali da je on jedan od temelja “novog Stuttgarta”, pitanje jest može li im vjerovati? Prošla sezona baš ne nudi razloge da mladi hrvatski reprezentativac bezrezervno vjeruje bilo kome u tom klubu. Priliku su dobivali oni koji su lošiji od njega, pa čak i onda kad se Švabama nije otvorio padobran i kad su nezaustavljivo padali u ponor druge Bundeslige.

Borna je nakon Europskog prvenstva mladih U-21 reprezentacija u Italiji i San Marinu otišao na kratki odmor, a onda se vratio u Stuttgart. Sada čeka rasplet kompletne priče. Sve se može promijeniti u samo nekoliko dana, treba vidjeti kako će se stvari dalje odvijati, hoće li i kada stići ponude koje se najavljuju.

Sosa se vraća i u Dalićev fokus ako ovog ljeta ‘nabije’ minutažu

Borna Sosa u zanimljivom je trenutku karijere. Ako ga kupe Šahtar ili Lille, onda bi ove sezone mogao igrati Ligu prvaka, etablirati se na velikoj, najvećoj sceni. U suprotnom može ostati u Stuttgartu, te ako je vjerovati klupskim promišljanjima, biti jedan od temelja stvaranja nove momčadi, tzv. “novog Stuttgarta”. Kako god bilo, Borni se otvaraju jako dobre perspektive i kad se radi o A reprezentaciji. Uostalom, Zlatko Dalić je svojevremeno i razmišljao o Sosi, ali, nažalost, njegova mala minutaža u Bundesligi udaljila ga je od tih razmišljanja. Sad bi se opet vrlo brzo trebao vratiti u izbornički fokus. Kad smo već kod mogućeg odlaska u Šahtar, onda može biti zanimljiva usporedba s Nikolom Vlašićem. On se također iz lige Petice, iz Evertona preselio na istok, u moskovski CSKA, a to je bio fenomenalan potez za karijeru, Niksi je postao ključni igrač slavnog kluba. Sad bi eto i Sosa mogao sve to napraviti, samo u Ukrajini.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Kad smo već kod lijevih bekova i A reprezentacije, onda moramo zamijetiti kako je dobro da se na tom inače godinama bolnom mjestu Vatrenih pojavljuju mladi dečki poput Sose. Trenutačno prvi lijevi bek Vatrenih je Borna Barišić (26), član Rangersa. Kad god igra za nacionalnu vrstu, svoj posao odradi na najbolji mogući način. Barišić je postao važan čovjek Dalićeve koncepcije. Bitno mu je da ove sezone dobije adekvatnu minutažu kod Stevena Gerrarda.

Prije neki dan razgovarali smo s Josipom Pivarićem, on se vratio treninzima i radu s momčadi kijevskog Dynama, kad se vrati u onu svoju staru formu koji je imao prije ozljede, on je opet jaka opcija za lijevog reprezentativnog bočnog. Za prošlu akciju reprezentacije Dalić je zbog nedostatka na lijevom boku pozvao Darija Melnjaka iz turskog Rizespora. Pitanje je jasno i kako će se dalje razvijati karijera Ivana Strinića, člana Milana.

Linker
20. travanj 2024 01:57