Foto: Tom Dubravec / CROPIX
BIO JE TO STRAŠAN PEH

NAPOKON! TO SU PRAVE VIJESTI ZA HAJDUK Stigao je kraj 'strašnom pehu' Bijelih: Najbolji strijelac bit će spreman za okršaj sa Zagrepčanima!

HAJDUK Najbolji strijelac lige prošle sezone, po svemu sudeći, zaigrat će za Bijele krajem veljače kod Lokomotive u polufinalu Kupa
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 03. siječanj 2018. 14:55

Hoće li Hajduk u proljetnom dijelu sezone moći računati na Marka Futacsa, najboljega topnika lige iz prošle sezone u kojoj je zabio 18 golova i postao prvi strijelac prvenstva iz redova Bijelih nakon Ardiana Koznikua iz 1992. godine? Futacs se ozlijedio 6. kolovoza na utakmici s Dinamom u Maksimiru kada je nakon duela s Filipom Benkovićem morao iz igre, a kasniji pregledi su pokazali da je došlo do ozljede ligamenata lijevoga koljena te je bila potrebna operacija koja je obavljena u Portugalu kod tamošnjih vodećih stručnjaka za takve ozljede.

Strašan peh

Strašan peh za Hajduk, jer je u to vrijeme trener Joan Carrillo bazirao igru na njemu i Nikoli Vlašiću, a na kraju ostao bez obojice budući da je Mađar morao na operacijski stol, a Vlašić se za rekordnu svotu prodao u Everton. Sve se u hipu promijenilo, a Carrillo je morao mijenjati način igre, te je ubrzo angažiran i Hugo Almeida koji je trebao nadomjestiti Futacsa, no on njegovu razinu još nije dosegnuo, premda je svojevremeno bio golgeter svjetskih razmjera.

Svi su izgledi da će se Futacs nakon provedene rehabilitacije prvoga dana priprema u ponedjeljak staviti na raspolaganje treneru Željku Kopiću te sjesti u avion za Tursku gdje će Bijeli obaviti pripreme, no, po svemu sudeći, povratak na teren, u natjecateljski nogomet pričekat će još neko vrijeme. Pred njim je još uvijek faza odvojenoga rada od momčadi, a malo-pomalo bi se trebao priključivati ostalima.

Pušnikova A klasa

Sportski direktor Mario Branco u nedavnom je završnom intervjuu nakon polusezone najavio da će Futacs putovati na pripreme te da bi u konkurenciji za momčad mogao biti krajem veljače kada Hajduk gostuje kod Lokomotive u polufinalu Kupa. Tada bi Futacs pomalo trebao dobivati minutažu, vraćati se u momčad kako bi na staroj razini bio tijekom proljeća i kada bi šest i pol mjeseci oporavka bilo iza njega.

Nije prvi put da je Futacs imao sličnu ozljedu, no tada je, prije dvije godine u pitanju bilo desno koljeno dok je igrao u Turskoj. Sportski direktor Hajduka Mario Branco ga je nakon oporavka angažirao svjesno, jer teško da bi igrač takvoga profila došao u Hajduk da nije prije toga imao tešku ozljedu, ali desnog koljena. Svi se sjećaju kako je tadašnji trener Marijan Pušnik, pod kišom pitanja oko angažmana Futacsa koji ne igra, govorio da je to napadač A klase koji će se potvrditi kad bude potpuno zdrav, što se u konačnici i obistinilo, jer je svoj potencijal pokazivao i tijekom jeseni kada je počeo igrati, da bi ‘eksplodirao’ na proljeće kada je postao prvi strijelac.

Bio je Futacs jak adut u Hajdukovoj europskoj kampanji, protiv Levskoga je u Dugopolju postigao jedini svoj pogodak ove sezone za Bijele, a odigrao je ove sezone do ozljede ukupno tek 389 minuta. Branco je također nedavno ustvrdio i to, da nije bilo ozljede, da bismo teško Futacsa gledali u bijelom dresu, jer su za njega stizale brojni upiti, a cijena bi, s obzirom na titulu prvoga strijelca HNL-a, sigurno bila izdašna. Sportski direktor je odmah po njegovoj ozljedi izjavio i to da mu se namjerava produžiti ugovor koji istječe na kraju ove sezone, a nedavno je tu tvrdnju ponovno izrekao kazavši da su izgledi za nastavak suradnje 98 posto. Takav čin je svojevrsna zahvala Futacsu za ono što je dao Hajduku.

E, sad je pitanje na kakvoj će razini biti kada se vrati, odnosno koliko će mu trebati da bude onaj stari. Pred kraj prvenstva dobio je konačno nagradu HNS-a na Poljudu kao prvi strijelac lige, zaradio veliki pljesak, a štake je već odavno odbacio. Na zadnjoj utakmici s Interom normalno je šetao kada je primijećen u loži, a koji dan nakon toga na svom Instagram profilu objavio je sliku s rehabilitacijskoga treninga kako s obje noge odigrava kratke pasove što je znak da oporavak teče zacrtanim putom.

Mađar se nakon duge rehabilitacije idućeg ponedjeljka stavlja treneru na raspolaganje

Linker
04. svibanj 2024 20:36