Vladimir Dugandžić / Cropix
VAŽAN JE PROSINAC

Na Poljudu nema panike: Hajduk lani poslovao s 50 milijuna kuna gubitka

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 21. srpanj 2011. 21:10

Hajduk, športsko-dioničko društvo, prošlu godinu je završio čak sa 51 milijun kuna minusa u blagajni i tu će činjenicu podastrijeti dioničarima na redovitoj Glavnoj skupštini dioničara 30. kolovoza. Zakazana je dan prije isteka zakonskog roka (do zadnjeg dana u kolovozu) i to po običaju već u prostranim prostorima Športskog centra na Gripama, prenosi Slobodna dalmacija.

Pod točkom financijskih izvješća utvrdit će se:

- Sa zadnjim danom prošle 2010. godine Hajduk je ostvario gubitak od 50.936.959,00 kuna.

Da, ali nemojmo odmah pasti u nesvijest. Umiruju odgovorni i dobro upućeni kako se radi o financijskoj “trapuli” kad se završnog dana kalendarske godine mora prikazati trenutačno stanje da bi se već u idućem razdoblju stanje u blagajni bitno popravilo.

Odnosno, čim se prihvati točka dnevnog reda sa činjenicom da je 31. prosinca 2010. godine stanje bilo “u crvenom” 51 milijun kuna, iduća točka glasi:

- Ostvareni gubitak Društva ( Hajduk š. d. d.) utvrđen iz prve točke pokrit će se iz dobitaka budućih razdoblja.

Tu smo, dakle. Već u siječnju ove godine Hajduk je prodao Senijada Ibričića i Ivana Strinića, utržio od njihove prodaje u ruski Lokomotiv iz Moskve, odnosno ukrajinski Dnjipro čistih 7,5 milijuna kuna čime je prekrio sav taj gubitak ili dubiozu. A sve to će se iskazati u izvješćima dogodine, kad će Hajduk, možda ili vjerojatno, opet s danom 31. prosinca upasti u neke nove minuse, ali će ih pokrivati - kako se to kaže - dobicima iz budućih razdoblja.

Kažu nam da se tako posluje, da minusi nisu neobična stvar, da od njih “pati” i jedna Barcelona i tko sve ne...

Sad dolazi na vidjelo kako je to Hajduk hitno u zimskom roku trebao prodati Ibričića i Strinića o čemu se i te kako pisalo, tj. o tome da ih naprosto - mora prodati. Što se tiče financija i ovog izvješća sve bi bilo drugačije da je Hajduk primjerice lani u kolovozu prodao Ibričića u Galatasaray, ali je od toga odustao želeći na okupu za Europsku ligu imati kompletnu momčad što je moguće duže...

Uostalom, kroz ovu prizmu mogu se jasnije sagledavati sva ta kukanja i pokušaji da se srežu troškovi, stanje ugovori nogometašima, te da se kupuje samo one - grubo je reć - najjeftinije. Kupovna moć diktira uvjete...

Većih transfera u 2010. godini nije bilo, oni su ostvareni već u siječnju ove 2011., pa se tekuća godina doima perspektivnijom jer se u Poljudu pokrenuo i marketing, fan-shop, Barca će donijeti plus, još ako se proda neki igrač tipa Ante Vukušića...

Ispada da Hajdukov budžet/proračun i potreba za godišnjim izdacima seže i do stotinu milijuna kuna, dvanaest milijuna eura.

A ono na što nas posebno upozoravaju jest činjenica kako je anomalija u vidu izraženog minusa od pedesetak milijuna kuna plod nelogičnosti, odnosno: “neusklađenost športske natjecateljske sezone i termini prijelaznih rokova ne poklapaju se s poslovnom financijskom godinom”. Pa smo svjedoci naoko šokantnog podatka.

Dakle, nije bankrot, makar stanje nije bajno: posebno ne u ova bremenita recesijska vremena.

Linker
24. rujan 2024 03:23