Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
SNAŽAN PROLJETNI START

MODRI POD BUGARINOM UOČI DERBIJA IMAJU IZGLED ŠAMPIONA Dinamo je poslao poruku Rijeci: Dolazimo vam uzeti sve! Bodove, samopouzdanje i vjeru u naslov

IVAJLO PETEV Jedan od petorice Dinamovih trenera koji su startali sa šest proljetnih pobjeda u Prvoj HNL
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. travanj 2017. 17:30

Ivajlo Petev želi na Rujevici Rijeku spustiti niz plavi rollercoaster i izbaciti u prvom zavoju. Poruka koja je na utakmici s Osijekom odaslana prema Kvarneru glasi - u formi smo, dolazimo vam uzeti sve. Pod “sve” se misli na bodove, samopouzdanje, vjeru da se može do naslova. Nakon subotnje smo utakmice ispod južne tribine razgovarali s većinom Dinamovih igrača, službeno i neslužbeno. Stekli smo dojam da su već počeli igrati protiv Rijeke, a završne rečenice svakog razgovora mogle bi se svesti na jednu: Rijeko, nek’ ti je Bog na pomoći.

Tjelesna moć

U redu je to, treba bujati optimizam, nakon podužeg razdoblja ozračje je u plavom klubu stvarno vrhunsko, od svlačionica do klupskih prostorija. Istina, lijep je pogled na klupsku blagajnu, čuli smo to na Skupštini, potpisali su se ugovori s svim mladim talentiranim momcima, vjernost je produžio Soudani...

Zagreb, 010317.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica prvog polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
GNK Dinamo - RNK Split.
Na fotografiji: Ivaylo Petev.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Ali, po nama, najvažnije je od svega da Dinamova momčad opet ima šampionski izgled! Modra igra rasla je iz utakmice u utakmicu, a u sudaru s Osijekom konačno smo vidjeli kako će Dinamo izgledati pod trenerskom palicom Ivajla Peteva, konačno je vizija igre bugarskog trenera dobila svoj ispis na travnjaku. Čak da nije bilo preokreta, čak da je ostalo 0:1 za Osijek, morali bismo ustvrditi da je Petev posložio kockice mozaika, da je stvorio pravu igru, da mu momčad ima gard prvaka. Modri su prema vratima Osijeka uputili čak 21 udarac, a praktički kompletnu utakmicu pritiskali su suparnike, bili su agresivni i iskazali veliku tjelesnu moć. To je Dinamo kakav želimo vidjeti i kako treba izgledati!

Trebalo je vremena

S turskih smo priprema već izvještavali da momčad koju vodi Petev izgleda dobro, da se odlično radi na treninzima, da je atmosfera u momčadi odlična. Nije to bio samo naš dojam; po povratku iz Turske Dinamo je produžio ugovor s Petevom, što je bio pouzdan znak da se u njega vjeruje na duže razdoblje, da je on upravo taj koji može biti idealno rješenje, čovjek koji će momčad ponovno uspeti na šampionsku stazu, ali i napraviti iskorak u Europi. Ipak, očito je trebalo vremena da sve sjedne na svoje mjesto.

Hodžić eksplodirao

Prva dva Dinamova nastupa u HNL-u, protiv Slavena Belupa i Cibalije, bila su poprilično loša, nije to bila momčad koja je tako dobro djelovala na pripremama. Onda je u srazu s Interom već bilo bolje, protiv Splita još bolje, na za Modre uvijek neugodnoj Drosini vidio se još veći napredak, da bi u sudaru s Osijekom kulminiralo. Dakle, momčad Ivajla Peteva rasla je iz utakmice u utakmicu, što je očit znak da bivši izbornik Bugarske zna što radi. Ne samo na momčadskom planu. U njegovu trenažnom procesu “eksplodirao” je Armin Hodžić, “neodržavani” je Sammir po dolasku dostigao gotovo idealnu tjelesnu spremu, proigrali su mladi igrači... Kad je Sammir u pitanju, mora se, jasno, naglasiti i njegov dodatni rad s Dušanom Petkovićem.

Ivajlo Petev
Goran Mehkek / Hanza Media / Hanza Media

Pred Petevom je sad ipak najvažniji događaj sezone: utakmica na Rujevici. Sve što je dosada dobro napravio mora potvrditi protiv Rijeke. To je njegova ali i Dinamova utakmica istine. Iako će mnogi kazati da će se i nakon Rujevice igrati nogomet, da će biti još dosta do kraja HNL-a, čini se da bi taj veliki derbi ipak mogao ponuditi odgovor na pitanje tko će na kraju podići pehar, uzeti titulu prvaka. Hoće li Petev u sudaru s Kekom postati Dinamov nogometni masterchef?

Dinamovi proljetni startovi sa šest pobjeda

- 1993. Miroslav Blažević 19:2 (ukupno 8 pobjeda zaredom)

- 2003. Miroslav Blažević 16:3 (ukupno 6 pobjeda zaredom)

- 2007. Branko Ivanković 13:6 (ukupno 15 pobjeda zaredom)

- 2012. Ante Čačić 16:1 (ukupno 8 pobjeda zaredom)

- 2016. Zoran Mamić 12:4 (ukupno 6 pobjeda zaredom)

- 2017. Ivajlo Petev 14:2 (trenutno 6 pobjeda zaredom)

Linker
02. svibanj 2024 15:24