Lars Baron/Bongarts/Getty Images
TRENUTAK ISTINE

MOŽE LI LIVERPOOL NAPOKON NEŠTO OSVOJITI? Šest dugih godina 'Redsi' čekaju na neki trofej, a jedan podatak nikako im ne ide u prilog

SUŠA Može li slavna momčad S Anfield Roada napokon nešto osvojiti?
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 26. svibanj 2018. 16:47

Liverpool je do Fergusonove ere u Manchester Unitedu bio najtrofejniji engleski klub, 18 titula prvaka Engleske osvojio je klub s Anfield Roada, no posljednji put sreću zbog toga uspjeha navijači Redsa doživjeli su davne 1990. godine.

Brojna vojska poklonika kluba iz grada Beatlesa morala se stoga zadovoljiti ostalim uspjesima, od posljednje titule prvaka Redsi su osvojili tri FA kupa od ukupno sedam koliko ih imaju u riznici.

Zadnji trofej koji je stigao na Anfield je Liga kup 2012., osam puta su osvajali su ovaj trofej, četiri puta od 1990., 15 puta bili su pobjednici Superkupa, tri od zadnje titule prvaka.

Liverpool danas igra ukupno osmo finale Lige/Kupa prvaka, trofejni niz zbio se krajem 70-ih i početkom 80-ih godina, četiri titule datiraju iz toga vremena. Tri je potpisao legendarni trener Bob Paisley, doživjeli su tada i jedan poraz, 1985. u Bruxellesu porazio ih Juventus, no tu je utakmicu zasjenila smrt 39 gledatelja u navijačkim neredima. Dva desetljeća kasnije Liverpool se okitio petom titulom prvaka Europe u čudesnoj istanbulskoj noći, kada su Gerrard i suigrači preokrenuli 0:3 protiv Milana i nakon penala podignuli pehar.

Dvije godine kasnije Rossoneri su u Ateni slavili 2:1. Europsku ligu osvojio je Liverpool tri puta, posljednju 2001., a prije dvije godine Kloppova momčad poražena je od Seville.

Neiskustvo Liverpoola

Iskustvo u ovakvim utakmicama zna biti presudno. Mnogo je stručnjaka kazalo, što je i logično, da je lakše igračima koji su se već susreli s ovakvim pritiskom.

Posljedično tome prednost dali su Blancosima, koji u svojim redovima imaju 14 igrača koji su igrali u finalu Lige prvaka. Zanimljivo, s druge strane, Liverpool nema nijednog. Baš nijedan igrač kluba s Anfielda dosad nije okusio igranje finala u Ligi prvaka. Hoće li im prvo biti sretno?

Linker
18. svibanj 2024 23:47