Foto: Goran Mehkek / CROPIX
DANI ODLUKE

NENAD BJELICA U TOČNO TRI REČENICE OPISAO KAKVA JE NJEGOVA BUDUĆNOST U DIVU KOJI DRŽI NAJBOGATIJA OBITELJ U DRŽAVI: 'Na njima je da se sada jave'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 01. svibanj 2020. 18:13

“Pričao sam s njima u srijedu navečer. Nikakvi pregovori, nego razgovor, općenito. Na njima je da se sada jave.”

U točno tri rečenice Nenad Bjelica otkrio je pozadinu priče koja je zauzela veći dio turske, ali i hrvatske nogometne stvarnosti. Više dvojbe nema, osječki je strateg očito na radaru Fenerbahçea, a sada ostaje pitanje hoće li uspjeti usuglasiti mišljenja, odnosno sve ono što nije uspio s Dinamom, koji ga je ružno otjerao. Sav ovaj interes koji, koliko znamo, pristiže sa svih strana svijeta, odaje, u biti, koliko je Dinamo pogriješio. No to u Maksimiru nije ništa novo. Dapače...

- Upoznavali smo se kroz razgovor, doista ne znam koliko je cijela priča realna ili ne - dodao je Bjelica, na kraju današnjeg razgovora, dodajući kako pored istanbulskog interesa ne postoji ništa realno ili konkretno, nešto što bi ga nagnalo na razmišljanje.

U prijevodu, sve što je pričao svodi se na premisu: daleko od Klagenfurta, daleko od srca...

Obiteljski dom koji je savio na jugoistoku Austrije bio je i ostao polazišna točka za sve pregovore, što je uostalom i toliko puta do sada isticao.

- Bio sam u situacijama kada sam bio (pre)daleko od doma, i to me ubijalo. Volio bih naći nešto što mi je blizu obitelji - često je isticao.

Istanbul je, doduše, daleko, ali poziv velikana Bjelica nije mogao niti želio apriori odbiti. Jasno je i zašto.

Kärnten, Lustenau 07, WAC, Austria Beč, Spezia, Lech, Dinamo. Vidljiv je Bjeličin plan i progres. Bez preskakanja stepenica, zaključno s Dinamom, 48-godišnji je stručnjak na putu prema gore. I nakon eurouspjeha s Dinamom, vrijeme je za novi korak. Koliko smo ga uspjeli upoznati, Bjelica jest pragmatik, ali definitivno ne i čovjek kojeg vodi pohlepa. Upravo je stoga sve ponude iz arapskog i kineskog svijeta odbacio, jer želi napraviti karijeru u zapadnom svijetu. Fenerbahçe je, nema dvojbe, još jedna stuba prema onome što odavno priželjkuje, a to je odlazak prema tri “lige petice” koje ga najviše intrigiraju: Njemačka, Španjolska i Italija. Ne nužno tim redoslijedom.

Iskreno, gledajući sve, Bjelica jest blizu Fenera. Razlozi su prozaični. Kao prvo, radi se doista o velikanu, koji je pao, ali ima intenciju ponovno rasti, a kao drugo Bjelica je pokazao putanju koja ga vodi prema zacrtanim platformama. Uostalom, za vrijeme maksimirskog stolovanja, Bjelica je istaknuo kako je ambiciozan i vodi ga ideja da jednog dana uđe među ljude koji su dio europskog trenerskog establišmenta.

Trenerski, Turska možda nije u poziciji u kojoj je financijski bila prije par godina, no Fener je klub koji su vodili velikani poput naših Tomislava Ivića, ili Otta Barića, ali i svjetski velikani, među kojima se ističu Hiddink, Löw, Zeman, Daum, Aragonés, Advocaat...

Fener, konačno, Bjelici nudi sjajan izazov. Şükrü Saracoğlu sa 50 tisuća gledatelja, treća generacija najbogatije turske obitelji, koju sada u klubu predstavlja Ali Koç kao predsjednik, ali i momčad koju treba osvježiti, što Koç tvrdi da želi, Bjelici definitivno nudi dovoljan “kicker” da se prihvati posla. Inzistirat će, nema dvojbe, na svom stožeru, i odriješenim rukama da dovede igrače koji mu trebaju, bez da budu ono što u Turskoj vape - marketinški posterboji, koji su zauzeli ligu.

Nenad Bjelica danas nije potvrdio Fener. Ali ga nije ni demantirao. “Pali” ga. Što je i logično. Kada stvari staviš na kup, onda je jasno: Bjelici je odlazak u tog velikana novi napredak. Eventualni uspjeh, pak, otvorio bi mu vrata svega onoga što priželjkuje. A dovoljno je mlad da ispravi stvari ako krenu po zlu...

Linker
23. travanj 2024 22:11