Andrej Prskalo
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX / Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX
ISKUSNI VRATAR

'NAKON ONOGA ŠTO SE DOGODILO OSJEĆAO SAM SE JADNO, POPUT DJETETA KOJEM SU RAZBILI IGRAČKU' Jedna od glavnih uzdanica Rijeke: 'Dinamo je drugi svijet'

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 22. prosinac 2019. 16:07

Labinska hobotnica čuva vrata prvoligaša s Rujevice. Andrej Prskalo (32 godine) iz rudarskog je kraja koji je dao velik broj igrača HNK Rijeka. Najslavnija su imena u obrani Angelo Milevoj, Mario Brnjac, Sergio Stemberga, na sredini terena Davor Radmanović, Josip Mohorović, u napadu Bruno Veselica, Vlado Golja... Dvadesetak igrača, samo jedan vratar. Prskalo je na Kantridi odnosno Rujevici od svoje 18 godine. Odlazio je na posudbe - Orijent, Pomorac, branio za pulsku Istru nekoliko sezona. Trenutačno je najjača karika u defenzivnom lancu prvoligaša s Rujevice, spašavao je momčad kada je obrana puštala na sve strane.

Prskalo se jučer javio iz - Njemačke.

- Posjet ženinoj rodbini... Za Božić smo kod mojih u Labinu, a za Novu godinu kod ženinih u Varaždinu - Prskalov je to plan obiteljskog odmora nakon turbulentne sezone, a prije priprema za proljetni nastavak sezone, koje počinju 6. siječnja.

Veselo je bilo u prvom dijelu sezone. Dva trenera, osvojen Kup s Bišćanom, tri poraza s Rožmanom, onaj bolni s Dinamom na Rujevici, pa četiri pobjede...

Žestoka borba

- Kakav triler! Od slavlja do razapinjanja na križ. Vjernik sam, Bog nam je pomogao nakon što smo shvatili da je vrijeme da stavimo glave skupa, da jedan drugome pogledamo u oči. Posljednjih mjesec dana, ako izuzmemo poraz u zaostaloj utakmici u Maksimiru, bilo je veoma dobro, zajahali smo opet onaj riječki pobjednički val. Uvijek može bolje, ali nakon one pauze, odnosno pljuske od Dinama na Rujevici, vratili smo se u život.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Andrej Prskalo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Dinamo je prejak za domaću scenu. Na Rujevici 0:5, u Maksimiru 0:3... Osam golova u 180 minuta.

- Nakon onog poraza na Rujevici osjećao sam se jadno. Poput djeteta kojemu su razbili igračku. Pola sata bili smo u oluji, bio je to vatromet u kaznenom prostoru. Nisam spavao te noći. Dinamo je u ovom trenutku jači od svih nas, bit će uvjerljivo prvi, a mi ćemo se s Hajdukom i Osijekom boriti za drugo mjesto. Ali Dinamo nam dolazi na Rujevicu 5. veljače u zaostalom susretu četvrtfinala Kupa, moramo se pripremiti, vratiti za ovih osam komada. Prvi ne možemo biti, ali Kup želimo i možemo obraniti! Bolio je dinamovce poraz u finalu Kupa na “istarskoj zemlji”, stadionu Drosina u Puli, nakon one petarde u prvenstvu, to su nam naplatili, ali sada smo mi na redu za naplatu dugova. Bolji su, ali nitko nije nepobjediv. U konačnici, zar nisu bili bolji i u tom finalu Kupa pa smo ih svejedno svladali.

Borba za drugo mjesto bit će izuzetno zanimljiva, sve je na bod razlike, Hajduk, Rijeka, Osijek...

- Nemojmo zaboraviti Lokomotivu i Goricu, pokazale su kvalitetu, ozbiljne su momčadi. Žestoka će biti borba za drugo i treće mjesto.

Rijeka, 020817.
Stadion Rujevica. 
UEFA Liga Prvaka, 3. pretkolo, uzvratna utakmica NK Rijeke i FC Salzburga. 
Na fotografiji:  Josip Elez, Filip Bradaric, Andrej Prskalo, Stefan Ristovski.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Rujevica je vulkan

Vratari su čudne biljke. Brzo im se zaboravljaju dobre stvari, a pamte greške. Spasili ste bod u susretu s Lokomotivom u zadnjim minutama, zaustavili Budimira, ali i kumovali pobjedi Gorice nespretnim ispucavanjem.

- Takav je život vratara - jedna greška izbriše sve dobra do tada učinjeno. Volim svoj posao, uživam u njemu, ali nije uvijek lako. Ponekad poželiš da se zemlja otvori, kao protiv Dinama, ali iz toga treba crpiti novu snagu, boriti se.

Oživjele su i tribine Rujevice.

- Osjećala se pozitivna energija posljednjih mjesec dana. Nakon bojkota navijača, slabih rezultata, Rujevica je sada opet eruptirajući vulkan emocija.

Nekad su u obrani igrali Ristovski, Župarić, Elez, Zuta... Sada odlazi i Župarić.

- Sudbina Rijeke. Vjerujem da će ljudi u klubu promaći dostojne zamjene. Tri je godine Župarić bio gospodar našeg kaznenog prostora. Nedostajat će nam kao igrač, ali i kao čovjek. Bio je ono drvo u pozitivnom smislu, mi ostali bili smo grane...

Vi ste preskočili jednu utakmicu ove sezone zbog viroze, a Ivor Pandur ostavio je veoma dobar dojam u utakmici s Varaždinom.

- Prošao je sve selekcije, ima kvalitetu. Pokazao je koliko je čvrst u glavi, rukama i nogama... Budućnost Rijeke.

Premiju za traktor

Najljepši trenutak u godini koja je na izmaku?

- Osvajanje Kupa! Samo smo mi vjerovali da je to moguće. Bili smo ekipa, a onda treba imati i malo sreće. Sluga je obranio kazneni udarac.

Od premije za dvostruku krunu Prskalo je kupio - traktor.

- Sada ulažem u obitelj. Tu sam najsretniji. A do Labina, točnije mjesta Mali Golji, skočim često, čim sam slobodan.

U svibnju će Prskalo napuniti 33 godine.

- Mogu još braniti četiri-pet godina. I branit ću dok budem mogao, dok vidim da nisam sam sebi na teret. Dok me klub treba, odnosno ja njemu. Samo neka bude zdravlja. To je moj život. Buffon u četrdesetoj još uvijek brani na visokoj razini.

Jelena i Andrej Prskalo imaju dva sina, no zasad se čini da Jakov i Ivano neće tatinim stopama.

- Slabo se bave nogometom, stariji trenira karate. Ali na svakoj su utakmici, pravi su navijači.

Linker
19. rujan 2024 03:07