Matija Djanjesic / CROPIX
JAKO ORUŽJE U DANAŠNJEM NOGOMETU

MOMČAD S RUJEVICE ISKAZALA GOLEMU MANU KOJA JE PROGANJA IZ UTAKMICE U UTAKMICU Kek je svjestan da se radi o problemu koji traje predugo

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 21. rujan 2018. 21:28

Bankar Gianni Vio ime je čovjeka koji je od prekida u nogometu napravio - znanost. Pedantni statističari prije nekoliko godina, dok je asistirao vratarskoj legendi Walteru Zengi, su izračunali da Vio po sezoni “zabija” 15 golova. Dakako, ne on direktno, već kombinacije koje je izmislio kod “mrtvih lopti”.

Ako pitate Riječane, Vio im je u 2018. godini uvijek negdje na suparničkoj strani, jer kako drugačije objasniti silnu količinu golova koje riječki prvoligaš dobiva iz prekida. Protiv Osijeka se dogodio posljednji u nizu, Bočkaj je sjajno potegao i pogodio, živi zid Rijeke malo loše stajao i od 26 primljenih golova Bijelih u svim službenim utakmicama u 2018. godini onaj veznjaka Osijeka bio je čak 14. koji se dogodio nakon prekida.

Bočkajev pogodak u nedjelju na Rujevici je i prvi kojeg je Rijeka primila izravno iz slobodnog udarca u ovoj kalendarskoj godini, još po jednog su Bijeli inkasirali nakon ubačaja iz slobodnog udarca te nakon ubačaja iz auta, a pet iz jedanaesterca i čak šest nakon ubačaja iz kuta. Pritom su suparnici u brojnim utakmicama imali i čitav niz prilika nakon “mrtvih lopti”, imao je poneku i Osijek u nedjelju, iako valja istaknuti da se situacija malo popravila u odnosu na prethodne utakmice kada je gotovo svaki prekid sijao paniku u kaznenom prostoru Riječana.

Prekidi su postali jako oružje u današnjem nogometu, Vio ih je skupio u knjizi “plus 30%” i sa Zengom ostvario sjajne rezultate u velikoj mjeri zahvaljujući i trikovima poput onoga kada si je na utakmici Serie A jedan igrač koji je smetao živom zidu nakratko spustio hlačice kako bi odvukao pozornost vrataru dok je drugi iz slobodnog udarca neobranjivo pogodio mrežu.

Zagreb, 051117
Stadion Kranjceviceva.
Prva HNL, 15. kolo.
Utakmica Lokomotiva - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Na HNL travnjacima još nismo vidjeli poteze takve vrste, ali jesmo uigrane kombinacije iz kojih su često padali odlučujući golovi. I jedan od golova koje je Rijeka ove godine dobila na taj način dogodio se iz uigrane akcije Lokomotive koja je proljetos tako postigla jedini pogodak u minimalnoj pobjedi (1:0) u Kranjčevićevoj.

- Još jednom se potvrdilo da će u nogometu veliku ulogu igrati prekidi - prokomentirao je Matjaž Kek nakon finala Svjetskog prvenstva pa dugo čekao dok od svoje momčadi dobije pravi odgovor na branjenju kornera i slobodnih udaraca.

Na pogodak primljen protiv Osijeka malo je mogao utjecati iako je prekršaj koji je prethodio Bočkajevoj majstoriji bio naivan, ali zato će u pripremi subotnjeg sraza u Kranjčevićevoj spomenuta utakmica protiv Lokomotive iz proljetnog dijela sezone svakako biti važno upozorenje Bijelima kada je riječ o branjenju prekida. Pogotovo što su Riječani ove sezone na devet službenih utakmica šest puta dobivali golove iz prekida.

Crna statistika

Matjaž Kek je iskazao zadovoljstvo kako su njegovi igrači na posljednjim utakmicama (Dinamo, Osijek) reagirali kod branjenja defanzivnih kornera, istaknuo je da se s Escovalom dobilo na visini i kvalitetnom skoku, ali je itekako svjestan da je riječ o problemu koji traje predugo da bi ga se riješilo u dvije utakmice.

Lokomotiva u subotu nosi novi test, iako su prekidi postali jako oružje Riječani su preozbiljna momčad da bi im to bila Ahilova peta. Na dobrom su putu da to poprave, ali Bijelima je statistika kod “mrtvih lopti“ svejedno i dalje - crna.

Golovi koje je Rijeka primila nakon prekida u 2018. godini

Osijek - Rijeka 2:1 (Osijek je zabio za 2:0 iz jedanaesterca)

Rijeka - Lokomotiva 3:1 (Lokomotiva je zabila za 1:1 nakon kornera)

Hajduk - Rijeka 1:1 (Hajduk je zabio za 1:1 iz jedanaesterca)

Slaven Belupo - Rijeka 1:3 (Slaven Belupo je zabio za 1:2 iz jedanaesterca)

Rudeš - Rijeka 4:2 (Rudeš je zabio za 1:0 nakon kornera i za 4:2 nakon penala)

Lokomotiva - Rijeka 1:0 (Lokomotiva je zabila 1:0 nakon kornera)

Rijeka - Inter 5:1 (Inter je zabio jedini pogodak nakon kornera)

Rijeka - Hajduk 1:1 (Hajduk je zabio za 1:1 iz jedanaesterca)

Rudeš - Rijeka 1:2 (Rudeš zabio za 1:0 nakon kornera)

Rijeka - Istra 1961 3:3 (Mierez zabio za 0:1 u nastavku akcije nakon kornera)

Rijeka - Osijek 1:1 (Bočkaj je zabio za 1:1 iz slobodnog udarca)

Sarpsborg - Rijeka 1:1 (Sarpsborg je zabio za 1:0 nakon ubacivanja iz auta)

Rijeka - Sarpsborg 0:1 (Sarpsborg je zabio za 0:1 nakon ubačaja iz slobodnog udarca)

Stradavali su i u HNL-u i u Europi

Čak deset puta na utakmicama proljetnog dijela prošle i jesenskog dijela ove sezone nogometaši Rijeke su dobili jedini pogodak na utakmici nakon prekida. Nerijetko je to bilo u uvjerljivim pobjedama (Lokomotiva, Sl. Belupo, Inter) pa se nisu odrazili na rezultat, ali nekoliko puta i u porazima ili utakmicama koje su završile neodlučeno. Rijeka je takvim golovima izgubila najmanje sedam bodova u završnici prošle te na početku ove sezone i ispala u trećem pretkolu Europske lige. Puno previše!

Rezultati by SofaScore

Linker
04. svibanj 2024 06:22