Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
NADA U HNS I UEFA-U

NIŽERAZREDNI NOGOMET U DOBA KRIZE BORI SE ZA EGZISTENCIJU Pandemija zaustavila ulagače u Šibenik, BSK rješava teren, a većina trenira u stanovima

NIŽERAZREDNI NOGOMET U doba velike krize daleko od svjetla reflektora za egzistenciju se bore i amaterski klubovi
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. travanj 2020. 20:43

U samo dva tjedna urušio se nogometni poredak, većina profesionalnih klubova u velikim je egzistencijalnim problemima, temelji na kojima su sazdani očito su vrlo krhki, pa je poput potresa u Zagrebu, došlo do urušavanja. Prvi i jedini cilj mnogih je opstati u ovim vremenima. Ova situacija pogodila je i klubove u nižim razredima, snalaze se na razne načine i svi jedva čekaju povratak normalnom životu.

Šibenčane je prekid prvenstva uzrokovan epidemijom virusa ostavio na uvjerljivom vodstvu 2. HNL i +8 bodova u odnosu na prve pratitelje. I to u trenutku kada su privođene kraju sve potrebne formalnosti oko vjerojatnog ulaska novih ulagača u klub. Skupina domaćih poduzetnika sa švicarskim kapitalom bila je spremna odmah ući u klub sa Šubićevca, bilo kao partner ili preuzimanje većinskog paketa dionica. No, COVID-19 zaustavio je sve te aktivnosti.

- Tako je, kako je. Razgovori oko ulaska investitora otišli su prilično daleko, čak i oni operativni. Ta skupina ljudi koliko znam trebala je uplatiti određen iznos kao znak dobre volje i geste da imaju ozbiljne namjere što bi nam u ovoj situaciji došlo kao naručeno. No, ova situacija je sve blokirala, sada je sve na stand by, shvaćam i te ljude koji se nisu javljali zadnjih dana i tjedana - pojašnjava Ivan Bulat, sportski direktor kluba.

TRI SCENARIJA

Mnogi drugoligaši osluškuju tehniciranja vezana uz datum(e) nastavka aktualne natjecateljske sezone. U nogometnim kuloarima egzistiraju tri potencijalna scenarija; lopta će se opet zakotrljati sredinom svibnja pa će se u zgusnutom rasporedu sezone privesti završetku do kraja lipnja. Druga opcija je da se tijekom lipnja odigra skraćeni format i sezona na taj način privede kraju. A nije nerealno ni da se sezona zaključi trenutnim stanjem, tj. ništa od nastavka, ali i ništa od ispadanja.

A kako se cijela ova priča odrazila na poslovanje kluba, sponzore, plaće igrača i RZ.

- Za sada ne razmišljamo ni o kakvim rezovima, iako su nam neki sponzori najavili kresanje svojih uplata po sponzorskim ugovorima. Međutim, za sada ništa nije kritično, no ukoliko bi se ova situacija odužila na neki dulji period, onda bi se i tu stvari promijenile. Plaće naših igrača su prilagođene rangu igranja, i kada bismo ih išli dodatno kresati, većina bi bila i manja od predviđenog minimalca koji propisuje Vlada RH - ističe Bulat.

Drže se onog zaključka HNS-a po kojem se sva natjecanja unutar Saveza imaju završiti do 30. lipnja.

- No, to je još uvijek sve upitno, ali spremni smo na sve opcije. I na nastavak prvenstva, i na konačni prekid. U oba slučaja mi imamo svoj cilj - a to je Prva liga i tako se ponašamo.

I nogometni drugoligaš Solin prekinuo je sve zajedničke aktivnosti, od Škole nogometa do prve momčadi, službeno od 14. ožujka. O tome nam je nešto konkretnije rekao sportski direktor kluba Goran Gruica:

- Igrači treniraju individualno po naputcima kondicijskog trenera Frane Žuvele i glavnog trenera Ivana Bubala, koji je s obitelji u Mostaru. Koliko znam, nitko od naših članova kluba nije zaražen virusom. I meni je problem dolaziti u klub, jer živim u Stobreču na području grada Splita.

O isplatama hranarina ili honorara, trenerima i igračima Gruica je rekao:

- Od početka priprema do prekida rada, odnosno dva mjeseca, od 13. siječnja do 13. ožujka, apsolutno sve je isplaćeno. Kako će biti dalje? O tome odluku treba donijeti uprava kluba.

No, prisjetimo se, zakazana izvanredna sjednice Skupštine kluba, koja se trebala održati 16. ožujka, odgođena je. Na njoj se trebao birati i novi predsjednik kluba, a jedini službeni kandidat je bio Ivan Spajić, inače član Izvršnog odbora kluba.

I u drugoligašu Dugopolju prekinute su sve zajedničke sportske aktivnosti.

- Raspušteno je sve do daljnjega - počeo je priču sportski direktor kluba Mario Smodlaka.

- Igrači prve momčadi treniraju individualno po naputcima i programu kondicijskog trenera Dalibora Jurića i glavnog trenera Stipe Balajića. Svi su isplaćeni prema dogovoru. Imali smo razgovore sa svima, veseli me obostrano razumijevanje i poštivanje dogovorenog. Kako dalje? Sve će ovisiti o razvoju situacije... - zaključio je Smodlaka, čiji je klub ovog ponedjeljka već isplatio plaće za ožujak.

BSK iz Bijelog Brda se, pak, ponovno nalazi u borbi za ostanak koja je u nastavku prvenstva povjerena treneru s prvoligaškim iskustvom Tomislavu Steinbrückneru. Na krajnjem istoku Hrvatske računa se na vlastite resurse čiji optimizam potkrepljuje i već zgotovljen posao s postavljanjem umjetnog travnjaka na mjestu glavnoga koji je neodgovarajući za igranje.

- Nedvojbeno da nikome nije dobro sjela aktualna stanka u natjecanju posebice u ovakvom na profesionalnoj razini i ako bi potrajala! Izvjesno je da će eventualni nastavak prvenstva izmijeniti uspostavljene odnose u konkurenciji, ali vjerujem da ćemo moći odgovoriti i tome izazovu. Stručni stožer je međusobno u svakodnevnoj komunikaciji kakva je i s igračima kojima su dati individualni radni programi kako bi donekle zadržali dosegnutu razinu spreme - informirao nas je Denis Krstanović, koji sada ima znatno više vremena pripremiti ispite kako bi uskoro ishodio UEFA PRO trenersku licencu pri državnoj nogometnoj Akademiji.

Promjenom Pravilnika o licenciranju pomaknuti su rokovi za plaćanja po transferima sa zadnjeg dana ožujka na 20. travnja. Izuzetno povoljna okolnost za Cibaliju!

- Bili smo u stanovitim problemima u smislu podmirivanja obveza prema Hajduku i Osijeku, pa nam je ova odgoda doista dobro došla - kaže izvršna direktorica vinkovačkog drugoligaša Dea Lasić.

Spomenutim klubovima Cibalia duguje oko milijun kuna...

- Hajdukova potraživanja odnose se na naknadu za razvoje trojice igrača, Zvonimira Milića, Ivana Prskala te Ivana Krstulović-Opare, dok su Osijekova po istom osnovu vezana uz Marka Karamarka - dodaje Lasić, uz nimalo nevažnu napomenu:

- Osijeku i Hajduku uputili smo zamolbu o odgodi isplate potraživanja. Iz Gradskog vrta smo dobili pozitivan odgovor i novi datum, 30. lipnja, na čemu zahvaljujemo našim susjedima, a jasno da i s Poljuda priželjkujemo istovjetan.

Osim spomenutih rashoda, u Genscherovoj 10b imaju i neke planirane prihode. Konkretno, za bivšeg igrača Dragu Lovrića od ciparskog Anorthosisa očekuju uplatu nasušno potrebnih 60-ak tisuća eura.

- U očekivanju smo, kao i svi ostali, nekih novih vremenskih koordinata i paketa pomoći koje UEFA razmatra kako bi klubovima olakšala tešku situaciju. Naša je i inače komplicirana i bremenita, a pogotovo u novonastalim okolnostima - napominje Lasić.

Dakako, u čakovečkom drugoligašu Međimurju poštuju odluke nadležnih, prekinuli su s treniranjem i rade individualno po uputama trenera Lepena. I s nestrpljenjem čekaju daljnja uputstva da nastave s radom i ostvare zacrtani cilj - osiguranje drugoligaškog statusa.

- Nadamo se da neizvjesnost neće dugo trajati, također da naše prvenstvo neće biti prekinuto - rekao nam je sportski direktor Miljenko Dovečer.

Ni u Kustošiji nema nikakve aktivnosti glede zajedničkog treniranja...

- Svi naši igrači rade po programu koji je za individualni rad u stanovima osmislio naš trener Hrvoje Božičković - rekao je predsjednik Kustošije Vladimir Babić. - Što se plaća naših igrača tiče, njima su na žiro-račune 15. ožujka isplaćene plaće za veljaču, a 15. travnja bit će im uplaćene plaće za ožujak.

Na kraju je Babić podvukao...

- Pozivam Hrvatski nogometni savez da što prije donese mjere za spas hrvatskog klupskog nogometa, a koje bi se odnosile na razdoblje od iduće tri godine.

RUDEŠ Plaće i ugovori bit će umanjeni

U drugoligašu Rudešu, koji je ovaj prekid dočekao na petom mjestu na prvenstvenoj ljestvici, posljednji trening održan je 13. ožujka, a od tog datuma svi igrači Rudeša su u svojim domovima. O trenutnoj situaciji u klubu odgovore smo dobili od direktorice Rudeša Marije Horvat:

- Ono što je u ovom trenutku najvažnije nijedan naš igrač nije zaražen koronavirusom i zbog toga smo svi mi u klubu jako sretni. Preko mobitela u kontaktu smo s našim igračima, a svi oni po programu koji su izradili naši treneri individualno treniraju u svojim domovima. Što se pak plaća tiče zbog ove vrlo teške situacije koja je zadesila našu zemlju one će biti umanjene za određeni iznos, a pojedinim igračima bit će umanjeni i ugovori.

FUTSAL (Ne)kako izgurati tri kola prvenstva

Jasno je već da od nastavka sportskih natjecanja u travnju, kako je prvotno najavljeno, neće biti ništa. Tako naravno i na futsal prvoligaškim terenima svi miruju, razmjenjuju se tek mišljenja, kako dalje ako se bude uopće igralo. Jer, ostala su tri redovna kola, pa play-off za prvaka. Direktor aktualnog prvaka Novo vrijeme Apfel Borislav Vuković nije previše optimističan kada je nastavak sezone u pitanju.

- Teško je očekivati tako što kada se iz dana u dan situacija mijenja. Ipak, sportaši smo i ne predajemo se, činimo koliko možemo. Što se Novog vremena tiče, svi igrači su kod svojih kuća, naši Slovenci (Osredkar, Fideršek) i Brazilci (Lucas, Pulinho) su ostali u Makarskoj. Kod kuće treniraju po naputcima koje im šalje naš kondicijski trener Ivo Katušić iz svog splitskog doma.

Podsjetimo, debitant Olmissum je vodeći (33 boda), Makarani imaju bod manje, a pretposljednje kolo je izravno odlučivalo tko će u doigravanje s prve pozicije krenuti (Olmissum - NV Apfel). Trener Teo Strunje pak vjeruje da ćemo ovu krizu zajedno uspjeti pobijediti i da ima šanse da se ova sezona nekako završi.

- Mišljenja sam kako treba u najmanju ruku odigrati preostala tri kola ligaškog dijela natjecanja, kako bismo imali barem nekakvu regularnost - misli Strunje. (mba)

Brzi rastanak Zmaja i Dražića

Makarski četvrtoligaš Zmaj raskinuo je suradnju s trenerom Darkom Dražićem. Direktor kluba Ivan Rašić nije nam obznanio razloge prekida suradnje, a Dražić je kratko prokomentirao kako se radi o sporazumnom razlazu. Pomoćni trener Stipe Matešan i kondicijski Emilio Jerković vode treninge, naravno, ‘na daljinski“.

Inače, ima već neko vrijeme da je HNK Zmaj - Makarska otkazao 11. međunarodni nogometni turnir Makarska kup 2020. koji se trebao odigrati od 23. do 26. travnja, te pozivaju sve na Zmajev sljedeći turnir Mali Zmaj 2020, zakazan od 22. do 25. listopada 2020. Na njemu bi nastupili dječaci rođeni 2006., 2008., 2010., 2012. te djevojčice rođene 2016. i mlađe.

Linker
24. travanj 2024 17:21