Foto: Tom Dubravec / CROPIX
SAVJET ZLATA VRIJEDAN

'NEMOJ TAMO, IDUĆE LJETO ĆEŠ OTIĆI U PUNO VEĆI KLUB ZA PUNO VIŠE NOVCA!' Kako su Modrić i suigrači nagovorili Livakovića da ostane u Dinamu...

DOMINIK LIVAKOVIĆ Vratar Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije sigurno korača prema europskoj golmanskoj eliti
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. listopad 2019. 14:30

Obrana u zadnjim sekundama utakmice Osijekovu napadaču Josipu Špoljariću još je jednom pokazala - Dominik Livaković razvio se u fantastičnog vratara. Ove sezone nastavio je u odličnoj formi iz prošle, zapravo, djeluje još sigurnije, a pamtimo i nekoliko njegovih bravuroznih reakcija. Ona protiv Atalante kad je Zapati skinuo udarac s nekoliko metara, pa nekoliko obrana na Etihadu kojima je čuvao Dinamo od većeg poraza, ili sad ova protiv Osijeka... Statistički gledano u 21 utakmici ove sezone, u Dinamu i reprezentaciji, primio je tek 10 golova, a čak 13 puta sačuvao je praznu mrežu, tzv. “clean sheet”. Impresivno.

- Ja samo radim svoj posao. Moja je obveza biti koncentriran i u pravom trenutku na visini zadatka koji se očekuje od mene - bez euforije i skromno govori Livaković, koji definitivno korača prema europskoj golmanskoj eliti.

Gdje bi sam sebe svrstao, može li ga se uporediti s najboljima u aktualnoj eri, poput Ter Stegena, Oblaka, Courtoisa, De Gee... Neki od njih trenutno su u formi u kakvoj je Livaković?

- O tome neka prosuđuju drugi. Ne očekujte od mene da se svrstam u takve kategorije. Iskreno sam zadovoljan formom koja me prati već dulje vrijeme u Dinamu i reprezentaciji i ne bih imao ništa protiv da se nastavi tako.

U čemu još može golmanski napredovati, teško je procijeniti kad tako dobro brani?

- Mislim da svaki sportaš uvijek može napredovati. Kroz utakmice i treninge svakodnevno dobijemo priliku naučiti nešto novo. Trener Silvije Čavlina prati trendove u treningu vratara i uvijek donosi nešto novo u načinu na koji vježbamo i pripremamo se za utakmice.

Split, 101019. 
Stadion Poljud.
Kvalifikacijska utakmica 7. kola za UEFA Euro 2020 izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: Dominik Livakovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Inter za raspoloženje

Ono što ga također krasi jest mirnoća koju prenosi i na momčad. Isto tako, ne prima Livaković puno “kiks golova”, tek jedan ove sezone može otići na njegovu dušu, onaj na Poljudu?

- Prije svega, greške su sastavni dio sporta. Pa nismo strojevi da budemo bezgrešni! Na nama je da damo sve od sebe da i te greške svedemo na minimum, a ni onda ne možemo utjecati baš na sve. Recimo, kada se pokliznemo ili nešto slično. Isto tako, u Dinamu je specifična situacija, jer nema baš puno posla tijekom utakmica, ali kada on dođe, onda morate biti pravi.

Takva je bila baš ova obrana protiv Osijeka. Čitavu utakmicu gotovo da i nije imao posla, a onda se pred njim ukazao Špoljarić. Nego, pred njim je studeni, mjesec prepun uzbuđenja i velikih očekivanja. Dakle, u dvobojima sa Šahtarom i Atalantom Dinamo bi mogao osigurati europsko proljeće, čak i preko Lige prvaka, u derbijima s Hajdukom i Rijekom “odmagliti” na ljestvici HNL-a, a na golu reprezentacije izboriti Euro. Svaka utakmica bit će vrlo, vrlo bitna.

- Bilo bi sjajno kada bi tako bilo, ali ajmo utakmicu po utakmicu. Do Šahtara nas očekuje Opatija u Kupu, a svi znamo da je nateže igrati utakmice koje smo već “dobili”. Potom igramo s Interom, ta je utakmica bitna za raspoloženje i zadržavanje na vrhu ljestvice, pa tek onda ide Liga prvaka.

Zagreb, 290819.
Stadion Maksimir.
Reportaza sa Dominikom Livakovicem, golmanom GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Dominik Livakovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Jak vjetar u leđa

Svi već pričaju o utakmici sa Šahtarom. Je li Dinamo u Maksimiru, nakon sjajne predstave u Harkivu, favorit protiv ukrajinskog prvaka?

- Najgore što nam se može dogoditi jest da počnemo vjerovati u medijske napise da smo favoriti. Malo je klubova na svijetu koji u susret sa Šahtarom ulaze kao favoriti, a Dinamo nije jedan od njih. Ali možemo biti ravnopravni. To smo pokazali u prvoj utakmici. Želja nam je ponoviti utakmicu s Atalantom ili onu iz Harkiva. Ako bude tako, onda imamo pravo na nadu da bismo se na kraju mogli veseliti. Dakako, očekujem pun stadion i jak vjetar u leđa. Mislim da smo to zaslužili.

Ne možemo zaobići ni reprezentaciju. Utakmica sa Slovačkom je ključna, moramo li se plašiti s obzirom na promjenjivu formu koju Hrvatska pokazuje u kvalifikacijama?

- Ne trebamo se plašiti. Ali trebamo odigrati na razini one utakmice u Slovačkoj i onda je sve u našim rukama.

S ovakvim Livakovićem kakav je od početka sezone ne bi trebalo biti nikakvog straha. Ni za Dinamo ni za reprezentaciju, ako suparnici i prođu obranu, on će im biti prava brana. Teško se sjetiti kad je Dinamo zadnji put prije njega imao vratara u takvoj formi, sve je bliže najvišim mjestima na ljestvicama najboljih maksimirskih čuvara mreže kroz povijest. Ako ovako nastavi...

Luka Modrić i suigrači savjetovali mu da ne ide u Montpellier i bili su potpuno u pravu

Podsjetimo, ljetos je Dominik Livaković bio relativno blizu odlaska iz Dinama, francuski Montpellier bio je poduzetan, poslao je u Maksimir ponudu od oko sedam milijuna eura, no Modri su je odbili i poručili da prvog vratara neće pustiti ispod 10 milijuna. Livakovića je ta odluka kluba u prvi tren malo poljuljala, glavom je već bio u Montpellieru, međutim izdašnija ponuda nije stigla i ostao je u Dinamu. I potpisao novi ugovor te nastavio braniti kao i dotad.

Pričao je i sam Livaković kako je o mogućem transferu razgovarao s trenerom Bjelicom, suigračima iz reprezentacije, ne otkrivši pritom tko mu je i što točno rekao. No, kasnije smo čuli da je Livaković za mišljenje pitao i Luku Modrića i još neke suigrače iz “kockastog” dresa; dali su mu savjet koji je bio vrlo sličan onome što mu je kazao i Nenad Bjelica. Otprilike, preporučili su mu da ostane u Dinamu, da pokuša s Modrima ući u Ligu prvaka i tamo se predstaviti na velikoj sceni. Naravno, plasirati se i s reprezentacijom na Euro, pa nakon europske smotre, možda, napraviti transfer u veći klub od Montpelliera. Bio je to, kako sad izgleda, dobar savjet, bili su u pravu. Livaković je ušao u Ligu prvaka, brani izvrsno u klubu i reprezentaciji, smiješi mu se nastup na Euru, europsko proljeće s Dinamom... I, posljedično, ako nastavi braniti kao sad, transfer i za viši iznos od 10 milijuna eura u veći klub od Montpelliera. Koji je trenutno deveti u Ligue 1.

Linker
26. travanj 2024 23:09