Marcelo Brozović
 screenshot Instagram
NA RADARU VELIKANA

NAJTRAŽENIJI HRVAT: SAMO GA OVIH PET KLUBOVA MOŽE PLATITI! Ili će ipak ostati u gradu u kojem je kupio penthouse s teretanom i bazenom...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. travanj 2020. 10:00

Marcelo Brozović vjerojatno će biti najtraženiji hrvatski nogometaš ovoga ljeta, ako ga Inter ne uspije uvjeriti da mu se što prije obveže na drugotrajnu vjernost. On očekuje da će unatoč korona-krizi potpisati ugovor života. Ma gdje to bilo, u Milanu ili negdje drugdje.

Trenutačno ima zaštitnu klauzulu po kojoj može otići za 60 milijuna eura. Čak i nakon što je pala nominalna vrijednost igrača, Brozović za velikane nije preskup. Ispod te cijene nitko ga neće moći dobiti.

- Brozović je trenutačno najatraktivniji hrvatski nogometaš na tržištu, u zrelim je godinama, posjeduje sve igračke parametre koji su traženi, ali odluku gdje će igrati sljedeće sezone ne možemo donijeti prije druge polovice lipnja zbog krize izazvane koronavirusom - kazao nam je Miroslav Bičanić, Brozovićev menadžer, nekad i sam igrač sa dva nastupa i jednim postignutim golom za hrvatsku reprezentaciju.

Bičanić je naglasio: - Ako dođe do transfera mora se odigrati između 1. i 15. srpnja po slovu ugovora.

Brozović je vezan za Crno-plave do kraja lipnja 2022. godine. Bilo koji klub može ga kupiti bilo kada, kao i svakog drugog igrača, dogovori li se s njegovim aktualnim poslodavcem i plati utanačenu odštetu. No, Inter bi gotovo sigurno tražio više, možda i daleko veću svotu i logično je Bičanićevo razmišljanje - objektivnije je da zainteresirani plati 60 milijuna i nema nikakvih briga, nego da uđe u pregovore.

Zbog toga ti datumi jer u ugovori mu stoji da zaštitnu klauzulu ima pravo aktivirati samo od 1. do 15. srpnja. Međutim, nova realnost i očekivanja da će u tom času trajati sezona mogu utjecati da se ti termini pomaknu. O tome se moraju dogovoriti klub i igrač.

Inter je već pustio probni balon preko medija kako je voljan Brozoviću poboljšati primanja, možda se i ne bi toliko žurili da ih ne žulja tih 60 milijuna koje žele izbaciti iz ugovora. Napraviti da zaštitne klauzule nema. No, talijanski klub još ništa konkretno nije stavio na stol. Zasad je hrvatski reprezentativac na 4,5 milijuna eura godišnje neto.

S Brozovićem je prije Božića u pregovorima bio Manchester United, spreman namiriti Interove apetite, ali Marcelo je postavio zahtjev za godišnjom plaćom koji ih je ohladilo i uzeli su Portugalca Brunu Fernandesa. Prije dva mjeseca njegovim se zastupnicima javio Real Madrid, a zanimljivo da je to ekspresno Florentino Perez demantirao.

Mnogo se igrača spominje u kontekstu Kraljevskog kluba pa predsjednik ne iskače s odgovorima na svako ime. Marcelo je sigurno među ljudima čija imena stoje na popisu Zinedinea Zidanea za Realovu eru nakon Modrića i Kroosa, no nije jedini i ne znači da će baš njega kupiti. Pojedini su javljali kako je Liverpool kontaktirao njegove agente, ali ta informacija nije potvrđena. Zna se da su Real, Barcelona, Liverpool, PSG i Bayern jedini klubovi koji su ga sposobni platiti, a potrebno im je pojačanje u veznom redu. Ako napravi transfer moguć je samo na jednu od tih pet prestižnih adresa.

Interov je plus Brozovićeva privrženost Milanu. Planira da će u tom gradu živjeti nakon igračke karijere. Kupio je penthouse s čije terase pogled puca na San Siru, takvu je fotografiju nedavno objavio na Instragramu u dresu NBA momčadi Golden State Warriors. U Italiju se vratio 13. travnja i do 27. mora biti u kućnoj izolaciji. Ne pada mu teško jer njegov se raskošan stan prostire na više od 600 kvadrata, u njemu ima i teretanu i bazen. Vrijedan je pet milijuna eura.

Novinari koji prate Inter danas ga vide temeljcem ekipe u sljedećoj sezoni i pretpostavka je da će sve učiniti kako bi zadovoljili njegove prohtjeve. Predestiniran je da nakon Samira Handanoviča bude stalni kapetan.

Ipak, Brozović je "vruća roba" na tržištu, Inter već neko vrijeme nije sam europski vrh, a u biografiji nema značajniji klupski rezultat. Željan je i tog izazova... Za razliku od glavnih asova Vatrenih koji su osvajali najcjenjenije titule, u kategoriji trofeji i dalje mu stoje samo samo tri naslova prvaka Hrvatske s Dinamom. I ništa više...

Najbliži odlasku bio je u siječnju 2018. godine kad je već spakirao kovčege i trebao poletjeti prema Sevilli. Tadašnji trener Luciano Spalletti blokirao je dogovoren posao i napravio veliku stvar za Crno-plave.

I njemu je cijena na Transfermarktu nominalno pala na 48 milijuna eura, ali za tu cifru nitko ga neće dobiti. I dalje je najskuplji među Hrvatima, sedmi u konkurenciji defenzivnih veznih u svijetu, 11. po cijeni igrač u Serie A.

- Dogovorili smo se da ćemo sve raditi u tišini i što manje izlaziti u javnost s informacijama o njegovoj budućnosti dok ne budemo imali konačno rješenje i pravu vijest - konstatirao je Bičanić. Iz Italije svako toliko netko pita - hoće li Marcelo pristati na ostanak u Interu?

Najskuplji hrvatski reprezentativci u ovom trenutku na tržištu:


1. MARCELO BROZOVIĆ (Inter), 48 milijuna eura

2. MATEO KOVAČIĆ (Chelsea), 36 milijuna eura

3. ANDREJ KRAMARIĆ (Hoffenheim), 30,5 milijuna eura

4. ANTE REBIĆ (Milan), 24 milijuna eura

5. IVAN RAKITIĆ (Barcelona), 20 milijuna eura

DUJE ĆALETA-CAR (Marseille), 20 milijuna eura

7. IVAN PERIŠIĆ (Bayern), 17,5 milijuna eura

NIKOLA VLAŠIĆ (CSKA M.), 17,5 milijuna eura

9. DEJAN LOVREN (Liverpool), 16 milijuna eura

MARIO PAŠALIĆ (Atalanta), 16 milijuna eura

Izvor: Transfermarkt

Linker
20. travanj 2024 04:11