CROPIX
PROLJEĆE U EUROPI

NIŠTA OD VELIKE DINAMOVE ŽELJE UOČI POVIJESNE EUROPSKE UTAKMICE Delegacija Dinama zbog navijačkog problema potegnula do Češke i dobila odbijenicu

Česi su gostima iz Zagreba omogućili kupnju 627 ulaznica za navijačke sektore, što je više od 585 koliko bi bili obvezni po Uefi. No, stadion im neće biti pun...
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 04. veljača 2019. 13:27

Vodstvo Viktorije Plzen ustrajno je u svojoj prvotnoj odluci da za prvu utakmicu 1/16 finala Europske lige protiv Dinama, koja se igra u četvrtak 14. veljače u 21 sat na Doosan Areni, za navijače gostiju stavi na raspolaganje točno 627 ulaznica, u sektorima U12 i U13.

Podsjećamo, prema Uefinim pravilima klub domaćin obvezatan je gostima osigurati mogućnost kupovine ulaznica za 5% sigurnosnog kapaciteta stadiona (što može malo odudarati od kapaciteta koji se pronađe na web stranicama), a to u slučaju Viktorijina stadiona (11.700) iznosi točno 585. Iz češkog kluba su priopćili da su Dinamu izašli u susret i omogućili kupnju 627 ulaznica i nakon opetovanog uvjeravanja iz Maksimira da se taj broj poveća ostali hladni, čak i nakon što je delegacija “plavih” krajem prošlog mjeseca samo zbog toga boravila u Plzenu.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX
Ilustracija

Prateći interes pristalica “modrih”, kojima je gostovanje u Plzenu zanimljivo što zbog blizine, što zbog provoda u Češkoj, a ponajviše zbog povijesnog dvoboja u “europskom proljeću” nakon 49 godina, iz Dinama su apelirali na Viktoriju da poveća broj ulaznica za goste, jer u grad ionako planira doći velik broj navijača koji neće imati ulaznice, a mnogi su ih već kupili za tribine predviđene za domaće navijače, na koje se neće moći ući bez čeških osobnih dokumenata.

Potencijalni sigurnosni problem je što Viktoria, za razliku od Dinama i mnogih europskih klubova, nema personaliziranu prodaju ulaznica, pa se već moglo na Njuškalu naći ulaznica po 200 eura. Domaćinu bi bilo pametnije, smatraju u Maksimiru, da sve navijače “modrih” s ulaznicama grupiraju na jedan dio tribine, nego da budu raštrkani po svima, jer nema sumnje da neće svi moći biti legitimirani na ulazima i da će se plavi šalovi vijoriti i među navijačima domaćih...

Problem je, pak, češke policije kako će održavati red s nekoliko tisuća Dinamovih pristalica koji su već odlučili doći u Plzen, pa makar gledali utakmicu po lokalnim pivnicama ili pratili rezultat na glavnom gradskom trgu.

Kako do prve utakmice, koja se igra baš na Valentinovo, ima još devet dana, postoji mogućnost da se češki prvak predomisli, posebno stoga što se za domaće navijače u pretprodaji ulaznice ne prodaju ritmom koji bi garantirao puni stadion. Primjerice, lani je u ovoj fazi natjecanja Viktoria igrala uzvrat protiv Partizana, nakon 1-1 u Beogradu i prodala 10.185 ulaznica. Kolo kasnije protiv lisabonskog Sportinga (0-2) samo 9370. Ove sezone, pak, u skupini Lige prvaka protiv moskovskog CSKA bilo je 11.312 gledatelja, protiv Real Madrida 11.483, a protiv Rome 11.217. Prvak Hrvatske i Europska liga zasad je manji mamac Plzenjanima, pa se u Dinamu nadaju barem još jednom, ako ne i dva sektora za “plave.

Kako bilo, klub iz Maksimira zbog svega nabrojanog nije bio u mogućnosti u potpunosti primijeniti uobičajenu proceduru prijava za kupnju ulaznica, nego je temeljem održanih sastanaka s predstavnicima različitih skupina navijača Dinama i klupskim povjerenicima koji organiziraju odlazak većeg broja članova na dvoboj u Plzen dogovoreno da sav kontingent na dva predviđena navijačka sektora bude stavljen njima na raspolaganje.

Dakako, u slučaju naknadnog pozitivnog odgovora iz Češke Dinamo je spreman reagirati i staviti u slobodnu prodaju eventualni dodatni kontingent ulaznica, o čemu će javnost biti obaviještena preko klupske stranice i društvenih mreža.

Linker
01. svibanj 2024 09:44