Michael Regan/Getty Images / Getty Images
NEVIĐENI EGZODUS

NA POMOLU VELIKI RASPAD MOMČADI PRVAKA Nakon N’Golo Kantea još jedna zvijezda na odlasku

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. srpanj 2016. 13:18

“Kada je prekrižio Arsenal i odlučio ostati u Leicesteru, Jamie Vardy podsjetio me na Gigija Rivu”, usporedbom s legendarnim talijanskim nogometašem Claudio Ranieri ovih dana pokušava stišati alarm u Leicester Cityju.

U neka romantičnija nogometna vremena Riva je odbio Milan kako bi svoj maleni Cagliari odvukao do jedinog “scudetta” u povijesti, a Vardy je nesumnjivo osvojio navijačka srca kada je odlučio slijediti stazu karizmatičnog talijanskog napadača. Nekoliko tjedana poslije objave Vardyjeve odluke čini se da druge zvijezde u svlačionici “lisica” zapravo nisu impresionirane tim rijetkim činom lojalnosti...

Prvi je sidro digao N’Golo Kante, stijena u sredini terena koju je klub pronašao prije samo godinu dana u Caenu. S poslovne strane, najunosnija priča u klupskoj povijesti jer je Kante kupljen za 5,5, a prodan za 35 milijuna eura (tri puta skuplji od dosadašnjeg rekordera Emilea Heskeyja). U ponedjeljak je blagu paniku na King Power stadionu podigla vijest da je Steve Walsh - glavni skaut koji je prepoznao i regrutirao cijelu plejadu jeftinih šampiona, među njima i Kantea - pred potpisom ugovora s Evertonom.

Simultano je u optjecaj puštena priča da se kreativni veznjak Ryad Mahrez predomislio i ipak ne želi ostati među “lisicama” jer ga vabe glamurozniji klubovi poput Barcelone i Arsenala. Mahrezov eventualni transfer mogao bi nadmašiti Kanteov, jer alžirski nogometaš kupljen je prije dva ljeta iz Le Havrea za sitniš, samo 375 tisuća funta, a sada bi mogao ubrizgati u klupski krvotok 40-ak milijuna eura. Problem u priči je što Leicesteru novac trenutačno nije prioritet: poput ostatka Premiershipa klub pliva u milijunima, ali ne može tek tako pronaći zamjenu za lepršavog 25-godišnjeg veznjaka koji je u naslov prvaka ugradio 28 pogodaka i asistencija.

Mahrez je onaj igrač čiji bi transfer mogao pokrenuti egzodus i na bijeg natjerati i Kaspera Schmeichela, 29-godišnjeg vratara na vrhuncu karijere kojem je navodno na stol sletjela Evertonova ponuda. Hoće li to značiti da nakon lanjskog “from zero to hero” putovanja slijedi još strelovitije obrušavanje prema dolje, u borbu za preživljavanje? Bookmakeri ne vjeruju da će Leicester mučiti egzistencijalni problemi. U predvečerje nove sezone oni predviđaju povratak velikih na vrh tablice i uspostavljanje poznate hijerarhije. Man City i Man United prvi su favoriti za naslov, slijede Arsenal, Chelsea i Liverpool. Tek nakon njih nastupaju dva izazivača iz prošle kampanje, Tottenham i Leicester, zatim i Slaven Bilić s West Hamom.

Linker
17. svibanj 2024 19:19