Maja Zlatevska / CROPIX
VJERUJE U POBJEDU

Najjača karika Bijelih Lovre Kalinić tvrdi: 'Modri su favoriti svuda osim na punom Poljudu'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. rujan 2013. 10:45

Na startu sezone Lovre Kalinić imao je minornu ulogu u raspucanom Hajduku. U pobjedama s više golova razlike (Zadar, Split) nije se gledalo prema čuvaru mreže, ali kada su došle “guste” utakmice, pokazao je Kalinić zašto se trener Tudor opredijelio za 23-godišnjeg Solinjanina u izboru Hajdukove jedinice.

- Rekao mi je trener na početku priprema “ti si prvi vratar i svojim obranama sačuvat ćeš tu poziciju“. Nadam se da sam opravdao njegovo povjerenje - ispričao je Kalinić proces izbora “jedinice” Bijelih.

Kalinić je dugo čekao šansu u Hajduku i dočekao je dolaskom Tudora. Od 23 utakmice na golu Bijelih, čak 17 upisao je u mandatu aktualnog trenera. Na isteku prošle sezone dobio je priliku nakon ozljede Blaževića početkom svibnja.

- Nisam bio previše zadovoljan svojim obranama u finišu protekle sezone. Danas sam puno zadovoljniji.

Realna ocjena, nema se tu što dodati. Kalinić je kvalitetu ovog ljeta potvrdio u najtežim iskušenjima. Protiv Makedonaca u Skoplju za prolaz u 3. pretkolo europskih kvalifikacija, a potom i u porazu od Dile u Gruziji gdje je do posljednjih minuta dvoboja držao Bijele “na životu”. Definitivno je Kalinić izrastao u najjaču kariku Tudorove momčadi.

- Lijepo je to čuti, ali takve ocjene ja ne mogu sebi davati. Drugi su zaduženi ocjenjivanje. Navijači, javnost, novinari.

Imponirao je Kalinić sigurnošću u zadnjim, kolovškim prvenstvenim dvobojima gdje su Bijeli ipak prosuli nekoliko važnih bodova u borbi za vrh ljestvice. Ali, odavno je konstatirano da će mlada momčad imati oscilacija i, željeli to navijači prihvatiti ili ne, proces odrastanja i skupljanja iskustva nije jednostavan i lagan. Je li Hajduk trenutno u padu forme?

- Ne bih se složio da smo u padu forme, jer znali smo da će biti promjenjivih izdanja. Jedino je susret u Osijeku bio ispod naših uobičajenih izdanja. Tri gostovanja u tjedan dana ostavili su traga. Umorni i nenavikli na takav ritam, popustili smo u tom dvoboju. Ali, sada smo imali dva tjedna stanke i spremni dočekujemo Dinamo.

Najveći, ujedno i najkvalitetniji suparnik testirat će Kalinića i suigrače. Što se promijenilo u odnosu na utakmicu Superkupa odigran početkom srpnja u Maksimiru?

- Malo, gotovo ništa. U subotu očekujem vrlo sličnu utakmicu. Prije svega kvalitetnu s obje strane. Jer, i u Maksimiru smo pokazali da možemo ravnopravno igrati s Modrima.

Od tada je Hajduk u igračkom kadru izgubio Caktaša, ali dobio je Iluridzea i Bukvu, dva nova igrača koji bi mogli donijeti kvalitativni pomak. Razlika je dakako i domaći travnjak. Ali, upravo je Poljud prošle godine bio pretežak psihološki teret za momčad Bijelih koja je redovito gubila bodove u najvažnijim susretima pred ispunjenim splitskim tribinama.

- Vjerujem da smo se riješili tog problema koji nas je mučio prošle sezone. Uostalom, u finalu Kupa dobili smo Lokomotivu na Poljudu, baš u susretu koji je imao taj psihološki imperativ. Zato vjerujem da će nam pune poljudske tribine biti poticaj.

Koliko gledatelja očekujete u subotu ?

- Bio bih sretan sa 25.000. I volio da mi prvi splitski derbi ostane u lijepoj uspomeni.

Može li Hajduk pobijediti Dinamo? Pitanje je tako jednostavno, čak je lako i potvrdno odgovoriti. Puno lakše nego to isto učiniti na terenu, jer tri godine i 10 mjeseci Hajduk nije svladao Modre na svom travnjaku u prvenstvenim utakmicama.

- Dobro ste rekli, jednostavno pitanje, pa ću ja pružiti i jednostavan odgovor. Može!

Trebat će pritom zaustaviti i opasne napadače Modrih. Koga držite najvećom prijetnjom među dinamovcima?

- Fernandes, Soudani, Čop i Beqiraj. To je kvartet najopasnijih. Ali, ne treba o Dinamu puno govoriti, oni su favoriti u svim dvobojima, osim kada dođu na puni Poljud. Ozračje našeg stadiona, atmosfera koju navijači kreiraju, stvara prevagu, ali to ne znači da će nam zbog toga biti lakši put k pobjedi. No, pobjedu ćemo tražiti, pokušati svim srcem doći do tri boda. Zbog navijača, nas samih i te tradicije koju želimo prekinuti.

Linker
23. travanj 2024 21:29