REUTERS/Phil Noble
EKSKLUZIVNO ZA SN

NIKOLA VLAŠIĆ OCIJENIO SVOJ DOSADAŠNJI BORAVAK U EVERTONU, OSVRNUO SE I NA HAJDUK PA POSLAO PORUKU SVOM TRENERU 'Želim punu minutažu! Ako je nema...'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. siječanj 2018. 16:15

Zadnji put je Nikola Vlašić (20) bio u udarnoj postavi Evertona još 22. listopada kada ih je Arsenal razbio sa 5:2.

Premda je mladi ofenzivac i tada - kao i u svim utakmicama koje je do tada odigrao za Everton - bio među najboljim igračima momčadi, uslijedilo je 70-ak dana koje neće pamtiti po dobrome.

Kako je Ronald Koeman otišao s klupe, tako je i Vlašić doslovno bio prebrisan s popisa standardnih igrača momčadi. Najprije kod Davida Unswortha, trenera U-23 momčadi koji je prvi dobio šansu pokazati što zna na klupi glavne momčadi, a onda i kod Sama Allardycea, prekaljenog trenera koji je dobio puni mandat da Everton vrati u mirne vode Premiershipa.

Hrvatski reprezentativac u tom je razdoblju dobio samo jednu priliku od prve minute, u Europskoj ligi na gostovanju kod Apollona. I odmah ju je munjevito zgrabio, jer je u pobjedu 3:0 ugradio lijepu asistenciju i krasan pogodak. Međutim, Sam Allardyce nastavio je po starom, Vlašić je u nekoliko ligaških utakmica nestao čak i s klupe da bi se na Novu godinu neočekivano ukazao od prve minute u teškom okršaju s velikim Manchester Unitedom. Mladi ofenzivac zauzeo je mjesto na desnoj strani napada, u prvih 45 minuta bio je dosta aktivan, istaknuo se s nekoliko dobrih minijatura. U nastavku je jako malo bio u kontaktu s loptom, Everton je do 75. minute praktički nestao s terena.

Englezi su mu ipak dali solidnu ‘šesticu’ naglašavajući čvrstoću kojom je uglavnom dobivao duele, kao i nekoliko dobrih lopti za suigrače.

- I ja sam bio jako iznenađen kad mi je pomoćni trener došao reći da ću igrati od prve minute, ali odmah sam bio spreman ugrabiti priliku. Sve ovo vrijeme dok sam bio u drugom planu strpljivo sam čekao taj trenutak, vjerujući da on mora doći, jer znam što pokazujem na treninzima - kazat će mirnoga glasa u uvodu u razgovor Nikola Vlašić.

Tko bi se nadao da ćete startati baš protiv Manchester Uniteda?

- Čujem da su treneri bili zadovoljni s onim što pokazujem na treninzima, da je to potaknulo menadžera Allardycea da me uvrsti u startnih 11.

Jeste li zadovoljni onim što ste odigrali?

- Izgubili smo 2:0, nema tu prostora za bilo kakvo zadovoljstvo, osim što mi je tih 90 minuta jako puno značilo. Inače, od prve minute osjećao sam se dobro, rekao bih da sam prvih sat vremena bio u dobroj snazi, a onda sam malo posustao, što je i logično, jer možeš trenirati koliko god hoćeš, ali treninzi nikada ne mogu zamijeniti ono što donose utakmice.

Maknut bez riječi

Prvo poluvrijeme ste se solidno držali, potom ste kao momčad potpuno nestali?

- United je odlična momčad, svakako jača od nas, a nama je to očito previše bilo u glavi. U drugo poluvrijeme kao da smo podsvjesno ušli razmišljajući samo kako sačuvati 0:0, momčad se povukla i oni su nas kaznili. To nije bio dogovor u svlačionici, nego se dogodilo samo od sebe.

Imali ste nekoliko okršaja sa sjajnim i moćnim Pogbom?

- U nastavku je pokazao zašto je svjetska klasa, sjajan je na lopti, brz i eksplozivan. Imali smo nekoliko duela i ne mogu reći da sam se tjelesno osjećao inferioran u njima, koliko god Pogba bio moćan.

U Hajduku su stvari sjele na svoje mjesto

Pratite li Hajduk?

- Naravno, pogledam sve utakmice koje mi je moguće pogledati.

Nakon vašeg odlaska momčad je bila u velikoj krizi, smijenjen je i Carrillo?

- Da, igra nije bila dobra, ne znam što se točno događalo u svlačionici i na terenu, ali u zadnjim kolima stvari su sjele na svoje mjesto. U Hajduku ima dobrih igrača koji imaju kvalitetu za daleko više od onoga što su pružali. Nadam se da će na proljeće to i potvrditi.

Vratimo se vašem statusu u Evertonu. Što se događalo nakon Koemanova odlaska?

- Iskreno, ne znam što bih vam rekao. Dok je Koeman bio u klubu, igrao sam puno, osjećao sam se odlično i ljudi u klubu bili su jako zadovoljni, rekao bih i iznenađeni. Jednostavno im je bilo čudno da s 20 godina mogu bez problema parirati suparnicima u Premiershipu. Unsworth me potom bez objašnjenja maknuo iz momčadi, ali rečeno mi je da je takvo što normalno za Everton i Premiership, da moram ostati miran i nametnuti se radom. Taman prije nego što je Sam Allardyce preuzeo momčad, mi smo razbili West Ham sa 4:0, pa je on odlučio na idućoj utakmici izvesti potpuno istu momčad. Kako smo zaredali s dobrim rezultatima, tako je ostao vjeran uglavnom istim igračima, a meni je ostalo da i dalje čekam priliku.

Jeste li počeli sumnjati u svoju kvalitetu i gubiti samopouzdanje?

- Ništa od toga, jer znam kakav sam igrač, vidim što radim na treninzima, tako da nema govora o bilo kakvom gubljenju samopouzdanja. S druge strane ne možeš ga ni ‘bildati’, jer to je nemoguće bez utakmica.

Prvi put u drugom planu

Jeste li imali priliku razgovarati sa Samom Allardyceom?

- Pozvao me na razgovor, rekao mi je da budem strpljiv, da će mi dati šansu, ali da je moram odmah iskoristiti ako se želim nametnuti. I dobio sam šansu protiv Apollona, zabio gol uz asistenciju, ali svejedno sam priliku čekao sve do Uniteda.

Mislite li da ste je iskoristili?

- To ćemo vidjeti u sljedećim utakmicama...

Što ako niste, ako ćete opet na klupu ili na tribine?

- Iza mene su dva mjeseca u kojima sam bio u potpuno drugom planu - što mi se dogodilo prvi put u karijeri - i nikako se ne osjećam dobro i sretno u takvoj ulozi. Moj izbor je isključivo minutaža i to prava minutaža, jer samo igrač koji ima puni kontinuitet može biti u punoj formi. K tome, znam da sam jako mlad i ako hoću napredovati prvi je uvjet puna minutaža u klubu. Naravno da bih bio najsretniji da se nametnem ovdje u Evertonu, ali ako to ne može biti ovdje, onda ću svakako tražiti posudbu.

Jeste li već razgovarali s ljudima iz kluba o svojoj budućnosti?

- Još nisam, prijelazni je rok tek počeo. Ne znam hoće li ova utakmica nešto promijeniti u razmišljanju trenera, ne znam ni kakav je stav čelnika Evertona, ali znam da moj boravak na klupi nije dobar ni za koga. Za mene jer ne mogu napredovati, a za Everton jer neće dobiti igrača kakvog bi mogao imati, jer ionako stalno slušam oko sebe kako sam jako mlad i kako bih u budućnosti Evertonu trebao dati jako puno.

Znate li gdje bi eventualno mogli na posudbu?

- Ne znam još ništa, ali nemam problema otići gdje god treba, samo da to bude sredina koja treba igrača mog profila. Everton je velik i sjajan klub, ali nije mi nikakav problem biti u nekom manje velikom i sjajnom, samo da tamo imam ozbiljnu ulogu u momčadi. K tome, i moj će Everton vjerojatno u ovom prijelaznom roku posegnuti za nekim pojačanjima, tako da će prostora biti još manje.

Hoćete li inzistirati na Premiershipu?

- Inzistirat ću samo na minutaži, to je daleko najvažnije.

Bez minutaže teško ćete i na Svjetsko prvenstvo?

- I toga sam apsolutno svjestan. Osobno sam pobornik toga da u reprezentaciji trebaju igrati igrači koji su u punoj formi, a formu možeš imati samo kroz minutažu u klubu. Ostanem li u ovakvom statusu, ili eventualno tek nešto boljem, naravno da neću imati pravo reći ni riječ ako me izbornik Dalić zaobiđe kao kandidata za odlazak u Rusiju.

Možemo dobiti svaku

To bi bila velika šteta, jer izbornik vas jako cijeni, a i nemamo baš puno igrača vašeg profila?

- Izbornik mi je ukazao veliko povjerenje i naravno da mi je dodatni motiv za rad i mogući odlazak na Svjetsko prvenstvo. Međutim, poanta svega je da sam mlad igrač koji ima još jako puno prostora za učenje i napredak i stoga su mi utakmice neophodne. A što bi mi značilo biti u Rusiji među našim najboljim igračima, mislim da ne treba posebno naglašavati.

K tome imamo i reprezentaciju koja bi mogla jako daleko?

- Siguran sam da možemo igrati dobar nogomet tko god bio s druge strane, a to znači da imamo i kvalitetu dobiti svaku utakmicu. Mislim da su svi koji poznaju nogomet itekako svjesni naše snage.

Dao bih si neku trojku za moj dosadašnji boravak u Evertonu

Vlašić je već puna četiri mjeseca u Evertonu. Kakvi su vam dojmovi, jeste li zadovoljni onim što ste do sada pokazali?

- Kad sam došao u Everton, pogledao sam raspored u prvenstvu i pomislio kako bi bilo sjajno da protiv Manchester Uniteda budem u udarnoj postavi i da bi to značilo da sam važan igrač momčadi. Na koncu sam i zaigrao protiv Uniteda, ali u nešto drugačijim okolnostima od onih kojima sam se nadao. Stoga su mi i dojmovi jako podijeljeni. U početku je bilo fantastično, jako sam brzo ušao u momčad, svi su bili oduševljeni, a ja sam bio iznimno sretan. Potom se - odlaskom Koemana - doslovno sve okrenulo, završio sam na tribinama, našao se u skupini igrača koji su bili višak za utakmice... Bio sam na visinama, a onda se žestoko spustio na zemlju. Dva mjeseca bila su za peticu, dva za jedinicu i onda matematički dođeš do nekakve trojke. Ukupno to i nije tako loše, ali vidjet ćemo što će donijeti sljedeći tjedni.

Jesu li vam suigrači nešto govorili?

- Tu nas je jako puno, svaku utakmicu nas šest, sedam ostane izvan kadra, a riječ je o igračima koji su dovedeni za ozbiljan novac, koji su igrali u klubovima poput Barcelone ili Ajaxa, iz kojih su došli Klaassen i Ramirez. Stoga svatko gleda svoja posla i bori se uisključivo za svoj status. Čisti profesionalizam...

Takav je i Rooney?

- On je odličan tip, sve je prošao i vidio, a voli pomoći i dati savjet. Često dođe suigračima pa ih smiruje, govori im da ne paničare na terenu nego da spuste loptu na zemlju i igraju nogomet. Rooney je super...

Kakav je Sam Allardyce?

- Mi smo mu sedmi klub u Premiershipu, prethodnih šest su bili, ajmo ih tako nazvati, mali klubovi i redom ih je sve ostavljao u ligi. Stoga je logično da ga daleko najviše zanima rezultat i da je skloniji iskusnijim igračima.

Je li Manchester City doista toliko bolji od svih?

- Rekao bih da je, nogomet koji igraju čisti je užitak. Sada su remizirali protiv Crystal Palacea, a prije toga samo smo im mi uzeli bod. Nisam još bio u klubu, a dečki mi kažu da im nije jasno kako su uspjeli ‘preživjeti’ tu utakmicu.

A Premiership? Je li s pravom nosi naslov najjače lige na svijetu?

- Ne znam je li najjača, jer nisam igrao u Španjolskoj, ali neupitno je da ovdje ima daleko najviše novca i stoga sve momčadi imaju jako dobru kvalitetu. Maknemo li Manchester City, koji je priča za sebe, na stranu, dobit ćemo tri ili četiri momčadi koje bi se potpuno ravnopravno borile za naslov. To je snaga Premiershipa i zato je neupitno riječ o najatraktivnijoj ligi na svijetu.

Linker
28. travanj 2024 09:43