AFP
NJEMAČKA - ALŽIR 2-1

Nijemci pobjednici epske bitke u Porto Alegreu, Schürrle i Özil u nadoknadi srušili Alžir!

U susretu osmine finala Njemačka je u Porto Alegreu nakon produžetaka pobijedila Alžir 2-1 i izborila plasman među osam najboljih gdje ju čeka Francuska
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. lipanj 2014. 16:39

Pogotkom džokera Andreasa Schurrlea Njemačka je nakon produžetaka iskopala pobjedu u epskoj bitci s Alžirom i ušuljala se u četvrtfinale mundijala. Vahid Halilhodžić je pametnom i hrabrom igrom držao u šahu Joggija Loewa pune 93. minute, ali nakon remija s Rusijom nije ostalo snage za novu senzaciju. Tako Afrika više nema predstavnika na SP-u.

Soudani u glavnoj ulozi

Dvadeset minuta panike priredile su Vahine “pustinjske lisice” Nijemcima na startu meča u Porto Alegreu. Premda nenajavljen u sastavu, dinamovac El-Arabi Hilel Soudani pokazao se pritom igračem od instrumentalne važnosti. Napipao je slabu njemačku točku u figuri Mustafija, “zakrpe” na desnom boku, pa bijegovima i podvaljenim loptama u dubinu počeo sijati paniku.

Sreća je njemačkog izbornika Loewa što mu je vrata čuvao Manuel Neuer, najbolji stoper u klasi svjetskih top-vratara. Neuer je neprestano uredovao na rubu vlastitog kaznenog prostora, a jednom je zgodom uklizavanjem Slimaniju na tridesetak metara od gola (asistencija Soudanija) spašavao već oplakani njemački “mannschaft”.

Soudani je u glavnoj ulozi bio i u 18. minuti kada je sjevnula munjevita alžirska kontra. Dinamov napadač lansirao je u priliku Ghoulama, koji se spustio lijevim krilom na puškomet Neueru i ipak promašio okvir.

Njemačkoj konfuziji kraj se počeo nazirati tek nakon tridesetak minuta igre kada su Schweinsteiger, Oezil i Kroos napokon počeli skrivati loptu suparničkim veznim igračima i stezati obruč oko Mbohlijeva šesnaesterca. Nakon nekoliko razvučenih “trokuta” na sredini terena u priliku je izbačen Mueller, koji je glavom s desetak metara promašio okvir.

Pred kraj poluvremena napokon i pravi pritisak “elfa”. Kroos je sa dvadesetak metara rastegnuo Mbholija, koji je krajnjim naporom iščupao loptu iz kuta. Na odbijanac je natrčao Goetze, očekivala se rutinska egzekucija sa pet metara, ali je na gol crti opet izronio nesavladavi Mbholi.

Alžirski golman je u ekstazi branio i cijelo drugo poluvrijeme u kojem se Njemačka od prve minute nametnula kao gazda na terenu. U 49. minuti Mbholi je refleksno obranio Mustafijev udarac glavom s pet metara. Reprizom ove veličanstvene obrane počastio je publiku i u finišu meča; sada se u sjajnoj šansi našao Thomas Mueller, još jedan udarac glavom iz neposredne blizine, još jednom lopta izbačena u polje.

Rijetke alžirske izlaske iz čahure s puno je autoriteta na drugoj strani neutralizirao “libero” Neuer. Na tridesetak metara od gola sprječavao je svaki nagovještaj opasnosti, onda je i uhvatio tešku Slimanijevu loptu sa dvadesetak metara.

Schuerrle za pobjedu

Vratarske su bravure naposljetku odvele utakmicu u produžetke, ali tamo su već iscijeđeni Alžirci brzo pretrpjeli nokaut. Igrala se 93. minuta kada je Mueller s lijevog boka zavrnuo oštru loptu na peterac, a Schuerrle utrčao ispred čuvara, pa s(p)retno petom zahvatio loptu i rijetko efektnim golom napokon svladao nemoćnog M’Bholija.

Alžir nije pristao potpisati kapitulaciju, stigao je nakon pogotka do prilike za izjednačenje, ali Mustefa je sa desetak metara promašio okvir iz obećavajuće situacije. U posljednjoj minuti produžetka spušten alžirski gard golom za 2-0 kaznio je Mesut Oezil.

NJEMAČKA - ALŽIR 2-0 (Schurrle 93, Özil 119)

KRAJ UTAKMICE!

120. minuta - Alžirci su zaslužili počasni pogodak! Odličan ubačaj uklizavanjem je dočekao Djabou i zakucao u mrežu...

119. minuta - Gotovo je, Nijemci su ugurali loptu u mrežu. Alžirci su se branili, Schurrleov udarac zaustavljen je na gol-liniji, ali lopta je došla do Özila koji je iz blizine zakucao loptu u mrežu i skratio njemačke muke!

118. minuta - Nijemci su promašili dvije meč-lopte. Prvo je alžirski vratar zaustavio kramera u situaciji 'jedan na jedan', a odmah nakon toga u sjajnog situaciji je bio Muller, ali je otišao previše u stranu pa nije mogao uputiti udarac.

112. minuta - Alžirci su nešto aktivniji u drugom produžetku, ali vrijeme im brzo curi...

Kraj prvog produžetka!

101. minuta - Kakva prilika za Alžir! Nakon kornera Khedira je promašio loptu, a Mostefa je s deset metara iz voleja pucao kraj vratnice.

Related content

97. minuta - Müller je pucao malo izvan 16 metara, lopta je prošla blizu vratnice...

93. minuta - Alžirci nisu dugo izdržali u produžetku. Muller je nastavio mučiti izmorenu alžirsku obranu, ubacio je s lijeve strane, a Schurrle je iz peterca petom skrenuo loptu i prevario Mbohlija.

KRAJ REGULARNOG DIJELA, IDE SE U PRODUŽETKE!

90. minuta - Schweinsteiger je bio sam na 7-8 metara od gola, ali udarac glavom je bio preslab za Mbolhija.

89. minuta - Nevjerojatno kako Neuer čita igru. Ponovno je izašao na 40 metara i spasio ispred Feghoulija.

82. minuta - Opet je Muller u super-šansi, ali s desetak metara je pucao kraj gola.

80. minuta - Rais Mbolhi 'masakrira' Njemačku. Lahm je ubacio za Mullera, ovaj sjajno pucao glavom, ali vratar sjajno brani. U nastavku akcije pucao je i Schurrle, a a s gol-linije spašava Belkalem.

79. minuta - Muller je prošao dva Alžirca na desnoj strani, ubacio za Schweinsteigera, ali njegov udarac glavom prolazi pokraj gola.

75. minuta - Alžirci se opet bude. Slimani je snažno odapeo s 20 metara, a lopta je otišla ravno u Neuera.

55. minuta - Mbolhi briljira! Lahm je opalio s 25 metara, a vratar Alžiraca izvadio je loptu iz samih 'rašlji'.

52. minuta - Juri se s jedne strane na drugo. Dok je Muller urlao na suca tražeći jedanaesterac, Alžirci su s četiri igrača krenuli u kontru. Na koncu je pucao Feghouli, ali samo u blok...

49. minuta - Kroos je ubacio s lijeve strane, Mustafi je visoko skočio i pucao ravno u alžirskog vratara.

KRAJ PRVOG DIJELA!

41. minuta - Najveća prilika utakmice! Kroos je pucao iz daljine, a Mbolhi je odbio loptu ravno na Goetzea. Veznjak Bayerna je bio u stopostotnoj prigodi, ali i njegov udarac skida alžirski vratar.

39. minuta - Velika sreća za Njemačku. Obrana je odbila loptu na 25 metara točno na volej Mostefa. Lopta je zakačila Boatenga i prošla nekih pola metra od vratnice. Neuer je sve samo pogledom pratio...

37. minuta - Özil je pucao iz daljine, Mbolhi nije najbolje reagirao, ali nekako je uspio odbiti loptu.

35. minuta - Mustafi je odlično nabacio s desne strane, a Muller je glavom pucao daleko od gola.

33. minuta - Alžirci su se malo primirili, ali od Njemačke još nema ništa... Sada je Feghouli iz slobodnog udarca pucao preko gola.

24. minuta - Prva prijetnja Nijemaca. Ozil je s lijeve strane izveo nešto između udarca i nabacivanja, a Mbolhi je loptu odbio u korner.

18. minuta - Alžirci igraju kao da su u transu. Soudani je proigrao Ghoulama koji je sa 6-7 metara s lijeve strane iskosa promašio gol.

17. minuta - Alžir je zabio i gol, ali opravdano je dosuđeno zaleđe.

15. minuta - Feghouli se provukao kroz dva njemačka igrača na lijevoj strani i umjesto da uposli usamljenog Soudanija na pet metara od gola, odlučio se na udarac koji je zavšrio katastrofalno. Deset metara pre gola...

9. minuta - Nijemci praktički nisu ispuštali loptu iz svog posjeda, a onda je sijevnula kontra Alžira. Neuer je krivo procijenio jednu loptu, izletio je na 40 metara od gola, ali Slimani se nije najbolje snašao. Otišao je previše u stranu, tako da ga je njemački vratar stigao blokirati.

Utakmica je počela!

NJEMAČKA: Neuer, Boateng, Mertesacker, Mustafi (od 69.Khedira), Howedes, Lahm, Schweinsteiger (od 109. Kramer), Kroos, Ozil, Gotze (od 46. Schurrle), Muller.

ALŽIR: Mbolhi, Mandi, Belkalem, Halliche (od 97. Bougherra), Ghoulam, Mostefa, Lacen, Feghouli, Taider (od 77. Brahimi), Slimani, Soudani (od 100. Djabou).

Linker
17. lipanj 2024 12:32