PIŠE T. ŽIDAK

NEMA NI ĐELCA NI LEVISA, ALI IMA SRCA Ponovno se rađa nogometni velikan!

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 29. studeni 2015. 10:19

Bio jednom jedan klub. Kakav klub? Strašan klub... Jednom davno igrao je finale jugoslavenskog kupa sa skopskim Vardarom, jednom, ne tako davno, 26. svibnja 1992. godine pobijedilo se u Varaždinu Dinamo, tada HAŠK-Građanski sa 4-0, a četiri godine kasnije i 2-0. Jednom, ne tako davno, na Varaždin-bregu, dok su se s Dinamom borili za naslov hrvatskog prvaka, koji je Dinamo osvojio uz obilni poguranac Hajduka, pjevalo se: "Zagreb, Zagreb, selo kraj Varaždina"...

Bilo je to vrijeme dok je bio živ Anđelko Herjavec, koji je od Varteksa želio stvoriti hrvatski Manchester United. Tada su se u Novom Marofu šivale traperice Levis 501, najbolje u svijetu jeansa, a u Varaždinu se igrao prvoklasni nogomet. Poginuo je "Đelac", odselio se Levis, a Varteks je potonuo u treću ligu, gdje i danas životari na dnu treće lige. Sjećamo ga se još jedino da je zadnji hrvatski klub koji je prezimio u Europi. Bilo je to 1998. godine.

Ali, "iz našeg Zagorja, javlja se zorja", Varaždinci više ne mogu mirno prolaziti kraj nogometnog groblja, u Varaždinu se budi nogomet. Je, još su u blatu do grla, ali, okupila se elita bivših varaždinskih nogometaša, koji žele Varaždinu udahnuti život. Za stolom su opet Davor Vugrinec, Stjepan Cvek, Branko Ivanković, Zlatko Dalić, Dražen Besek, Andrija Balajić, Nikola Šafarić, Ivan Režić, Dario Jertec. Glave su skup, iako su rasuti po svijetu, i kako kaže popevka "muški žulji budu opet Varaždin prinesli na svet". Inicijativa za spas varaždinskog nogometa, koji su besramno uništili nogometni savez i domaći jal, u punom je jeku. Na čelu je varaždinski poduzetnik novog vala Roman Modrić.

Da su najveća imena varaždinskog nogometa odlučila sjesti za stol, izvaditi novčanik i podići Varaždin iz ponižavajućeg položaja, jedna je od rijetkih dobrih vijesti u hrvatskom nogometu. Trenutno su u trećoj ligi, vrlo blizu ispadanja u četvrtu, ali, Stjepan "Ciba" Cvek me uvjerava da se to neće dogoditi. "Istina, je, još smo ispod vode, ali, imamo šest mjeseci da isplivamo..."

"Prvi je cilj opstati, drugi je popeti se u drugu ligu. Novac? Zasad troškovi nisu veliki, budžet od 1,200.000 kuna pokrit će godišnje poslovanje, ali se javljaju agencije, koje su spremne uložiti novac u našu nogometnu školu, koja je, uz osječku, najbolja u Hrvatskoj. Dinamo i Hajduk nemaju školu, oni su sabirni centri za talentirane igrače, a iz varaždinske omladinske škole potekla su i dvojica "čileanaca", Đurasek i Ivanušec, koji više nisu kod nas, ali, "prohodali" su u našoj školi", kaže Stjepan Cvek.

I trener će biti poznato ime, Miljenko Mumlek. Odgulio je svoj dug prema nogometnom fair playu i sprema se za trenersku profesiju. U Varaždinu.

Varaždin je bogati, pitomi kraj. Nogometni kraj, bazen velikih talenata. Tu je poniknuo Davor Vugrinec, nogometaš koji je utisnuo duboki trag u hrvatski, pa i talijanski nogomet. A već raste njegov nasljednik, napad NK Varaždina će za tri, četiri godine predvoditi Noa Vugrinec, danas trinaestogodišnjak, centarfor čije prezime, ne samo zbog tate, zvoni u nogometnom svijetu.

Već se javljaju i poznati Varaždinci, koji su se odselili, ali su srcem ostali u varaždinskom nogometu. Prvi sponzor će biti poznati liječnik Boris Nemec, koji je obećao garnituru dresova za klub iz grada gdje je rođen. A on je tek jedan od brojnih uglednih Varaždinaca, koji "za nikaj na svetu" ne bi dali svoj nogometni klub. "Za niš'"...

Linker
05. svibanj 2024 23:58