REUTERS
ZAISTA IMPRESIVNO

NAJEFIKASNIJA GODINA VATRENIH U POVIJESTI Melju sve pred sobom: Hrvatska je po učinku druga u Europi i četvrta u svijetu!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 17. studeni 2016. 18:19

Hrvatska je okončala godinu pobjedom u Sjevernoj Irskoj, svojom 13. utakmicom u 2016. Bila je to Vatrenima pod vodstvom Ante Čačića deveta pobjeda i iz godine izlaze sa samo jednim porazom. Dovelo je to Hrvatsku u sam vrh svjetskog poretka po učinku ove godine. Kad bismo sve odigrane utakmice tretirali kao da su odrađene u ligaškom sustavu, Hrvatska je 2016. završila s fantastičnih 76,9% osvojenih bodova, što je učinak lošiji od samo tri reprezentacije na cijelom svijetu!

Na vrhu je nedodirljivi Iran, koji je s kormilarom Carlosom Queirozom dobio devet od 11 utakmica uz tek dva remija. Dovelo ih je to do učinka od čak 87,9% ‘bodova’, a njihova impresivna serija traje već 19 utakmica, od poraza od Švedske u ožujku 2015. Ovu je godinu uz Iran jedina na svijetu bez poraza završila Južna Afrika. Ipak, njen je učinak puno skromniji, jer je ostvarila samo pet pobjeda u 12 odigranih dvoboja.

Drugo mjesto pripalo je europskom doprvaku Francuskoj sa 82,3% bodova, dok su treći Meksikanci. Kao i Vatreni, i Les Bleus su u 2016. izgubili samo protiv Portugala. Dodatni je to razlog za pohvale Cristianu Ronaldu i društvu, s obzirom na rezultate njihovih suparnika u osmini finala i samoj završnici Europskog prvenstva u Francuskoj, jasno je da nisu imali baš lagan ždrijeb. Nijedna europska reprezentacija osim Francuza i Hrvata nije među top 10 na svijetu po učinku u 2016. godini, Njemačka je 11. a Portugal 12.

SN

Učinkovit napad i nepropusna obrana, tako je izgledala Hrvatska. Zabili su Čačićevi igrači 32 pogotka, što ih svrstava na osmo mjesto po ukupnom broju postignutih golova. Više su Vatreni zabijali od Argentine s Leom Messijem i Neymarova Brazila. Prva pozicija pripala je Portugalcima, koji su na 17 odigranih utakmica zabili čak 42 pogotka. No gledamo li prosjek golova po utakmici, Hrvatska je sa 2,46 na petom mjestu iza najefikasnijeg Japana, dominantnog Irana te europskih moćnika Belgije i Portugala.

Posljednji Čačićev red kotira još bolje. Primila je Hrvatska tek šest golova u 13 dvoboja, što je 0,46 po susretu. I u toj je kategoriji Iran najbolji, primio je dva pogotka u 11 dvoboja, što je u prosjeku tek 0,18. Od Hrvatske je u kategoriji reprezentacija koje su u 2016. ostvarile minimalno sedam pobjeda, manje primio još samo Maroko. Četiri gola na 13 utakmica, prosječno 0,31.

SN

Po postotku uspješnosti bila je ovo četvrta najbolja godina Vatrenih. Sve tri najuspješnije potpisao je Slaven Bilić. U svojoj premijernoj godini koju je odradio cjelovito, današnji menadžer West Hama postavio je rekord sa 84,8% bodova. Nakon te 2007. slijedi 2009. a potom i 2010. godina, dosad jedina koju je Hrvatska odradila bez ijednog poraza otkako se 1994. uključila u kvalifikacije za velika natjecanja.

Nikad Hrvatska nije bila efikasna kao ove godine. Zabila je 32 gola i fantastična družina kojom je kormilario Miroslav Blažević, ali te 1998. Vatreni su odigrali jednu utakmicu više. Brončanoj generaciji zato je ostao rekord od deset pobjeda u jednoj kalendarskoj godini, to je i dalje ostao nedostižan cilj.

Linker
26. travanj 2024 11:47