Drago Sopta / HNS
OPROŠTAJ OD VATRENIH

Naš drugi najbolji strijelac svih vremena: U ponedjeljak će zbogom reći i Eduardo!

Niko Kovač bijesan na igrače: - Zašto ste rekli da je ovo neuspjeh? Ja štitim vas, štitite onda i vi mene...
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 28. lipanj 2014. 00:17

Nakon sedam godina, 55 nastupa i četiri gola, dva nastupa na Euru i jednim na SP-u, Ognjen Vukojević u petak je objavio da više neće igrati za reprezentaciju Hrvatske!U otvorenom pismo predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, veznjak kijevskog Dinama oprostio se od najdražeg dresa dostojanstveno. Bez gnjeva i optužbi koje su se mogle očekivati nakon što ga je Niko Kovač izignorirao na SP-u u Brazilu.

Njegov odlazak logičan je slijed nakon SP-a u kojem mu Niko Kovač nije dao niti minutu na travnjaku. S Vukojevićem smo pričali neformalno prije nekoliko mjeseci kada nas je iznenadio svojim razmišljanjima. - Ne znam računa li Niko Kovač na mene, ali ne želim ići u Brazil na osnovu starih zasluga ili tek da mu popunim broj. Ako mu ne trebam na travnjaku, neka ide neko od mlađih igrača. Ipak su oni budućnost reprezentacije i treba im iskustvo velikog natjecanja, kazao nam je tada Vukojević.

I dok bi se neki drugi rukama i nogama borili da budu u avionu bez obzira igrali ili ne, Vukojević je još jednom pokazao zavidnu dozu poštenja prema sebi i instituciji reprezentacije. Uostalom, iznenadio bi nas da je drugačije razmišljao. Oduvijek ga znamo kao srčanog, odgovornog i zahvalnog igrača u kojeg se uvijek, ali baš uvijek, možeš uzdati. Nekad je Ogi imao vrhunske izvedbe, nekada manje dobre, ali za njega si barem mogao biti siguran da će svoj posao odraditi korektno. Kao takav, cijela zemlja ga je vidjela u početnoj postavi protiv Brazila. Osim izbornika Kovača i stručnog stožera...

No, tu priča ne staje. Neslužbeno saznajemo da će se u ponedjeljak javnosti obratiti i Eduardo da Silva. Drugi najbolji strijelac u povijesti reprezentacije odlučio je nakon SP-a stati na loptu i umiroviti vatreni dres. Samo je pitanje hoće li se Dudu poslužiti Ogijevom šprancom i otići bez povišenog tona ili će biti nešto konkretniji oko razloga svog odlaska iz reprezentacije! Poslije njih dvojice na red bi mogli doći Niko Kranjčar i Stipe Pletikosa, dok su Srna i Olić skloni ideji da nastave u kockastom dresu.

Naravno, pitanje je što o tome misli Niko Kovač koji je, saznajemo, bio prilično ljut na igrače nakon Meksika. Ne zbog njihove izvedbe u odlučujućoj utakmici koliko zbog činjenice da su mnogi od njih ispadanje sa SP-a okarakterizirali kao neuspjeh.

- Ako ja vas štitim, onda očekujem da i vi štitite mene, kazao im je ljutiti Kovač na sastanku i time potvrdio da pomalo gubi kompas u nacionalnoj vrsti. Inače, izbornik je nakon SP-a ostao i bez člana stručnog stožera. Njegov pomoćnik Branimir Ujević se zahvalio na suradnji jer je prihvatio ponudu Zlatka Dalića da s njim ode raditi na Bliski istok.

Linker
04. svibanj 2024 08:07