Tea Cimas / Cropix
DUGOROČNI PLANOVI RIJEKE

Na Kantridi splasnule ambicije nakon poraza u Splitu: Europa jest cilj, ali nije imperativ!

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 15. travanj 2013. 20:27

Rijeka je nekad ravnopravno igrala s Juventusom ili razbila madridski Real. Od stvaranja hrvatske neovisnosti postala je klasičan HNL-proizvod. Najprije Hajduk, a onda (češće) Dinamo zna došetati među velike dečke. Ostali... U Europu odu da prođu eventualno jedno kolo, potroše lovu i ispadnu.

Prije početka ove prijelazne sezone Kantrida si je postavila cilj. Donja granica je peto mjesto. Naravno, bez odricanja da, pruži li se mogućnost, bude i bolja. Zimski prijelazni rok (kupnja čak četvorice Osijekovih igrača), pa i prva izjava novog trenera Matjaža Keka nakon dolaska u Rijeku (“Europa je naša želja”) stvari su u očima javnosti ipak pogurnuli u ambicioznije vode.

Europa je nadomak ruke. Nakon onog nepostojećeg, a Joganu suđenog zaleđa u Splitu, cijeli se Kvarner boji da o plasmanu u Europu neće odlučivati samo igre na travnjaku nego i igrice oko njega (u subotu na Kantridu stiže Lokomotiva).

O Rijeci i njezinim europskim željama govori sportski direktor Srećko Juričić.

- Mi svoj cilj imamo od 1. kola i ostajemo pri tome da ni 5. mjesto ne bi bilo neuspjeh, ali sve okolnosti šest kola prije kraja nama Europu nameću kao cilj. Ističem - kao cilj, a ne imperativ i nepotrebno opterećenje. Europa bi nam značila mnogo jer ova Rijeka ne želi imati “samo” jaku momčad nego i jak, stabilan klub koji bi uskoro mogao u borbu za naslov. A to znači stalnu prisutnost u Europi, iz čega proizlazi da vjerujemo u sve bolje i bolje europske rezultate iz godine u godinu. Naravno, pritom je potrebno strpljenje jer, evo primjerice ove sezone, mi imamo potpuno novu momčad, a europski se relevantna momčad stvara godinama. Što se regularnosti tiče... Na konačni poredak, to jest na to tko će se plasirati u Europu, a tko ne, neće utjecati igre oko terena, nego kvaliteta igara na samom travnjaku. To je moj čvrsti stav i uvjerenje jer se nadam da će se za regularnost pobrinuti i HNS i Udruga Prve HNL - rekao je Juričić.

Linker
19. svibanj 2024 18:36