TOM DUBRAVEC/CROPIX
PADA ODLUKA

Najtraženija snimka HR nogometa otkriva što se dogodilo u Rijeci! Šef hrvatskih sudaca najavio kazne

‘Svaka presuda dobila je pozitivno mišljenje. Sve je blo odlično. Do nedjelje‘, kaže Kulušić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. lipanj 2020. 09:38

Ante Kulušić, predsjednik Komisije za suce HNS-a, kazao nam je:


- Ne volim kad me novinari zovu nakon utakmice, a ovaj put imao sam desetak poziva.


Pitali smo se kako će na koga utjecati korona-stanka, za Sammira i Bočkaja vidimo da su se konačno dobro naspavali, no neki su izgleda prošli bitno lošije. Kulušić je u ponedjeljak ujutro iz Šibenika stigao u Zagreb, da bi potom rekao:


- Za utorak sam sazvao sjednicu Komisije za suce. Analizirat ćemo suđenje na polufinalnoj utakmici Rijeka - Osijek i objaviti priopćenje vezano za sve detalje iz tog susreta. Kao predsjednik Komisije mogu kazati da nisam zadovoljan kakvo je bilo suđenje. Pogotovo nisam zadovoljan zato što smatram da nije adekvatno korištena VAR tehnologija.


Tražili smo da pojasni, glavni arbitar Igor Pajač iz Zeline nijednom nije išao pogledao videosnimku, ni kod isključenja Kleinheislera niti kad je svirao kazneni udarac za domaćina, no Kulušić je tu “potegnuo ručnu kočnicu“.


- Ne mogu o tome javno govoriti dok ne preslušam razgovor između sudaca na terenu i VAR sobe. Sve se to snima, zatražio sam taj audiozapis, kako mi je rečeno da stiže u ponedjeljak tijekom poslijepodneva, za utorak sam pozvao kolege iz Komisije. U međuvremenu suzdržao bih se od daljnjih komentara. Dakle, ja kao predsjednik Komisije smatram da VAR nije korišten na odgovarajući način.


Moguće je da su Pajač i VAR sudac Fran Jović dali različitu verziju događaja pa se Kulušić želi uvjeriti što je istina. Tko je kome točno što rekao. Nije htio raščlaniti detalje poput crvenog kartona i jedanaesterca nakon što je igrač gostiju odbio loptu glavom, nakon kornera, te u nastavku ispruženom rukom udario po glavi suparnika.


- Zato imamo VAR da odmah za vrijeme utakmice riješi sporne stvari. Kad ga ne bismo imali, istog časa bih prokomentirao. Ovako ću pričekati. Ne bi bilo pošteno ni korektno da izađem sa svojom ocjenom prije nego što Komisija napravi analizu. Samo ću ponoviti da suđenjem nisam zadovoljan. Mislim da sam s time sve rekao. Detalje i obrazloženje dat ćemo u pisanoj formi.
Bili ste dosad zadovoljni VAR-om da bi ovaj put “zaštekalo“.


- Čak ću reći da sam prezadovoljan korištenjem VAR-a dosad u hrvatskom nogometu. Imamo potvrdu IFAB-a, što je nadležno tijelo kod FIFA-e, da su sve odluke koje su suci donijeli u Prvoj HNL uz asistenciju VAR-a bile ispravne. Svaka presuda, do zadnje, dobila je pozitivno mišljenje. Odlično je funkcioniralo. Do nedjelje. I ovo što se dogodilo na Rujevici također šaljemo IFAB-u.


Duga je bila pauza, možda su se Pajač i Jović uspavali ili zaboravili što treba raditi?


- Ne znam što se dogodilo. Imali smo dvije utakmice. Na jednoj se u Koprivnici ništa loše nije zbilo, a ispada da se na drugoj zaboravilo… Kako bih to protumačio? Krivo mi je. Nisam sretan.


Bit će kazni za suce dobiju li negativnu ocjenu. Jedan ili više njih.


- Ne mogu govoriti o sankcijama, ali sasvim je logično da će biti sankcija pokaže li se da neke odluke nisu bile ispravne. Međutim, prvo moramo konstatirati sve činjenice i ustanoviti što se točno dogodilo, što nije, i kako se nešto dogodilo - završio je Kulušić.


Osječani su “grmjeli” na arbitre, čak i kad nitko osim njih nije vidio razlog. Što situaciju čini dodatno zanimljivom u kontekstu odnosa u HNS-u. Kontrolor suđenja bio je Vlado Svilokos iz Siska. Njegov je zadatak bio podijeliti pet ocjena, glavnom sucu, pomoćnicima, četvrtom i VAR sucu brojčano, a jedino AVAR dobiva opisnu ocjenu. Kakvu je kome dao, nije htio otkriti novinaru. Imat će ih danas na stolu Komisija za suce.

Linker
26. travanj 2024 02:55