Jakov Surać
 Jure Miskovic / CROPIX / CROPIX
UKAZAO NA PROBLEM

NJEGOV ĆE REKORD U HNL-U TEŠKO BITI SRUŠEN Legenda progovorila o jednom od najvećih problema: Samo da je nabiti cijene igračima i što prije ih prodati

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. veljača 2018. 11:22

Još jedan Zadranin definitivna je legenda HNL-a, još jedan rekorder. Jakov Surać (42) ima najviše odigranih utakmica u ligi, čak 478! Teško je vjerovati da će itko dostići taj rekord. Igrao je u tri hrvatska kluba, Zadru, Zagrebu i Osijeku. Debitirao je davne 1992. godine u Maksimiru, a posljednju HNL utakmicu odigrao je 2015. godine protiv Istre 1961.

Ugostiteljske vode

Danas se bavi ugostiteljskim poslom, s Tomislavom Rogićem, koji trenutačno radi kao trener vratara u FC Bruggeu kod Ivana Leke, u klubu koji uvjerljivo vodi u belgijskom prvenstvu, već osam godina vodi ekskluzivni kafić. Posao se polako širi, uskoro dvojac otvara dvoranu za vjenčanja.

Kad se radi o nogometu, još uvijek je Jakov predsjednik Nadzornog odbora Zadra.

- Ali, završavam s time... Mandat mi je istekao, ne želim više trošiti svoje vrijeme. Grad nema previše sluha za nogomet. Kad je Zadar u pitanju, mogu vam kazati da se više ne radi o Nogometnom klubu Zadar, već o nepotrebnom klubu Zadar! Dobro, bar je prefiks NK ostao...

sn specijal
Zadar, 271216.
Jakov Surac, bivsi igrac i sadasnji predsjednik nadzornog odbora NK Zadra.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
CROPIX

Pitamo ga ima li kakve nade za Zadar?

- U jednom trenutku bio sam u dvojbi što napraviti. Pitanje je bilo poslati li klub u stečaj ili ga revitalizirati. Jer stizao je i još stiže neki novac iz onog Fonda solidarnosti, od prodaje, recimo, Vrsaljka, Perice... Morao sam lupiti šakom o stol. Kao što znate, klub je na ‘onaj’ način vodio Reno Sinovčić. S njim sam ušao u konflikt da bih uspio spasiti klub. Uspio sam, na to sam ponosan. Polovicom ožujka zakazana je Skupština, promijenit će se Nadzorni odbor, ali ja više neću biti tu. Živim u jednom čudnom gradu u kojem ti ne daju da bilo što napraviš. Jer kad nešto napraviš, onda te odmah svrstavaju u neke interesne skupine, ne treba mi to, imam svoj biznis. Eto, vidite, vi me sad zovete iz Zagreba, sjetili ste me se. To je ono, do Svetog Roka sam legenda HNL-a, igrač koji je odigrao najviše utakmica, a nakon tunela to više nisam. Ne želim više to, ne zanima me.

Kad se radi o HNL-u, Surać nam kaže.

- Nećemo si lagati, HNL nije gledan! Osim Hajduka, koji je tu daleko najjači, pa Rijeke, sad i Osijeka, nitko nema gledatelja na tribinama. Imate osjećaj da te utakmice koje se igraju u HNL-u nikoga ne zanimaju. Dakle, mi zapravo imamo ligu od tri kluba koje prate gledatelji i navijači! A znamo da je bit svega da nogomet netko gleda. Kakvi su to klubovi koje gleda 100, 200, 500, 1000 ili 2000 navijača? Za koga oni to igraju? Prije je HNL bila mnogo gledanija neko danas.

Zadar, 150309.
Stadion u Stanovima , Zadar.
Nogometna utakmica 1. HNL T Com liga 22. kolo. Zadar - (plavi) - Zagreb (bijeli).
Na slici: Jakov Surac. 
Foto : Jure Miskovic / CROPIX
CROPIX

Vratio se na svoj Zadar...

- Pa mi smo nekad na utakmicama imali pet do šest tisuća gledatelja. Protivnici su se znojili kad su morali doći u Zadar. Eto, meni je sudac Bruno Marić kazao: “Kad smo nekad dolazili suditi u Zadar, u automobilu smo radilo strategiju, kojih se igrača treba čuvati, koji će dići publiku na noge. Prije su utakmice HNL-a bile događaji, a danas je sve pretvoreno u monotoniju. Glavno je nabiti cijene igračima i što prije ih prodati. Mladi rano odlaze, sve je otišlo predaleko. Ljudi to vide i onda izbjegavaju dolazak na utakmice, jer shvaćaju da to nema veze s nogometom. A o infrastrukturi neću ni pričati, to je prava katastrofa.

Kratkoročna Rijeka

Kad se radi o proljetnom raspletu prvenstva, Jakov kaže:

- Hajduk napokon slaže kockice, to je dobro za njih. Međutim, Dinamo se već osigurao na prvom mjestu, rekao bih da su prelako došli do ove velike prednosti. Žao mi je što se ovo dogodilo s Rijekom koja ja daleko od prošle sezone. Vjerujem da Mišković radi prave stvari, ali čini mi se da su - kratkoročne. Uzeli su lani dvostruku krunu, sad ne izgledaju kao momčad koja može do trofeja, no znamo da je u nogometu najteže ponoviti uspjeh. Čini mi se da će Dinamo sigurno osvojiti prvenstvo, a Hajduk će možda uzeti Kup. Osijek je dobar, još nije izgubio ni od Dinama, Hajduka ni Rijeke. Međutim, oni imaju problema na drugim utakmicama - zaključio je Surać.

Linker
29. travanj 2024 14:56