Drago Sopta/CROPIX
BRAĆA NA KLUPI VATRENIH

Niko Kovač preuzima mladu reprezentaciju, desna ruka bit će mu brat Robert!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. prosinac 2012. 00:12

Los Angeles Lakersi imaju svjetsku slavu, Kobea Bryanta, Dwighta Howarda, Paula Gasola, 16 titula NBA lige... Hrvatska U-21 nogometna reprezentacija dobiva porcije od Španjolske i Švicarske, usred Dalmacije matira je Gruzija, naizgled to su dva nepoveziva svijeta. No, čuvene Lakerse i dosad tužne, povremeno i tragične mlade Vatrene, koji završnicu Eura nisu vidjeli od 2004. godine, uskoro će, po svemu sudeći, spojiti zanimljiv raritet. Mike D’Antoni trener je Jezerčana, a njegov brat Dan D’Antoni pomoćnik. Niko Kovač dolazi u Rusanovu za izbornika, a desna ruka bit će mu - Robert Kovač.

Niko je jedan od legendarnih kapetana Vatrenih, strast i profesionalost s kojima je igrao za Hrvatsku učinile su ga ljubimcem navijača, vijest da preuzima U-21 vrstu popračena je s golemim odobravanjem, ne sjećamo se kada su komentari na neku informaciju iz nogometa bili tako pozitivni. Kovača starijeg doživljava se i kao zaslužnika, ali još više kao moralnu vertikalu, i lidera kakav je potreban da danas razbudi i posloži novi naraštaj Kockastih, a jednog dana preuzme i A sastav. Nadamo se ne tako brzo, ako će to značiti da Igor Štimac bilježi uspjehe.

Još u proljeće HNS je zvao Niku, tada nije mogao pristati zbog obveza u Red Bull Salzburgu, tijekom jeseni se javio u Kuću nogometa i poručio:

“Ukoliko je ponuda i dalje na stolu, sada sam spreman”.

Iako je Ivu Šušku već bio obećan novi ugovor, vodeći ljudi Saveza takvoj šansi nisu mogli odoljeti, dosadašnjem izborniku pronaći će novu ulogu, Kovač je pozvan na sastanak, obje su strane za, i ostalo je tek da riješi formalnost raskida ugovora u Austriji, koji vrijedi do lipnja 2013. godine. Dio uvjeta pod kojima će to biti urađeno, kazuju informacije iz HNS-a, već je utanačio, no ništa još nije potpisano, stoga se i odužila promocija u Rusanovoj, planirana za kraj prosinca. Nema žurbe, u siječnju bi sve trebalo biti obavljeno, ne dogodi li se dramatičan preokret koji nije na vidiku. I Zdravku Mamiću, i Davoru Šukeru, tko god ima zasluge za ovaj “transfer” treba upisati veliki plus.

No, dok je Niko “stara vijest”, kao bomba odjeknulo je da će mu asistent biti - Robert Kovač. Obojica posjeduju potrebne papire, Niko PRO licencu, Robert Uefa A licencu, dostatnu da radi kao pomoćni trener. Robert je vjerojatno najbolji obrambeni igrač kojeg je naša reprezentacija ikad imala, kolikog god te usporedbe bile nezahvalne. A prvi se put kani upustiti u trenerske vode. U Hrvatskoj, u kojoj maliciozne tipove ne treba dugo tražiti, podatak da stariji brat za prvog suradnika uzima mlađega, može poprimiti razne konotacije.

Niko je predložio Roberta, HNS prihvatio, nije isključeno da nakon ovoga komentari više neće biti sto posto pozitivni, netko će možda govoriti o nepotizmu, drugi vaditi negdašnju kampanju jedne političke stranke “I moj brat Robert također”... Međutim, Niko i Robert toliko su pošteno igrali za Hrvatsku da bi bilo korektno prema njima da budu pošteđeni sarkazma i crnila. Izbornik ima pravo odabrati suradnika, predložio je zasigurno onoga u kojeg najviše vjeruje.

Linker
06. svibanj 2024 21:14