Foto: Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
PONOVNO SE JAVILI TURCI

NAJBOLJI JE VEĆ OTIŠAO, A USKORO BI POLJUD MOGAO NAPUSTITI JOŠ JEDAN VRLO VAŽAN IGRAČ 'Njega bi bilo puno teže nadoknaditi nego Ercega'

LUKA VUČKO Nekoć središnji stoper Hajduka iznosi svoje mišljenje o defenzivnoj liniji splitske momčadi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. siječanj 2018. 10:11

Nakon Ercega na izlaznoj rampi Poljuda očekivano bi se ove zime mogao naći i Zoran Nižić. Pored interesa Sampdorije, ponovno se za Nižića javio i turski Göztepe koji je prošlo ljeto nudio milijun eura za kapetana Bijelih.

Nije poznato koliko bi ponudio Göztepe ove zime, ali jasno je da ispod 1,5 miljuna eura nema konkretnog razgovora. Međutim, delikatno je pitanje treba li prodati Nižića čiju vrijednost na tržištu Hajduk procjenjuje na 2 milijuna eura, a ispod cijene od 1,5 milijuna eura sigurno se neće ići u realizaciju transfera. No, pitanje je gdje se više dobiva, a gdje gubi. U financijskom ili sportskom segmentu?

- Delikatno pitanje u svakom slučaju - reći će nam u startu Luka Vučko, nekoć također stoper Hajduka koji je sa 22 godine ostvario transfer s Poljuda u ruski Saturn.

Bolja situacija

- Kada sam otišao u Rusiju, svi su se na Poljudu grlili od sreće, jer tih pola milijuna eura odštete bio je novac za egzistenciju kluba. Koliko se danas može vidjeti, prema dostupnim informacijama, Hajduk je u puno boljoj financijskoj situaciji i zato treba prvo riješiti adekvatnu zamjenu, a tek onda krenuti u prodaju. Istina je da bi Hajduk mogao dobro zaraditi na Nižiću s obzirom na to da je stigao besplatno na Poljud, međutim pitanje je koliko će se oslabiti momčad i postoje li rješenja zamjene unutar kadra.

Split, 060517.
Stadion Poljud.
Utakmica 1. HNL, 32. kolo izmedju HNK Hajduka i NK Osijeka.
 Na fotografiji: Zoran Nizic, Zvonimir Kozulj, Marko Cosic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U kadru Hajduk ima Carbonierija i Ismajlija, te Bosančića koji igra na poziciji lijevog stopera, ali Bosančić još čeka produljenje ugovora.

Forsiranje mladih

- Carbonieri je solidno odigrao na početku sezone, ali zbog ozljede je više od tri mjeseca izvan terena. Ismajli je mlad igrač, jasna perspektiva kluba. Igra za mladu reprezentaciju Kosova, no treba znati da mladi igrači zadnje linije moraju uz sebe imati igrače uz koje će stasati. U moje doba učili smo od Vejića, Neretljaka i Tome Rukavine, uz njih smo se lakše afirmirali, jer stariji su podnosili odgovornost. Ako ode Nižić ipak je upitno uz koga bi stasao igrač poput Ismajlija. Uvijek sam za opciju forsiranja mladih, jer i ja sam tako krenuo u Hajduku, ali za sve velike ambicije koje Bijeli imaju na proljeće, morat će krenuti u kupovinu. Pa onda mlađi mogu uz iskusnog napredovati.

Objasnio je pritom Vučko zašto je lakše prodati Ercega nego Nižića. Premda je Erceg bio prvi strijelac i asistent, Nižić je igrač koji daje potrebnu stabilnost u najosjetljivijem segmentu momčadi.

- Jedna greška zadnje linije odnosi Kup, odnosi bodove u bitnim utakmicama koje mogu odrediti smjer sezone. Uz to, u špici Hajduk ima četiri napadača, sve redom iskusne igrače koji su se već dokazali kroz nacionalnu ligu. Zato se odlazak Ercega može lakše nadoknaditi nego Nižića. S druge strane, razumijem i da bi se kapetan želio okušati u jačoj sredini. Ali s obzirom na kadar koji Bijeli posjeduju, nitko ne može jamčiti da će ga iz unutarnjih rezervi nadomjestiti.

Linker
04. svibanj 2024 06:49