Laurence Griffiths/Getty Images
DRUGAČIJI UVJETI

NASTAVAK NOGOMETA NA OTOKU MOGAO BI DONIJETI NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE Neutralni tereni su već usvojeni, hoće li i kraća poluvremena?

Piše: Iva PrpićObjavljeno: 06. svibanj 2020. 22:46

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je na gotovo dva mjeseca paralizirala sportska prvenstva i događanja širom svijeta, klubovi engleskog Premiershipa odlučni su namjeri nastavka aktualne sezone, te su prošli tjedan otvorili svoje travnjake za inidvidualne treninge nogometaša.

Ipak, čelnici nogometnih klubova razmatraju nova rješenja i mjere kako bi se poboljšala sigurnost igrača, ali i stručnog osoblja. Neke od novih mjera uklučuju održavanje utakmica pred praznim tribinama neutralnog stadiona kao i veći broj zamjena tijekom same utakmice, ali predsjednik Udruge profesionalnih nogometaša Gordon Taylor otišao je korak dalje te je predložio ponešto radikalnije mjere.

Naime, 75-godišnjak je iznio ideju o skraćivanju poluvremena jednom kada se sezona nastavi.

- Morat ćemo pričekati i vidjeti kako će se situacija odvijati. Govorim o protokolu, ali i o budućnosti nogometa u izvanrednim uvjetima. Nogometaši nisu glupi, moraju se uvjeriti kako su uvjeti u kojima igraju sigurni za njih, ali i ostatak momčadi. Ipak, razmatramo iznesene ideje i prijedloge. Više zamjena, poluvrijeme neće trajati 45 minuta, neutralni stadioni... Mnogo je toga o čemu moramo razmišljati i raspraviti. Sve prijedloge ćemo obznaniti menadžerima, nogometašima i trenerima te ćemo ih pustiti da ih razmotre i rasprave o njima - izjavio je 75-godišnjak te dodao: - U idealnom slučaju želite zadržati integritet natjecanja, i naravno, to se odnosilo na igranje na domaćem terenu i u gostima kao i raspolaganje istih sastava igrača kao i prije suspenzije. U igri je mnogo bodova, ali najvažnije je da se sezona može završiti, koliko god bude trebalo, najvažnije je da se može privesti svom kraju u sigurnim uvjetima.

MANCHESTER, ENGLAND - JANUARY 03: Roberto Firmino of Liverpool shakes hands with Raheem Sterling of Manchester City during the Premier League match between Manchester City and Liverpool FC at the Etihad Stadium on January 3, 2019 in Manchester, United Kingdom.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images

O potencijalnim mjerama oglasio se i predsjednik Championshipa Rick Parry.

- Razgovarali smo o povećnju broja zamjena na pet, a mjera skraćivanja trajanja utakmice mogla bi smanjiti pritisak na igrače koji se vraćaju na nogometne terene nakon dugo vremena koje su proveli u kućama. Mislim da trenutačno ne bi smjeli odbacivati bilo kakve kreativne ideje. Imali bismo gust raspored stoga bi razmišljanje moglo kod igrača ublažiti umor, pomoći u oporavku i smanjiti vjerojatnost ozljeda. Mislim da je Gordonovo razmišljanje ponajviše bilo usmjeno na to, ali moramo njegov prijedlog temeljitije proučiti - zaključio je Parry.

Iako i dalje nije određen konačan datum povratka nogometa na stadione, Premiership bi se mogao nastaviti 8. lipnja, a Perry ističe kako bi se aktualna sezona trebala kompletirati do 31. srpnja.

Linker
16. travanj 2024 23:23