Duje Klarić/CROPIX
PUNO ULOŽILI I - ZARADILI

Na Poljudu trljaju ruke - Hajduk će od Barce zaraditi između 500.000 i milijun eura!

Između 60 i 70 posto prodanih ulaznica, ovisno o tome čine li glavninu jeftine ili skupe karte, Hajduku bi trebalo donijeti dva milijuna eura. Navijači će dakle pokriti dovođenje Barce
Piše: Mario VelićObjavljeno: 22. srpanj 2011. 20:12

Male su šanse da u Splitu ipak ima ljudi koji bi uoči sutrašnjeg gostovanja Barcelone postavili čuveno pitanje "s kim Hajduk igra". Bilo da dolazi Šibenik, Varaždin ili Zadar interes je otprilike uvijek isti, najzagriženiji navijači idu na utakmicu, dobar dio žitelja zna s kim Bijeli igraju, a jedan nezanemariv broj zbog uobičajenog kaskanja za Dinamom niti ne prati Hajduk 'u korak'. Danas je priča, iako je u pitanju prijateljska utakmica, sasvim drugačija.

Na Poljud će ipak sletjeti izvanzemaljci, po mnogima jedna od najvećih momčadi svih vremena, katalonski nogometni umjetnici bez premca u svijetu. A u posljednje vrijeme, nakon godine dana zagrijavanja, traje živa promocija susreta. Svuda po gradu plakati raznih veličina, dijele se leci, s pročelja zgrada "vrište" jumbo plakati.

Pitanje svih pitanje je hoće li, i koliko, Hajduk zaraditi. Odgovor na drugo pitanje saznat će se tek kada u klubu podvuku crtu na prihodovnoj i rashodovnoj strani, no sasvim je jasno da će Bijeli biti u golemom plusu. Doznali smo da interne klupske projekcije prognoziraju između 500 tisuća i milijun eura zarade!

Formula nije komplicirana, ulaznice i TV prava donose više novca nego će ga otići na pokrivanje troškova. Hajduk Barceloni za dolazak treba platiti dva milijuna eura te državi PDV koji bi se na kraju fiskalne godine opet trebao vratiti na račun splitskog kluba. Među rashodima su i tipični troškovi kod organizacije utakmica, poput tiskanja ulaznica i angažiranja zaštitara. No, prihodi bi trebali biti znatno izdašniji. Između 60 i 70 posto prodanih ulaznica, ovisno o tome čine li glavninu jeftine ili skupe karte, Hajduku bi trebalo donijeti dva milijuna eura. Navijači će dakle pokriti dovođenje Barce.

Nisu zanemariva stavka niti TV prava. Hajduk ih je prodao za oko stotinu tisuća kuna HRT-u, no, očekuje se da će se još novca sliti na račun splitskog kluba. Dogovoreno je i da Bijelima ide zarada od reklama, ali i dio od prodaje signala kojeg naša TV kuća dogovori sa stranima. Navodno su zainteresirane neke austrijske i njemačke televizije, njih bi prava koštala oko 50 tisuća eura. Što više zemalja preuzme signal iz Splita, više će zaraditi i Hajduk. U klubu se nadaju da bi od TV prava mogli zaraditi oko stotinu tisuća eura.

Linker
24. rujan 2024 01:23