Getty Images
BIT ĆE TO VRLO VRIJEDAN SUVENIR

NAJDRAŽI HRVATSKI DRES ODLAZI U POVIJEST! ZLATKO DALIĆ OVAKO JE PROKOMENTIRAO POTEZ KOJI SE NEĆE SVIDJETI NAŠIM NAVIJAČIMA 'Živjet će vječno u nama'

HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA Stalna je praksa da Hrvatska kvalifikacije završi u dresu u kojem je nastupila na prethodnom Mundijalu ili Euru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2019. 22:52

Osim po bodovima za plasman na Europsko prvenstvo, utakmica Hrvatska - Slovačka pamtit će se kao zadnji nastup Vatrenih u dresu u kojem su igrali finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Nike svake dvije godine lansira novi dizajn uoči velikog natjecanja. Stalna je praksa da Hrvatska kvalifikacije završi u dresu u kojem je nastupila na prethodnom Mundijalu ili Euru. Potom su redom Vatreni imali “novo ruho“. Dijelom je zapelo tek jednom, u Belgiji 3. ožujka 2010., tada je stigla samo jedna garnitura, ali svejedno su igrali u njoj.

Već u ožujku Hrvatska će biti u novim dresovima. Nadamo se ljepšima nego što su bile skice koje su nedavno izašle na web tranicama.

Screenshot

Rusija, sedam utakmica, finale, to su nenadmašivi doživljaji za svakog hrvatskog navijača i igrača koji je bio dio nacionalne vrste, izbornik Zlatko Dalić kazao je: “Živjet će vječno u nama”, i zato će taj dres u kojem je Hrvatska u Rusiji igrala protiv Nigerije na otvaranju i protiv Francuske u finalu, naša prva, odmilja zvana “kockasta” crveno-bijela garnitura, uvijek imati posebno mjesto u srcima Hrvata. Jednog dana bit će vrlo vrijedan suvenir i tko još može neka nabavi taj mitski dres, dok nije izašao novi.

U ožujku premijera

Barem jednako toliko važna je i utakmica s Gruzijom u utorak u Puli. Vatreni će taj dan posljednji put igrati u tamnoj, formalno pričuvnoj odori. U dresovima u kojima su matirali Argentinu, Island, Dansku, Rusiju i Englesku. Na putu do finala. I dobili još tolike utakmice. Koliko li su sreće i ponosa reprezentativci donijeli naciji igrajući “u crnom”.

Alexander Hassenstein/Getty Images
Getty Images

“Srebrni” dresovi za nas gotovo savršeni, s ovim nastupima u studenome odlaze u povijest, ali ostat će svojevrsna relikvija. Naravno da bi mnogi među nama voljeli da se nikad ne promijene ili barem ne još jako dugo, jer imaju posebno emotivno značenje. Međutim, posao je to, svake dvije godine ide nova priča i prodaja.

Nike ima običaj da dresove predstavi prije utakmica u ožujku, bude li sve po planu i ne dogodili li se što ovog trena nepredviđeno, a nije bi smjelo, ovo je oproštaj, zbogom najdražem dresu koji će nam zauvijek biti pred očima.

U slikama iz Rusije. Najavljeno je da će i reprezentacije koje u ožujku ne budu imale pripremne oglede za Euro nego će igrati doigravanje, a opskrbljuje ih Nike, izaći u novim garniturama. HNS bio teoretski jedino još mogao napraviti hommage u revijalnoj utakmici, što inače nije običaj. Jedino možemo poželjeti - neka novi postanu još upečatljiviji.

Linker
18. travanj 2024 15:35