Rakitić, Gonul i Modrić
 Ronald Gorsic / CROPIX
ISKUSNI STRUČNJACI

NI BIVŠI HRVATSKI IZBORNICI SE NE SLAŽU O NAJVEĆOJ DILEMI VATRENIH 'Ako su skupa mogli Prosinečki, Asanović i Boban, mogu i Rakitić, Modrić i Kovačić'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. studeni 2016. 21:16

Ćiro Blažević vodio je Hrvatsku, Švicarsku, BiH, Iran i olimpijski sastav Kine, Stanko Poklepović bio je izbornik Hrvatske, njih dvojica su za jednu opciju, a Ilija Lončarević koji se nalazio na čelu Libije za drugu.

Trebaju li Rakitić, Modrić i Kovačić igrati zajedno i koja je idealna uloga za asa Barcelone?

- Sine, ja sam počeo vjerovati Čačiću - javio se na poziv Ćiro Blažević, dodajući: - Naći će on pravo rješenje.

Screenshot: Football Fest

Kovačić mora unutra

A koje je to po Ćiri?

- Vratit ću se na 1998. Vikali ste svi da Prosinečki, Asanović i Boban ne mogu zajedno, a dokazao sam da mogu. Bitno je samo da staviš što veći koncentrat talenta, a ova trojica po meni su neupitni.

No, i u vašoj ekipi znali ste uvesti u prvi sastav Krunu Jurčića ili Zvonimira Soldu na defenzivnog veznog, da učvrsti.

- Jesam, jesam, kad igram protiv ekipe gdje moram dati policajca nekom važnom igraču, ali u ovom trenutku to nije slučaj.

Gdje biste imali Rakitića?

- Rakitić je igrač instinkta, vrlo je često u poziciji da konkretizira, zabije. Dajmo mu malo više slobode, neka ga je svugdje.

S manje defenzivnih zadaća?

- Mi ćemo biti dominantni u ovoj utakmici i za očekivati je da imamo posjed lopte. Moramo samo osigurati zadnju liniju da nam iz polukontre ili kontre ne naprave belaj. Ali mislim da su im šanse kao mišu u željeznariji.

Stanko Poklepović na istom je tragu:

- Trebaju igrati i Kovačić i Rakitić. Oni su takvih sposobnosti da mogu zadovoljiti i defenzivne i ofenzivne uloge. Treći je tu Modrić. To što Čačić igra 4-2-3-1, to je idealan raspored, po širini i dubini. Eh sad, stožer ima osjećaj prema svakom pojedincu i zna što koji može.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Rakitić može svuda

Badelj bi ostao izvan ekipe?

- Ha slušajte, kad ne mogu igrati četvorica, nego samo trojica. Jednoga mora žrtvovati, ali s tim je u prilici tijekom igre raditi planske promjene. Ako i on dobije minutažu da uđe barem u 60. minuti, nije bitno tko je na klupi. Mi sa strane svaki imamo svoju sliku, prepustimo to Čačiću. On će sigurno najbolje izabrati.

Gdje vidite Rakitića?

- Polivalentan je igrač, može biti iza špice, i desno i otraga, ima mogućnost trčanja da zadovolji i prema naprijed i prema natrag. Njega je lako namjestiti gdje je najpotrebniji.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Ilija Lončarević ima drugačije stručne poglede i analize.

- Reći ću vam ovako: to je normalan posao vas novinara da pravite probleme gdje ga trener teoretski ima, a zapravo nema. Zašto? Svaka momčad mora imati balans, potrebu da na pojedinu poziciju dođe određeni tip igrača. U ovakvoj utakmici koja je dosta odlučujuća, teško da će se izbornik opredijeliti da stavi i Rakitića, i Modrića, i Kovačića zajedno. Međutim, kako su oni vrhunski igrači, svjetske klase, ni tu mogućnost ne treba odbaciti. Ipak, Badelj više paše, dokazao se kroz Euro i kasnije da se na njega vrlo ozbiljno treba računati. Od svih tih igrača on je najpodobniji da bude korektor ili osiguranje. Ali izbornik mora vidjeti stanje igrača, ne bih si ni dopustio da sugeriram kako da sastavi ekipu. Za nas je veselje što imamo takve igrače u sredini terena, to nismo jako dugo, pitanje je jesmo li ikad.

Rakitić u Barceloni igra defenzivnije, a Čačić ga u pravilu stavlja na središnju polušpicu, gdje je negda blistao u Sevilli. Gdje može najviše dati?

- Njegova je pozicija ovo što igra u Barceloni. Tu je apsolutno najjači. Pravi je profesionalac, i radnik i fantazist, igrač koji igra utakmicu od svojih 16 metara do protivničkog peterca i nema nikakvog razloga da ga se sputava. Naravno da može odigrati i jedno i drugo, ali Luku ili Kovačića trebamo da budu više orijentirani prema naprijed. Ne može Rakitić biti na polušpici, pa da tu bude malo i suspregnut, i da onda možda sam krivo shvati da ne mora previše ni igrati obranu, kao što se ponaša kad je klasični vezni. Dakle, Luka i on, jedan malo više pomaže Badelju, drugi dobiva slobodu.

Badelj je inteligentan

Optimalan bi onda bio sustav 4-3-3 jer bi Rakitić igrao što i u Barceloni, a Modrić svoju rolu iz Reala?

- Dobro, Modrić to igra ako je u Realu i Casemiro na terenu. Badelj nije tipičan korektor, ali to može, pametan je i inteligentan. Nemamo u našoj skupini momčad protiv koje ne bismo mogli igrati s tom veznom linijom. I da istaknem, Kovačić je sad izrastao u igrača. Mi smo svi bili nestrpljivi, valjda smo očekivali da sa 20 godina bude što je Luka postao ipak kad je bio nešto stariji. Njegovo vrijeme dolazi, ali nema potrebe forsirati jer uvijek postoji dupliranje na nekoj poziciji gdje jedan igrač mora biti na klupi. Tako je i Vrsaljko godinama čekao dok je Srna bio neprikosnoven.

Linker
09. svibanj 2024 20:38