Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
PREPOROĐENI ČILEANAC

NA MAKSIMIRU OKRENULI PLOČU! IZ TURSKE SE VRATIO NEKI NOVI JUNIOR 'Ponudit ćemo mu novi ugovor, pa tko ga ne bi želio ovakvog!?'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. kolovoz 2017. 13:43

Polemiziralo se nakon derbija među sedmom silom, ponajviše o Junioru Fernandesu. Neki su ga vidjeli kao junaka utakmice, najboljeg Dinamova igrača, uz heroja Olma. Drugi su pak tvrdili da je zakazao, da je napravio premalo konkretnih stvari s obzirom na mogućnosti koje je imao i uplašenog Juranovića ispred sebe.

Taj procjep u mišljenjima nogomet dopušta, zato i jest tako popularan, ljepota je uvijek u oku promatrača.

Što će reći Junior?

Činjenica jest da je Fernandes u Norveškoj i protiv Hajduka imao nekoliko odličnih prilika iz kojih nije zabio gol, ali je isto tako točno da Fernandes igra svoj najbolji nogomet otkad je u Dinamu. Stalno prisutan, stalno opasan, angažiran, raspoložen. Sve ide preko njega, on je “taktika”; mijenja strane, ne odustaje.

Ne samo to, ono još bolje, Fernandes u zadnjim utakmicama pokazuje i zavidno sudjelovanje u obrambenim zadacima, što mu je prije bila najveća boljka. I - igra i trudi se svih 90 minuta, u svim dosadašnjim utakmicama ove sezone! Fernandes na kakvog dosad nismo naviknuli.

- Naravno da ćemo razgovarati s njim o novom ugovoru, već smo i počeli neke razgovore o tome. Kako ga ne bismo htjeli, pa tko ne bi volio u momčadi imati ovakvog Juniora - rekao nam je glavni Dinamov direktor Tomislav Svetina, koji nije znao reći kako će se ti razgovori rasplesti.

- Ne znam, to ovisi i o igraču, a i ima još vremena, vidjet ćemo - kaže Svetina.

Junioru ugovor s Dinamom istječe idućeg ljeta, što znači da sve dvojbe treba riješiti što prije da se zna na čemu je tko; ako Fernandes ne želi ostati, da Dinamo može potražiti zamjenu. Premda, kad igra ovako, pitanje je kako mu pronaći adekvatnu zamjenu.

Zagreb, 130816.
Stadion u Maksimiru. 
Utakmica 5. kola Prve MAXtv HNL izmedju GNK Dinamo - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama, Junior Fernandes, Soudani, Angelo Henriquez, Gordon Schildenfeld.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon šest utakmica Fernandes je odmah jedan od igrača koji su upisali sve minute, njih 540. Vratar Livaković, Sigali i Moro; tu je Fernandes, koji je dvaput zamijenjen tek u sudačkoj nadoknadi. Dokaz je to koliko je nezamjenjiv u ovoj momčadi, on vuče Dinamo na svojim leđima.

Novi čovjek

Jer u svim utakmicama dosad bio je ponajbolji Dinamov igrač, a tako je već od priprema. Jednostavno, otkad se vratio iz Turske, s posudbe u Alanyasporu, Junior je novi čovjek. Naravno, uvijek se možemo pitati što stoji iza te promjene, igra li Fernandes tako zato što želi što prije otići pa bi se volio dopasti nekom inozemnom klubu ili je shvatio da mu je u Dinamo dobro, da u Zagrebu ima sve, jednostavno je sazrio i sad je spreman kontinuirano igrati najbolji nogomet karijere.

- Imam ugovor s Dinamo, ne znam što će biti u budućnosti. Sad mi je cilj igrati što bolje, da zajedno ostvarimo ciljeve i osvojimo trofeje. Ali razmišljam o tome da u budućnosti živim u Hrvatskoj - rekao nam je nedavno u intervjuu u Moravskim Toplicama. Nije bio decidiran, ali rijetko tko i jest, pregovori oko novog ugovora tek će se rasplamsati. No ono što više nije upitno jest - Dinamo Fernandesa želi zadržati. “Šok-terapija” sa slanjem na posudbu u Tursku upalila je, Junior se probudio i pretvorio u najjače Dinamovo oružje.

Metak za svaku bitku

U svakoj utakmici dosad. Koliko god trajala njegova motivacija i inspiracija, koliko god bio dugačak ugovor, dok ovako igra i dok radi prevagu na terenu, Fernandes je velika snaga momčadi Marija Cvitanovića. I metak s kojim se može u svaku bitku. U HNL-u ili u Europi, svejedno.

Rujevica je nov izazov za Čileanca brazilske krvi, u Rijeci će igrati svoju 100. utakmicu u HNL-u za Modre. Zabio je tamo prije dvije godine kad je Dinamo izgubio 1:2, igrao je i druge dvije utakmice (0:0, 5:2), promijenio se otad odnos snaga, Rijeka će sad Fernandesa i društvo dočekati kao prvak. No promijenio se i Fernandes, ubojit je. I to već traje.

Linker
21. travanj 2024 14:54