BIVŠI KAPETAN O IZBORIMA

Niko Kovač: Ja sam za Markovića! Vlatko ima golem ugled u nogometnom svijetu

Reći ću vam ga nogometnim rječnikom; momčad koja pobjeđuje ne mijenja se. Zašto bi se trebalo mijenjati nešto što je dobro?, pita se bivši kapetan reprezentacije
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. prosinac 2010. 12:15

Nedavno je Niko Kovač proveo pet dana u Bayernu, svom negdašnjem klubu, gdje je pratio način rada Louisa van Gaala. Po riječima bivšeg kapetana hrvatske reprezentacije, to je bila samo jedna od “učionica” u kojima želi doći do znanja koje će mu trebati za njegov trenerski poziv.

Inače, Kovač je u posljednje vrijeme često bio spominjan kao nasljednik nizozemskog trenera Huuba Stevensa na klupi Red Bull Salzburg a, koji je u dosadašnjem dijelu austrijskog prvenstva i Europskoj ligi imao jako loš učinak. Međutim, na svaki naš pokušaj da dođemo do ekskluzive i doznamo hoće li u sljedećoj sezoni biti trener Crvenih bikova, dobivali smo gotovo isti odgovor:

- Ma, nema ništa od toga! Ja sam još učenik, prvašić, u ovom sam poslu na početku. Ne treba žuriti, neka sve ide svojim tijekom.

Ali, u austrijskom tisku nerijetko se može pročitati da ćete naslijediti Stevensa?

- Dobro, to ne bih komentirao. Ja ne razmišljam na takav način, ne mogu se radovati nečijem neuspjehu, a iz kojeg bih ja trebao izvući neki profit. Dosad sam upoznao trenerski posao, svu njegovu bremenitost i mogu reći da naš trener radi svoj posao sasvim kvalitetno, a rezultati su nekad bolji, nekad lošiji. Takvim situacijama svjedoci smo svakog dana.

Hrvatska 'lovi’ Europsko prvenstvo u Ukrajini & Poljskoj. Godina 2010. okončana je uspješno?

- Učinak je odličan, imamo prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini što je briljantna činjenica. Neka sada drugi misle kako će nas “skinuti”. Hrvatska je u komotnijoj situaciji, neka se sada drugi brinu.

Kako ste vi vidjeli igre naše reprezentacije?

- Na pravom smo putu, mislim da će i ovo biti uspješne kvalifikacije. Primili smo samo jedan gol u četiri utakmice, a zabili osam, osvojeno je 10 bodova, a nismo imali niti jedan poraz. Pred nama je još dosta posla, dosta važnih mečeva...

U Hrvatskoj se vodi predizborna kampanja za predsjednika HNS. Što vi mislite, treba li mijenjati, trebaju li Marković i društvo otići?

- Moje mišljenje u toj priči ništa ne odlučuje. Ali ako baš hoćete, reći ću vam ga nogometnim rječnikom; momčad koja pobjeđuje ne mijenja se. Zašto bi se trebalo mijenjati nešto što je dobro? Naša reprezentacija je stalno zastupljena na velikim natjecanjima...

Kako ste se vi slagali s Markovićem?

- Dok sam bio kapetan reprezentacije, surađivali smo odlično. Sve želje i zahtjevi igrača bili su ispunjeni. Marković ima golem ugled u nogometnom svijetu, a do toga se ne dolazi na lagan način i preko noći. Moram ovom prigodom reći da se dobro razumijem i s Igorom Štimcem. A tko će pobijediti pokazat će vrijeme...

Linker
19. svibanj 2024 13:37