Matjaž Kek
 Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
PRVI PICK U SUSJEDSTVU

NAJUSPJEŠNIJI TRENER U POVIJESTI RIJEKE EKSPRESNO PREUZIMA NOVI POSAO? Naginje mu cijela javnost, a on zasad skriva karte

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 18. listopad 2018. 12:53

Tomaž Kavčič više nije izbornik Slovenije. Predsjednik Saveza Radenko Mijatovič jučer je novinarima kazao da je riječ o sporazumnom raskidu, a ne o otkazu, ali malo je koga bilo briga za takve formalnosti, jer velikom dijelu slovenske javnosti bilo je samo bitno da Kavčić više ne bude izbornik.

Nakon što je u šest utakmica bio nanizao čak pet poraza, Kavčič je bio u prilici pobjedom protiv Cipra osigurati si još barem mjesec dana na klupi, ali sretno izborenih 1:1 - poraz je izbjegnut pogotkom u završnici utakmice - značilo je i kraj suradnje.

- Nismo prekinuli suradnju zbog pritiska javnosti, jer da sam to želio, Kavčič bi odavno bio smijenjen. Dok je god izbornik bio na klupi, ništa nisam želio govoriti, a sada mogu reći da smo svi zajedno bili svjesni loših rezultata i to je dovelo do prekida suradnje - kazao je Mijatovič.

Zagreb, 220918.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Nogometna utakmica 8. kola 1. HNL, NK Lokomotiva Zagreb - HNK Rijeka.
Na fotografiji: trener Rijeke Matijaz Kek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
Matjaž Kek

Predsjednik Saveza nije želio reći ni riječ o mogućem nasljedniku, ali u Sloveniji već neko vrijeme - točnije od dana kada je odstupio u Rijeci - kompletna javnost naginje povratku Matjaža Keka. Najuspješniji Rijekin trener u povijesti kluba već je bio slovenski izbornik od 2007. do 2011. godine. Naravno da Slovenci pamte izboreni odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Kek je u 49 utakmica na klupi Slovenaca ubilježio po 20 pobjeda i 20 poraza te devet remija. Što je za slovenske prilike bio odličan rezultat.

Kek je u nedavnim istupima priznao da ga prsti već žuljaju i da će brzo napuniti baterije kako bi spreman dočekao sljedeći projekt. Neki su to protumačili i kao jasan signal čelnicima Slovenskog saveza, a remi protiv Cipra im je s toga gledišta došao kao naručen.

Velika Gorica, 061018.
Stadion Radnik.
Utakmica 10. kola 1. HNL-a, HNK Gorica protiv HNK Rijeka.
Na fotografiji: trener Rijeke Matjaz Kek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
Matjaž Kek

Teška situacija

Doduše, Slovenija će teško izbjeći ispadanje iz C razine Lige nacija, jer nakon četiri kola ima samo jedan bod, a u posljednja dva kola gostuje kod vodeće Norveške te dočekuje drugoplasiranu Bugarsku. Kako Cipar ima četiri boda i bolji međusobni omjer, jasno je da Sloveniju samo dvije pobjede mogu ostaviti u trećem jakosnom razredu. A Keku će posao dodatno otežati činjenica da Norveška i Bugarska imaju po 9 bodova i vode veliku borbu za osvajanje prvog mjesta u skupini koje ih vodi u viši razred.

Dakako da tek treba vidjeti sljedeće poteze Saveza, kao i Kekov odgovor, ali malo tko u Sloveniji vjeruje da tu ima prostora za iznenađenje. Keku je Slovenija uvijek bila izazov - nije to skrivao ni u javnim nastupima - a Savez teško može pronaći boljeg i omiljenijeg trenera, koliko god u Ljubljani nikada nisu sretni kada na klupi vide nekoga iz Maribora.

Kekov komentar

Kontaktirali smo jučer Matjaža Keka i upitali za komentar odlaska Tomaža Kavčića s klupe slovenske reprezentacije. Odgovor je bio kratak:

- Bez komentara.

Kek još ne otkriva karte, vidjet ćemo što će donijeti sljedeći dani.

Linker
04. svibanj 2024 04:21