Ronald Gorsic / CROPIX
UTJEŠNO NATJECANJE

Modri šesti put u Europskoj ligi: Dinamo će u petak biti u drugom bubnju nositelja

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. kolovoz 2013. 12:52

Računajući i Ligu Uefa, Dinamo će šesti put zaigrati u skupini drugog po snazi europskog natjecanja. Još čeka prvi prolazak skupine, proljeću na internacionalnoj sceni nada se od 1970. godine. Škakljivo je prognozirati je li to taj trenutak, no s odlučnošću iz Beča, boljom obranom i fizičkom spremom šansa će postojati. U 24 utakmice Modri imaju samo šest pobjeda. To je opomena: Dinamo jest dvije sezone bio u Ligi prvaka, ali ne zato što je prethodno apsolvirao Europsku ligu, ona nikad za njega nije značila berbu bodova.

Na kraju je uvijek bilo razočaranje, najviše 2010/11. u posljednjem sudjelovanju. Tada su imali utakmicu odluke u Zagrebu s PAOK-om, umjesto trijumfa poraženi su 1:0. Bila je to sezona pod vodstvom Vahida Halilhodžića, u kojoj je Dinamo nametao tempo u većini utakmica, imao je snage, pokazalo se ipak ne i dovoljno koncentracije i sreće. Dva jeftina poraza s istovjetnim rezultatom o grčkom kluba, pa promašeni kazneni udarac Sammira u Maksmiru s FC Bruggeom, zaustavili su ih u želji da uzmu drugo mjesto iza Villarreala. Međutim, Dinamo nikad za to nije bilo zreliji. Čak niti 2004. u sustavu s pet klubova i jednostrukim igranjem, u kojem mu je trebao domaći trijumf nad Heerenveenom. Vodio je 2:0 i pao u završnici - 2:2. Tada su dalje išle tri momčadi.

Bilo je u tim nadmetanjima svega, od “austrijskog zločinca” kako je Zdravko Mamić opisao suca Stuchlika koji je svirao kazneni udarac za Heerenveen, preko sedam promašenih šansi s Baselom kad je Mario Mandžukić sam “fulao” četiri zicera, da bi na kraju Modrić i ekipa otpali, iako se na tezu da Dinamo možda neće proći igrač Basela Ergić nakon te utakmice u Zagrebu grohotom nasmijao (nije on znao što sve Dinamo može upropastiti!), pa četvorke primljene od Tottenhama, trijumfa u Bruxellesu i nad Villarrealom...

U svakom slučaju, stoji teza da je to natjecanje po mjeri Dinama. Barem utoliko što u njemu nije autsajder kao u Ligi prvaka. Dakako, jasno je da neće biti među nositeljima skupina, no toliko željeni san, proljetni ostanak na europskoj nogometnoj karti, približava spoznaje da će biti u drugom bubnju nositelja.

Linker
05. svibanj 2024 13:28