Damir Krajac / CROPIX
INTERVJU ZA SN

Nenad Bjelica poručio: 'Ne bojim se Dinama u uzvratu, a Sammira bih davno prekrižio'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. kolovoz 2013. 16:54

Dobili smo ga u četvrtak navečer. Glas je bio umoran, na ekranu ispred opet je bio nogomet. Slava maksimirske pobjede kratko je trajala, već danas na rasporedu je nova utakmica, suparnik će biti 'njegov’ WAC, pa onda opet Dinamo. Malo je vremena za odmor i uživanje u velikim trijumfima.

- Umoran sam, bila su to tri vrlo iscrpljujuća dana, puno se toga dogodilo. Evo, gledam Salzburg protiv Litavaca, ali oči se već same sklapaju, jedva čekam zaspati - započeo je Nenad Bjelica, čovjek koji je u srijedu Maksimir bacio u očaj. I pritom oduševio, zadivio svojim ponašanjem i nogometnim znanjem sve one kojima je dosad bio nepoznanica.

- Haha, otkrili me u Hrvatskoj nakon 10 godina! Šalim se, naravno. Lagao bih kad bih rekao da mi je svejedno što sam postao meta interesa medija i navijača i siguran sam da ću nakon ovog rezultata i, nadam se i svih budućih rezultata s Austrijom biti i dalje u nekom fokusu. Činjenica jest da me nikad u Hrvatskoj, ni kao igrača ni kao trenera, nisu cijenili kao što me cijene vani, ali nisam se previše na to obazirao. Imam svoj put, koji nikad neću napustiti. Radim pošteno, oduvijek, moja je egida da se pošteni rad kad-tad mora vratiti. I, meni se vraća.

Je li bilo slavlja nakon pobjede u Maksimiru, je li Beč zapao u euforiju?

- Nema euforije, drugačiji je to mentalitet nego kod nas. Svi čestitaju na pobjedi, svi su zadovoljni, međutim, znamo da nas do prolaska u Ligu prvaka čeka još teških 90 minuta i da ništa nije riješeno. Igračima sam nakon susreta dopustio da popiju jedno pivo, ali nekog velikog slavlja nije bilo. Prije Dinama igramo još protiv WAC-a, znam da će suparnik biti iznimno motiviran, ipak je to moj bivši klub. Čeka nas, svakako, još puno posla.

Dinamo je promijenio trenera, bojite li se da će to za Modre biti pozitivan šok? U Maksimiru, na čelu s Mamićem prijete da će pokoriti Beč?

- Ničega se u životu ne bojim pa tako ni Dinama u uzvratu. Promjena trenera često zna proizvesti pozitivne pomake u momčadi, iako, ne znam u kojem omjeru, teško je izračunati. Ali, ja vjerujem u svoje momke, želim samo da opet daju maksimum. A ako Dinamo odigra veliku utakmicu, pobijedi nas i uđe u Ligu prvaka, mi ćemo mu sportski čestitati. Potpuno smo na zemlji, nismo 'poletjeli’, Europu smo osigurali. Liga prvaka bila bi dodatan bonus. Ponavljam, pošteno radimo i pošteno nam se vraća. Ako je netko pritom bolji od nas, svaka mu čast.

Zanimljivu analizu susreta čuli smo od trenera Mladena Frančića. Rekao je da se vidjela razlika u pristupu bivšeg defanzivnog veznog igrača (Jurčića) i Vas, bivšeg plemenitog veznjaka. Dinamo je prema naprijed bio bezidejan, a Austria je znala što želi?

- Ha, zanimljiv komentar, nisam na taj način razmišljao. Ali, to što je Dinamo bio bezidejna svakako je i naša zasluga, mi smo ga učinili bezidejnim.

Dobro ste proučili Dinamo. Koliko ste igračima pokazali utakmica Modrih, kako ste ih pripremali za taj susret?

- Igrači su pogledali samo 20 minuta utakmice protiv Šerifa u Tiraspolu. Opisao sam i vrline i mane svih igrača i - to je sve. Inače nemam običaj baviti se suparnikom, pogotovo ne u Austriji. Ovo je ipak bila drugačija utakmica pa sam im pričao o Dinamu. Ja sam, pak, pogledao na DVD-ima sve utakmice Dinama, gledao sam na tv-u prijenos protiv Dragovoljca, ima skauta na utakmicama.

Kakav ste vi trener, kako komunicirate s igračima, jeste li 'diktator’?

- Ja sam prema igračima jako dobar, pošten. Postavio sam granice i oni ih poštuju. Recimo, ja nikad nisam povikao na igrača zbog krivog dodavanja ili promašene šanse, to se u nogometu uvijek događa. Ali, meni je najvažnije da igrač na terenu daje sve od sebe, da 'gine’, da poštuje taktičke zamisli. Tko tako radi, sa mnom nema problema, tko iskače, kod mene više nema šanse.

A izvan terena, jesu li stroge regule ponašanja?

- Izvan terena sam igračima najbolji prijatelj. Mogu s njima otići i na piće i na večeru, uvijek mi se mogu obratiti sa svojim problemom, pričati o privatnim stvarima. Imaju igrači punu slobodu, sve dok su na treninzim i utakmicama 'pravi’ i profesionalci.

No, znamo da igrači nisu uvijek dobronamjerni, mnogi to vole zloupotrijebiti?

- E, tu dolazimo do biti. Imao sam u momčadi dvojicu važnih igrača prošlih sezona, kojima sam puno toga dopuštao. Bili su mi standardni u momčadi, odnos nam je bio stvarno odličan, kakvu god su me uslugu tražili, dobili su što su htjeli. I onda su jednom, nakon utakmice u Salzburbu, bez pitanja autom otišli u Beč. Kad sam saznao prekrižio sam ih zauvijek, dobili su raskid ugovora! Da su pitali, pustio bih ih, ali ovako, iza leđa... To ne podnosim, tad postanem diktator.

Znači, da ste u Dinamu, Sammira više ne bi bilo?

- Da, vjerojatno bih ga odavno prekrižio. Sad pričamo o njemu, ali ne samo njega već sve takve tipove. Kažem, vjerujem svima bezgranično, ali kad me jednom zaj...š, gotov si, nema te! Idi van poslije utakmice i do šest ujutro, briga me, radi što hoćeš, ali ako zbog izlaska dan prije na utakmici nisi pravi, za mene si mrtav!

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI!!!

Linker
29. rujan 2024 10:24