Darko Tomas / CROPIX
NA PROLJEĆE JOŠ JAČI!

NA POMOLU PREOKRET: POJAČANJE ZORANA MAMIĆA IPAK OSTAJE U ZAGREBU? Bjelica za SN: 'Jači smo za pet pravih pojačanja, a u ponedjeljak ćete znati sve!

DINAMO Nenad Bjelica prepun optimizma gleda prema proljetnom nastavku sezone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. siječanj 2019. 22:46

Dinamo se jučer vratio u Zagreb nakon turskih priprema. Sve ove dane mogli ste čitati što se događalo u Beleku, red je na kraju, kako to obično biva, razgovarati s glavnim i odgovornim, trenerom Nenadom Bjelicom, čovjekom koji je zagrebačkom klubu sa svojim dečkima jesenas donio povijesni uspjeh.

- Generalno sam zadovoljan cjelokupnim pripremama. Napravili smo sve što smo htjeli napraviti. Odigrali smo šest utakmica, odradili sve treninge koje smo planirali bez obzira na vremenske uvjete koji nisu bili perfektni. Dali smo minutažu igračima. Za mene je jedino negativno bilo ozljeda Marija Gavranovića te izostanak Ivana Šunjića. Sve je ostalo bilo pozitivno, ako izuzmemo posljednju utakmicu protiv bečke Austrije. No ovih 16 dana dečki su odlično radili, sjajno su se ponašali, na terenu, izvan terena. Eto, došao je kraj ovih priprema, možda malo predugih ako analiziramo našu posljednju utakmicu. Osim Gavranovića i Šunjića, vraćamo se svi zdravi, to je najvažnije - kazao je Bjelica u uvodu.

Ne ispada nitko

Znamo koja je momčad igrala jesenas, tko se borio u Europi, tko u HNL-u i Kupu. Je li se što promijenilo, je li se tko nametnuo, promijenio vizuru momčadi?

- Vidjeli ste sami, Nikola Moro je stvarno napravio dva koraka prema naprijed! Već je one utakmice u kojima je jesenas dobio priliku odigrao na dobroj, visokoj razini. A na ovim je pripremama napravio više! Mislim da je Moro za nas veliko pojačanje. Svi su dobro radili, ali ako me baš pitate za nekoga, on je bio taj igrač koji je napravio veliki iskorak u odnosu na jesenski dio sezone.

Dobro, tko onda ispada iz udarnog sastava, ovakav Moro mora nekome uzeti poziciju?

- Ma, ne ispada nitko! Tijekom proljeća ćemo možda malo manje rotirati jer će biti manje utakmica. Nema velike potrebe za rotacijom. Međutim, svi će dobivati minute, svi će biti bitni za momčad. U veznoj liniji, na bokovima, pojačava se konkurencija u špici, u obrani... Na svim pozicijama imamo po dva-tri igrača, tako da nikome neće biti lako izboriti mjesto u udarnom sastavu. Stoga je pritisak na svakog našeg igrača dosta velik. Ali upravo smo to i htjeli. Željeli smo konkurenciju i širok kadar da bismo mogli biti uspješni na sva tri kolosjeka.

Mario Gavranović ispao je problem, praktički nije prošao pripreme, kao i Ivan Šunjić?

- Da, Gavranović i Šunjić bili su nam glavni igrači jesenas, nisu prošli pripreme, nadamo se da će brzo biti u treningu. Nasreću, došao nam je Komnen Andrić, tu je i Bruno Petković, oporavio se od ozljede. Na poziciji šestice imamo Moru, skupa s Ademijem ako nešto bude s našim kapetanom. Jest, Gavranović i Šunjić nisu prošli pripreme. No dat ću vam jedan primjer. Gavranović nije prošao pripreme ni ljetos, a opet je bio bitan igrač za nas. Dao nam je jako puno u jesenskim utakmicama.

Tri odlična napadača

Dobro, tko je sad prva špica Dinama, Andrić ili Petković?

- Andrić, Petković i Gavranović! Stvarno imamo tri odlična napadača. Zadovoljan sam njima, vrijeme će pokazati tko će se izboriti za najveću minutažu. To uvijek ovisi o igračima, oni su ti koji se stavljaju u momčad. Nisam ja taj, oni na koncu odlučuju.

Jeste li kime razočarani?

- Nemam razočaranja. Dobro, razočarala me posljednja utakmica, s Austrijom, ali nakupilo se malo umora u treningu. Pripreme su bile duge. Austria je bila u Turskoj tek dva dana, bila je mnogo svježija, nije igrala toliko utakmica koliko smo igrali mi. Kažem, to me malo razočaralo na kraju. Ne toliko rezultat koliko naša igra. Ali možda je to bio splet okolnosti i cjelokupne situacije.

Musa sigurno ostaje

Hoće li, možda, do kraja prijelaznog roka još tko otići?

- Ne vjerujem. Nema baš nikakvih naznaka da bi netko mogao otići. Postoji mogućnost da Menalo ode na posudbu, ima dosta upita za njega. Vidjet ćemo što će biti s Matelom. Pregovara se o tome da se raskine ugovor, da obje strane budu zadovoljne. To je to.

Musa?

- Musa ostaje. Tu nema nikakve diskusije.

Na prvoj utakmici s Viktorijom iz Plzena Izet Hajrović nema pravo nastupa zbog viška kartona. Tko je njegova zamjena?

- Najlogičnije je rješenje Kadzior; on je to zaslužio svojim igrama. Do te utakmice imamo još dvije utakmice u prvenstvu pa ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija. Možda će se nametnuti Atiemwen! Možda Oršić desno, Atiemwen lijevo ili Šitum... Imamo stvarno dosta kombinacija.

Čekajte, je li to nova informacija, Atiemwen možda ostaje, ipak ne ide u Al Ain?

- Ne znam, pričekajte još malo... U ponedjeljak ćemo imati točnu informaciju ostaje li kod nas ili ne. Ali mogu vam kazati da postoje velike šanse da ostane u Dinamu! Bit će mi jako drago ako ostane!

Što je što zapelo pri njegovu odlasku u Al Ain?

- Ne znam, stvarno ne znam. On trenira u Maksimiru, osigurali smo mu trenera, a u ponedjeljak se priključuje momčadi na treningu. Dobro, znate da ja nemam tajni. Kako sada stvari stoje, velike su šanse da ostane s nama!

S vama su bili mladi igrači, juniori iz mlade momčadi i momčadi iz Druge lige. Ostaju li ili ne?

- Gjira, Franjić, Baturina, Ćuže... Stvarno su svi odradili odlično cijele pripreme. Šteta što Šutalo nije mogao zbog skakačkog koljena. Preskočio je velik dio priprema. Pokušat ćemo i njega vratiti u život individualnim treninzima. Kad govorimo o mladima, svi su dečki opravdali dolazak u Tursku. Jako sam sretan što imamo igrače koji su sigurno Dinamova budućnost. Inače, sve ćemo raditi u dogovoru s Igorom Jovićevićem, nećemo mu mijenjati plan treninga. Ako bude zahtijevao da budu s njim, bit će s njim.

Leovac će se dizati

Hoće li Dinamo biti bolji nego jesenas?

- Vjerujem da će Dinamo biti bolji nego jesenas! Ne volim previše obećavati, ali odradili smo dobre pripreme, svi igrači koji su bili zdravi odradili su sve, pojačani smo za četiri igrača, možda i pet.

Tko su ta pojačanja?

- Komnen Andrić, Iyayi Atiemwen, Nikola Moro, Lovro Majer i Mario Šitum! To su igrači koje nismo imali jesenas. A igrači su koji nam jako puno mogu dati.

Leovac?

- Da, falio je mjesec i pol dana, ali nadamo se da će se dizati u formi. Prošao je kompletne pripreme, problemi koje je imao jesenas sad su iza njega, operacija nije ostavila neke posljedice. Vjerujemo da će se dizati iz utakmice u utakmicu.

Lovro Majer?

- Nije mu lagano. Kao ni drugim igračima koji nisu imali kontinuitet igara i koji su bili ozlijeđeni. Moro, koji je isto bio ozlijeđen, odigrao je nekoliko utakmica, vratio se u život već jesenas. Majer tek sad kreće, tek sad počinje. Lovro ima velik potencijal, njegova lopta ima oči, on može provući loptu gdje je nitko ne vidi, to su kvalitete koje ima. Tjelesno se mora još više dizati. U ovom trenutku nije bio tjelesno na razini More i Gojaka. Siguran sam da će iz utakmice u utakmicu biti sve bolji.

Gojak idealna osmica

Kad smo kod Gojaka, mnogi stručnjaci kažu da je taj momak nevjerojatno napredovao. Neki drže da nitko na svijetu nije tako napredovao u posljednjih godinu dana.

- Ne mogu kazati koliko je napredovao jer ga prije nisam previše poznavao. U njemu vidim idealnog igrača za poziciju osam, igrača između dvaju šesnaesteraca, a trkačke su mu kvalitete ogromne. Odličan je u defenzivnoj i ofenzivnoj fazi, on je igrač negdje između Ademija i Olma, jesenas je bio perfektan za nas. Tu se sad pojavljuje Moro, koji to može isto tako kvalitetno odigrati, ali Moro može odraditi sve tri pozicije, i šesticu i osmicu i desetku, jer ima iznimnu nogometnu inteligenciju, sjajno čita igru, motorički je jako dobar, može ga se vidjeti u šesnaestercu, može zabiti pogodak. U sredini zaista imamo veliku konkurenciju. Baš me zanima kako će proći proljeće i tko će se od tih svih igrača nemetnuti.

Olmo je bio sjajan jesenas i na ovim pripremama?

- Da, izuzevši posljednju utakmicu. Ali sve ostalo što je odigrao bilo je perfektno.

Šitum?

- Univerzalac koji može odigrati na četiri pozicije, ima nogometnu inteligenciju. U našem stilu igre bekovi bi trebali biti dosta ofenzivni, a on tu funkciju apsolutno može ispuniti.

Linker
02. svibanj 2024 17:07