Paolo Bruno/Getty Images
KREĆE 'AKCIJA EURO'

NIJE DOČEKAO DA ZAIGRA ZA PRVU MOMČAD DINAMA, ALI IZA NJEGA JE VRLO USPJEŠNA SEZONA U RUSIJI 'Za reprezentaciju bih igrao i golmana'

FILIP UREMOVIĆ ZA SN Bivši dinamovac, hrvatski mladi nogometni reprezentativac u ruskom Rubinu iz Kazanja
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. lipanj 2019. 22:46

Ako je netko u kratkom razdoblju napravio veliki iskorak u karijeri, onda je to zasigurno Filip Uremović. Nije dočekao priliku da zaigra u prvoj momčadi Dinama, otišao je prije godinu i pol dana u Olimpiju, a onda odmah i u Rubin iz Kazanja. U Rusiji je iza njega vrlo uspješna sezona, ustalio se u momčadi, na kraju sezone odigrao je sve utakmice, a u zadnjih je sat vremena sezone bio i kapetan.

- Doista je to bila velika stvar, nisam mogao misliti da će mi ukazati takvu čast. Kad je kapetan izišao iz igre zbog ozljede dali su mi vrpcu, baš mi je to puno značilo - priča Uremović, koji je svojom sezonom u Rubinu zadovoljan.

- Pozicija na ljestvici možda nije u skladu s očekivanjima (Rubin je završio 11., nap. a.), međutim ruska je liga vrlo zahtjevna, igra se čvrst i fizički nogomet i s te mi je strane ova sezona donijela veliko iskustvo. Jako sam napredovao u ovih godinu dana, a posebno sam sretan jer sam se uspio prilagoditi na nove zahtjeve i ideje. Naime, igrali smo puno utakmica s tri igrača u zadnjoj liniji, tu sam znao igrati i lijevo i u sredini i u prvo vrijeme mi nije bilo lako. Ali, onda sam se priviknuo na takve taktičke postavke, sad već jako dobro funkcioniram u tom sustavu, a to je jako dobro iskustvo za daljnju karijeru. Nikad ne znaš s kakvim ću se sustavima susretati u budućnosti, ova sezona zato će mi biti veliki adut.

Danas okupljanje u Velikoj Gorici

Mlada reprezentacija se za pripreme za Europsko prvenstvo U-21 okuplja danas prijepodne u Velikoj Gorici, a prije odlaska na EP odigrat će prijateljsku utakmicu protiv Danske u Puli (12. lipnja). Izbornik Nenad Gračan je potkraj svibnja na popis stavio sljedeće igrače:

Vratari: Josip Posavec, Ivo Grbić, Adrian Šemper.

Braniči: Duje Ćaleta-Car, Borna Sosa, Filip Benković, Petar Mamić, Filip Uremović, Nikola Katić, Domagoj Bradarić, Toni Borevković, Branimir Kalaica, Marijan Čabraja.

Veznjaci: Nikola Vlašić, Ivan Šunjić, Luka Ivanušec, Toma Bašić, Nikola Moro, Lovro Majer, Kristijan Bistrović.

Napadači: Alen Halilović, Josip Brekalo, Marin Jakoliš, Robert Murić, Sandro Kulenović.

Pretpostavljamo da nakon te prve, vrlo dobre sezone, nema dvojbe da će i iduće igrati u Kazanju?

- Sve vodi u tom smjeru. Iako se u nogometu ništa definitivno ne može unaprijed znati, kako sad stoje stvari nema nikakvih naznaka da će se nešto promijeniti. Ugovor imam, zadovoljan sam ja u Rubinu, zadovoljni su oni sa mnom, imam odličan status i doista ne razmišljam o odlasku. Vjerujem da će iduća sezona biti još uspješnija od ove.

Mogu i braniti...

Sad je na redu U-21 reprezentacija. Uremović je na popisu od 25 igrača, ali ne bi trebalo biti dvojbe da se nađe i na onom konačnom, jer ipak je stalni član momčadi, čak i prvih 11. Doduše, igra poziciju koja mu nije prirodna, Nenad Gračan u njemu je našao rješenje za desni bok.

Vlašić će biti OK za Euro

U Rusiji igraju i U-21 reprezentativci Vlašić i Bistrović, hoće li Nikola biti spreman za Euro?

- Ozlijeđen je, ali mislim da će biti OK. I oni su imali odličnu sezonu u CSKA-u, nisu izborili Ligu prvaka, ali mogu biti zadovoljni svojim igrama. Sad svi jedva čekamo taj Euro!

- Svi znaju da sam po vokaciji stoper, ali snalazim se i na toj poziciji i nemam s tim problema. Pogotovo u reprezentaciji, tu bih bio i golman, bez pogovora.

Ta je pozicija općenito deficitarna u hrvatskom nogometu, Dalić traži adekvatnu zamjenu za Vrsaljka, možda je tu Uremoviću u budućnosti također prilika?

- Znam da je to deficitarna pozicija, vidim da u A reprezentaciji imamo problema s bokovima, da nema stalnog rješenja. Naravno, želja mi je jednog dana igrati u reprezentaciji, možda i desnog beka, ali, jasno, još je preda mnom puno dokazivanja.

Prvo je pred njima taj Euro U-21, na koji Hrvatska ide s visokim ambicijama, ali i suparnici su vrlo snažni, posebno Francuzi i Englezi.

FROSINONE, ITALY - MARCH 25:  Vittorio Perugini of Italy U21 competes for the ball with Filip Uremovic of Croatia during the International Friendly match between Italy U21 and Croatia U21 at Stadio Benito Stirpe on March 25, 2019 in Frosinone, Italy.  (Photo by Paolo Bruno/Getty Images)
Paolo Bruno/Getty Images

- Čeka nas težak posao, to su reprezentacije koje su na svim turnirima favoriti. Međutim, igrali smo mi protiv Francuza prijateljsku utakmicu, vidjeli smo da se s njima možemo nositi i ne sumnjamo u svoje mogućnosti. Ova generacija pokazala je da ima kvalitetu, zašto je ne bismo prezentirali na Euru.

Možda je dobra stvar što prvu utakmicu Gračanovi izabranici igraju protiv Rumunjske. Ne podcjenjujući nikoga, ali u usporedbi s Francuzima i Englezima, taj je protivnik velika šansa da Hrvatska krene s tri boda u odlučujuće bitke.

- Slažem se, bilo bi sjajno uzeti tri boda na startu, pa onda u ove dvije utakmice izboriti prolaz, ta utakmica s Rumunjima može nam štošta otvoriti. Kažem, bit će teško, ali imamo svoje adute - jasan je Uremović.

Bišćanu sam poslao čestitku

Pohvalio je Uremović i svoj bivšeg trenera Igora Bišćana.

- Poslao sam mu čestitku kad je osvojio Kup. Jest da je pobijedio protiv mog Dinama, ali svaka mu čast. Pokazao je još jednom da je odličan trener, a takav je i čovjek, radujem se njegovim pobjedama. Naravno, radujem se i Dinamovim uspjesima, s guštom sam pratio ovu uspješnu sezonu.

Linker
07. svibanj 2024 18:24