Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
NOGOMET U DOBA KORONE

NA ISTOKU EUROPE KREĆE PRVENSTVO S MILJENIKOM TORCIDE U GLAVNOJ ULOZI U akciji i dvojica Hrvata, a igra se pred gledateljima

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 19. ožujak 2020. 15:13

Iako prema podacima New York Timesa za vrijeme pisanja ovoga teksta (četvrtak, 8.20 ujutro) u toj zemlji ima 51 registriran slučaj zaraze koronavirusom, istoga dana od 15 sati po našem vremenu lopta će krenuti s centra. Tada će, ogledom Energetika i bivšeg prvaka BATE Borisova u Minsku započeti jubilarno 30. nogometno prvenstvo Bjelorusije. Internacionalni izraz i u ovom je slučaju Premier liga, ali po njihovu je književnom jeziku Vysshaya Liga, koja već na samom početku ima nekoliko bitnih razlika.

Prvo, naslov neće braniti BATE Borisov, jer ga prošle sezone nije ni osvojio. Nakon 13 uzastopnih osvojenih titula, lani mu je za pet bodova u konačnom zbiru prvenstvene ljestvice pobjegao Dinamo iz Bresta i uzeo svoj prvi veliki pehar u novijoj bjeloruskoj povijesti. Oni bi tako trebali ovoga ljeta u boj za Ligu prvaka, i to od prve kvalifikacijske stepenice, bude li sve po planu.

Što se Bjelorusije tiče, korona je neće zaustaviti. Predsjednik nogometnog saveza te zemlje Vladimir Bazanov rekao je kako će se igrati s gledateljima koji će biti (ili već jesu) dovoljno educirani o tome kako se ponašati na stadionima.

- Postavili smo na naše stranice, ali i na sve stadione smjernice i upute za navijače. Neće na ulazima biti posebnih kontrola. Mogu reći da se navijači više žale na kontrole onog regularnog tipa, ali i tu smo imali sastanke u Ministarstvu unutarnjih poslova. Molim navijače da dođu ranije na stadione kako bi se izbjegle eventualne gužve, mi naš posao moramo raditi, a to je i očuvanje sigurnosti i reda - rekao je Bazanov.

Nogometna natjecanja u toj zemlji počela su prije desetak dana, odnosno prošlog tjedna kroz kojeg se u cijelosti razvuklo četvrtfinale bjeloruskog kupa koje se igra na dvije utakmice. Zanimljivo je, iako je bjelorusko prvenstvo koncipirano u ritmu proljeće - jesen, kup ima drugačiji format. Prva tri kola odigravaju se na ljeto, a od četvrtfinala na dalje igra se na proljeće, po "hrvatskom" principu. Još 4. ožujka odigran je i superkup u kojem je Dinamo iz Bresta s 2:0 pobijedio Soligorsk i tako došao do trećeg Superkupa u nizu.

Spala knjiga na dva slova

Nema puno hrvatskih nogometaša u bjeloruskom nogometu. Točnije, samo su dvojica. Karlo Bručić, 27-godišnji lijevi bek nekoć je igrao za Dinamo, Croatiju iz Sesveta i Lokomotivu, a onda se otisnuo put bijelog svijeta. Put ga je preko Izraela (Ashdod), Japana (Sagan Tosu) i Litve (Suduva) odveo u Dinamo iz Minska, gdje je stigao u ovozimskom prijelaznom roku. Drugi naš dečko je mladi Tin Vukmanić koji igra za Soligorsk, ali kao posuđeni igrač latvijske Jurmale.

Ipak, nekolicina igrača s HNL-travnjaka još je poznatija našoj publici. Prije svega, jedan od takvih je bivši hajdukovac, legendarni Ukrajinac, Artjom Milevski koji će i ove sezone, s 35 godina i desetkom na leđima predvoditi aktualne prvake iz Bresta. Prošle je sezone u 29 nastupa za Dinamo zabio četiri pogotka. Na drugoj strani tog superkup-dvoboja, u Soligorsku je Vitalij Lisakovič, koji se u svoj klub vratio nakon ture po Hrvatskoj (Dinamo II, Rudeš, Varaždin).

Nije Bjelorusija neka ekstra-kvaliteta, ni što se reprezentacije, a niti njenih klubova tiče. Ali, u doba korone, kad se već ništa ne igra, i bjelorusko se prvenstvo može pogledati.

Linker
23. travanj 2024 02:59