Damir Krajac / CROPIX CROPIX
DRUGA FINANCIJSKA KRIZA

'MOJ KLUB NIJE IMAO NIŠTA, POSUDIO SAM NOVAC...' Predsjednik je dao svojih milijun i pol eura: 'Najvažnije je preživjeti, ali nisam ovdje zbog novca'

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 29. ožujak 2020. 15:49

Restrikcije i na Rujevici. Očekivano, kako je najavljivao predsjednik HNK Rijeka iz Dubaija, gdje je u - kućnom pritvoru! Radna zajednica i svi koji obavljaju “nenogometne djelatnosti”, ali i zaposleni u omladinskom pogonu, bit će do daljnjega na plaći nešto većoj od minimalca, 4000 kuna. U očekivanju boljih vremena. S trenerom Simonom Rožmanom i njegovim suradnicima u stručnom stožeru te onima najvažnijima, igračima, počeo je razgovor o smanjenju plaća. Jer najvažnije je preživjeti.

Ništa preko noći

Damir Mišković svima je poslao videoporuku, objasnio situaciju. Ponudio prijedlog da ostanu na jednoj trećini plaće, drugu će trećinu dobiti u lipnju, ovisno o prijelaznom roku, ako bude više-manje kao i dosad. Za sve jamči Mišković, koji je klubu posudio 1,5 milijuna eura jer nije stigla rata za Bradarićev transfer u Cagliariju, a uložio je još tri milijuna za sanaciju kluba čiji je 70-postotni vlasnik. Jer, kako tvrdi, u osam godina njegova predsjednikovanja situacija nikad nije bila složenija. Mišković u ovoj mjeri vidi spas, način kako izdržati do kraja godine... Ako se situacija ne poboljša, tko zna što će biti. Sadašnja mjera kresanja plaća jedini je način da bi se preživjelo dok ne svane sunce.

- Ne želimo odluku donositi preko noći. Svatko neka se izjasni. Poštovat ću svaku odluku i pravo svakoga da nije suglasan. Svatko neka odluči po svojoj savjesti, neće biti posljedica za one koji se ne slažu. Nikada nismo tražili da se nešto “oprosti”, dapače, davali smo i više, ali situacija je zaista kritična - rekao je Mišković igračima i članovima Rožmanova stožera.

Trener Simon Rožman je u Celju. Prvu utakmicu na klupi Rijeke “vodio” je iz svečane lože 28. rujna prošle godine u Varaždinu zbog starog grijeha u Sloveniji, kada je još bio za kormilom Domžala, a posljednju protiv Hajduka (2:0) 8. ožujka. Šestog će dana travnja u obiteljskom krugu proslaviti 37. rođendan. Planirao je počastiti igrače nakon utakmice s Lokomotivom na Rujevici, kako je to bilo zapisano u starom rasporedu prije koronavirusa, ali planovi su mu se, kao i svima, izjalovili.

Rijekin se trener nije uzbudio zbog najave o smanjenju plaća. Zbivanja prati iz Celja, svog obiteljskog gnijezda, gdje živi sa suprugom i dvoje male djece.

- Kada djeca idu spavati, poslije ručka ili navečer, sjednem za računalo i uronim u svijet nogometa. Razmišljam što i kako dalje. Ne o klubu, tu smo sve napravili i isplanirali. Ali obrazovanje je stalni proces, tako da analiziram kako igraju Inter ili Liverpool da se glava opusti - govori Rožman.

Zagreb, 080320.
Stadion Rujevica.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 26.kolo, seniori, utakmica: Rijeka - Hajduk.
Na fotografiji:  slavle Rijeka.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Travnjak je moj prostor

Simon Rožman bio je svakako još jedan dobar potez trijumvirata Mišković - Juričić - Mance, predsjednika, sportskog direktora i njegova zamjenika, koji odlučuju o treneru. Nakon Matjaža Keka i Igora Bišćana - Simon Rožman. Rijeka je dobila Dinamo u Kupu, Osijek, Hajduk... Druga je na ljestvici, u polufinalu Kupa. Neće to Rožman osjetiti na svom bankovnom računu, štoviše.

- Izbjegavam pričati o bilo kojem segmentu klupske politike. Moj je radni prostor travnjak, odgovaram za momčad i rezultat. Financijsku krizu proživio sam u Celju 2008. godine u školi nogometa. Dečki šest mjeseci nisu dobili ni euro. Posudio sam svoj novac. Preživjeli smo. Poznat mi je proces sanacije kluba. Moramo se svi odgovorno ponašati. Ne znam kada će ni kako ovo završiti, ali znam jedno: lako je biti pametan kada si pun kao brod. U kriznim vremenima treba pokazati karakter. Bitan je dijalog, ljudska strana. Uz klub sam, samo da ima da preživi. Neka se meni uzme šest mjeseci, ali nemojte mojem stožeru, rekao sam predsjedniku Miškoviću. Idemo zacrtanim putem, siguran sam da ćemo nakon svega biti ponosni na učinjeno. Nisam u Rijeku došao radi novca, želim da svi zajedno nešto napravimo. Da svi skupa uživamo.

Tri dana nakon pobjede nad Hajdukom, najbolje utakmice u Rožmanovih pet mjeseci na Rujevici, kada je razmontirao splitsku igračku, pandemija je sve poslala u izolaciju. Kako se pripremaju i što rade igrači Rijeke?

- Igrači dobivaju programe za cijeli tjedan. Moji su suradnici svakodnevno u kontaktu sa svima. Jednom tjedno imamo i videotrening, da se svi vidimo, porazgovaramo...

Dignuli smo se

Protiv Hajduka Rijeka je djelovala moćno u svim segmentima igre, na svim dijelovima terena. Kronavirus je prekinuo sjajnu seriju...

- Bili smo se dignuli, kao što smo i očekivali. Bio je to naš plan, u toj se utakmici zrcalio dobar rad igrača. Oni su na prvom mjestu, mi smo tu da oni budu bolji... Prava je bila atmosfera, užitak potpun. Šteta zbog prekida prvenstva, ali to je život. Kada će biti nastavak? Neću o tome nagađati.

A kada se koronavirus “ukroti”, kada počne loptanje, koliko će trebati vremena da igrači uhvate natjecateljski ritam?

- Svi govore da je najbitnije krenuti, govore o gubicima u ekonomiji... Bit ću oprezan. Igrači imaju neku vrijednost na tržištu, kada ponovo počnu utakmice, oni moraju biti spremni. Sigurno to neće biti s individualnim treningom u stanu, čak ne smiju ni izlaziti iz kuće; to je problem. Bit će šok za organizam kada se vrate pravom treningu. Tri tjedna je razdoblje koje je potrebno da se igrači probude. Ali to će biti daleko od nekih ozbiljnih priprema, za koje treba od četiri do šest tjedana. U ovo su vrijeme tri tjedna minimum da se igrač vrati u natjecateljsku formu.

Rožman, razumljivo, prati zbivanja u Dinamu, ali ne želi komentirati.

- Nije moje ni da se bavim politikom Rijeke, a kamoli Dinama - jasan je riječki strateg.

Linker
20. travanj 2024 00:29