AFP
ČETVRTI PUT PRVACI

NJEMAČKA - ARGENTINA 1-0 Golom Gotzea u 113. minuti Njemačka osvojila naslov!

Schurrle je ubacio s lijeve strane, a Gotze na sedam metara od gola sjajno, u letu, primio loptu prsima te je u padu šalje u daljni kut Romera!
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 13. srpanj 2014. 20:42

Bez Khedire, s Kramerom - to je bila prisilna inovacija Elfa zbog Khedirinih zdravstvenih problema sa zagrijavanja. Počelo je žustro, otvoreno, s faulom Roja na Mülleru, a Kroos iz slobodnog udarca s dvadeset i nešto metara gađa zid. U kontri je dosta opasan Higuain. Malo potom ekspresnim prodorom pokraj Hummelsa istaknuo se Messi, ali njegovu loptu nije imao tko preuzeti u kaznenom prostoru suparnika.

Njemačka aktivnija i ambicioznija, Argentina postavljena čvrsto s također napadačkim namjerama. Kad je Demichelis nogom pokupio Klosea, na potezu je Kroos, puca ali plavi izbijaju. Kroos je glavni u svim prekidima. Nijemci žele autoritativnost, nije da nisu dominantniji pa se Argentinci uglavnom brane; mogu li izdržati? Nevjerojatan splet okolnosti u 21. minuti! Hummels je dodao Kroosu, koji je u vlastitoj polovini terena, nije jasno zašto je odustao od odlaska naprijed. Naime, glavom vraća unatrag nesvjesno zanemarujući Higuaina, to je kiks kakav se rijetko potkrade i senzacionalni poklon. Međutim, Higuain praćen Hummelsom posve je neprecizan pa pokraj skamenjenog Neuera tuče podalje desne vratnice i za 'nagradu' se hvata za glavu...

Tvrdi su Južnoamerikanci, oprezni pa ne nasjedaju na dubinska protivnikova proigravanja, zatvaraju sve rupe i onemogućavaju neugodna iznenađenja. Kad Lavezzi bježi Höwedesu dira ga Schweini i mora se suočiti s javnom opomenom. Uzaludno veselje Sabellinih nakon pola sata igre: Lavezzi centrira zdesna, a loptu iza Neuera trpa Higuain. No pomoćni sudac br. 2, Stefani dignuo je zastavicu i ispravno konstatirao zaleđe.

Požutio je i Höwedes zbog nepropisnog starta na Zabaletu. I Messi i Lavezzi vrlo su nezgodni jer brzinom i okretnošću nerijetko brinu statične njemačke stopere. Igra nije briljantna, ali nije ni loša. Stalno se nešto događa. Posrijedi su izvrsne momčadi iz država koje u nogometnom smislu oduvijek čine samu svjetsku elitu.

Naravno da Messi svakom kretnjom predstavlja napast, teško ga je pratiti i onemogućavati. Müller i kolege prilično nervozno čekaju pad koncentracije argentinskog bloka te priliku za egzekuciju, koje nije bilo ni u finišu prve dionice kad je Kroos nakon odlične akcije naciljao u Romera. Nebitna je Höwedesova lijeva vratnica u 45+2. minuti budući da cijelo vrijeme dok Kroos izvodi drugi korner zaredom u zaleđu stoji Müller.

Finale koje možda ne opravdava želje sladokusaca, taktička bitka svedena na naizmjenične pokušaje, više grčevite nego plemenite. Nije točno da završni rat za zlato podrazumijeva festival znanja i atrakcije, ne, radi se o previše značajnoj utakmici da bi se redale umjetničke sekvence. Uostalom, ne nedostaje ničega osim pogodaka. Njemačka se suočila s takmacom usavršene defenzive i definitivno shvatila da Argentina nije Brazil! Osjeća se Khedirin izostanak i Höwedesovo napuštanje pozicije, špice nemaju pravih lopti, a permanentno opstoji strah od paklenskog Messija i asistenata u protunavalama. Löw je u svlačionici sigurno tražio i predočavao nove mogućnosti, prezentirane zaista nisu garantirale naslov svjetskog prvaka.

Argentinci nastavljaju hrabrije, u 47. minuti Messi je u čistoj šansi, ali začudo ne pogađa! Onda Rojo, Agüero i Higuain stvaraju novu prijetnju. Sve su češće u polju protivnika; valjda znaju što rade, takmac je spreman kazniti svaku brzopletost i odsutnost... Nema prave situacije za Elf, u njgovoj igri manjka točnosti i konkretnosti. Super zgoda u 56. minuti, kada Neuer istrčava pa rukom boksa loptu iznad Higuaina, a potom ga tijelom kupi u svom kaznenom prostoru. Neki misle da je to bilo za penal i crveni, međutim, Rizzoli je klasa i ne dvoji kako postupiti - sve je regularno i tek je ubacivanje (aut) za Argentinu.

Agüero je štošta zakuhao, konačno zdrav i spreman poslije serije neprilika s mišićem. Neuer je češće u zraku nego na tlu, no pritisak raste i s one strane centra kamo se spuštaju Lahm, Höwedes, na skok i Hummels.Minijature Messija, šut Kroosa i Götzea, ništa. Produžeci! Romero u 91. brani Schürrleu. Zicer Palacija u 97. i neuspješan lob. I onda mat Götzea!

NJEMAČKA - ARGENTINA 1:0 (0:0, 0:0)

RIO DE JANEIRO - Stadion Maracana. Gledatelja oko 75.000. Sudac: Nicola Rizzoli 7, pomoćnici: Faverani i Stefani (svi Italija), četvrti: Vera (Ekvador). STRIJELAC: 1:0 - Götze (113).

NJEMAČKA (4-2-3-1): Neuer 6,5 - Lahm 6,5, Boateng 6, Hummels 6, Höwedes 6 - Kramer - (od 32. Schürrle 7), Schweinsteiger 6 - Müller 6, Kroos 5,5, Özil 6 -Klose 5 (od 88. Götze 7). IZBORNIK: Joachim Löw 6,5

ARGENTINA (4-4-2): Romero 6 - Zabaleta 6, Demichelis 6,5, Garay 6, Rojo 6 - Perez 6 (od 84. Gago -), Mascherano 6,5, Biglia 5,5, Lavezzi 6 (od 46. Agüero 6) - Messi 6,5, Higuain 5 (od 77. Palacio -). IZBORNIK: Alejandro Sabella 6,5.

ŽUTI KARTONI: Schweinsteiger (29, preoštra igra), Höwedes (34, preoštra igra), Mascherano (63, preoštra igra), Agüero (65, preoštra igra). IGRAČ UTAKMICE: Mario Götze

POGODAK

1:0 - Schürrle je u 113. minuti pobjegao po lijevoj strani koristeći nesmotrenost Zabalete i zakašnjelost Mascherana pa zavrnuo u sredinu gdje je, neshvatljivo!, sasvim sam Götze, koji prima loptu ne dopuštajući da padne i lijevom nogom plasira u suprotni lijevi kut. Sjajno, neobranjivo!



Germany 1 - 0 Argentina M. Götze by f100000575791389

NJEMAČKA - ARGENTINA 1-0 (Gotze 113)

KRAJ UTAKMICE! NJEMAČKA JE NOVI SVJETSKI PRVAK!

120. + 2 minuta - Messi je iz slobodnog udarca promašio šansu za izjednačenje i svoj ulazak u besmrtnost. Znate što mislim - Diego ostaje Bog...

120. minuta - Izlazi Ozil, ulazi Mertesacker.

119. minuta - Muller je sjajno prošao kroz argenitinsku obranu, ali potom loše ubacio za Ozila...

113. minuta - GOOOOOOL!!! Gotze dovodi Njemčku u vodstvo prekrasnim pogotkom! Schurrle je potegnuo po lijevoj strani skoro do kraja terena te ubacio u sredinu. Lopta je do kaznenog preletila argentinske igrače gdje je Gotze na sedam metara od gola sjajno, u letu, prima prsima i zatim u padu šalje u daljni kut Romera! I asistent i strijelac ušli su s klupe!

108. minuta - Aguero je "pustio krv" Schweinsteigeru neopreznim startom rukom na lice te se izvukao bez žutog kartona. Što je jako dobro za njega, imajući na umu da već ima opomenu od prije...

105. minuta - Završetak prvih produžetaka, slijedi još 15 minuta igre

97. minuta - Velika šansa za Argentinu! Palacio je odlično primio loptu u kaznenom prostoru i prebacio istrčalog Neuera, ali lopta ni približno nije išla prema golu.

Related content

91. minuta - Odmah na početku produžetka Schurrle se našao oči u oči s Romerom i pucao mu ravno u ruke! Odlično ga je uopslio Gotze koji je na rubu korner linije dao povratnu loptu na desetak metara.

Kraj redovnog dijela utakmice, ulazimo u produžetke, već 11. puta na ovom prvenstvu!

88. minuta - Najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava Miroslav Klose (16 golova) izlazi iz igre, ulazi Mario Gotze.

86. minuta - Za Argentinu izlazi Perez, ulazi Gago. Nema više promjena za Sabellu...

83. minuta - Navijač na terenu! "Genije" je potrčao prema Howedesu, ali ga je u njegovom naumu preduhitrilo osiguranje. Na torzu mu piše "Rođeni zaj..." no, znate već što.

Related content

82. minuta - Kroos je već drugi put večeras bio sam na dvadeset metara od gola i drugi put loše pucao. Izvrsno ga je prethodno pronašao Ozil.

80. minuta - Duga akcija Nijemaca na kraju završava ispucavanjem za Romera. Muller je u jednom trenutku sjajno pronašao Howedesa na dvanaest metara od gola, ali Garay oduzima loptu prije nego što se njemački igrač stigao okrenuti.

77. minuta - Izlazi Higuain koji je večeras propustio priliku utakmice i zatresao mrežu iz zaleđa - ulazi Palacio.

75. minuta - Messi je s nekoliko krasnih poteza izbacio pola njemačke obrane, dodao loptu, primio je nazad i potom s dvadesetak metara pucao pokraj vratnice!

70. minuta - Muller je upropastio dobru šansu za Njemačku - Schurrle je dodao loptu na rub kaznenog prostora između argentinske obrane, ali Muller loptu gura u predugi for umjesto da puca i opet ništa od pogotka.

65. minuta - Žuti karton za Aguera zbog faula na Schweinsteigeru. Prije toga žuti za Mascherana zbog prekršaja na Kloseu.

62. minuta - Schurrle je prošao po lijevoj strani i ubacio u sredinu kaznenog prostora. Lopta na putu dira argentinskog igrača i dolazi na noge nespremnom Ozilu od kojeg se odbija u gol aut.

57. minuta - Katastrofalna sudačka pogreška Rizzolija! Neuer je na rubu kaznenog prostora istrčao kako bi pokupio loptu ispred Higuaina i umjesto toga satrao argentinskog napadača. Talijan sudi samo kontra-prekršaj Higuaina!?!

Related content

55. minuta - Nijemci djeluju indisponirano na početku drugog dijela, nema ni traga onoj agresivnosti s kraja prvog poluvremena.

47. minuta - Messi promašuje stopostotnu priliku! Odličnom loptom na rub šesnaesterca uposlio ga je Biglia, a Messi je s 15 metara po travi pucao u suprotni kut Neuera, no lopta prolazi kraj stative!

Related content

46. minuta - Sjajna lopta Mascherana za Higuaina koji je ponovno u zaleđu.

46. minuta - Izmjena u Argentini, izlazi ozljeđeni Lavezzi, ulazi Aguero.

Poluvrijeme - Za blijede standarde finala svjetskih prvenstava ovo je bilo vrlo uzbudljivo prvo poluvrijeme. Možda nije bilo golova, ali dobrih prilika i atraktivne igre ima napretek! Argentina se do samog kraja prvog dijela doimala kao opasnija i konkretnija reprezentacija, što se pogotovo odnosi na Lea Messija koji je apsolutno na visni zadatka večeras. Ipak, u zadnjih pet minuta Die Mannschaft uzvraća s dvije sjajne prilike koje su lako mogle završiti pogocima.

45. +1 minuta - Ponovno sjajna prilika za Njemačku završila je stativom i zaleđem! Kroos je nabacio iz kornera, a Howedes je poletio kako ni Van Persie ne može te glavom moćno zatresao stativu. Lopta se potom odbija do Mullera koji je u zaleđu i šansa za gol propada...

Related content

43. minuta - Sjajna akcija Njemačke! Muller je s desne strane dodao za Ozila koji na dvadesetak metara od gola okreće argentinsku obranu i proslijeđuje loptu prema potpuno usamljenom Kroosu na lijevoj strani. Međutim, do današnje utakmice najbolji pojedinac Elfa loše puca i Romero bez problema brani mlaki udarac.

40. minuta - Messi je najbolji pojedinac utakmice do sada! Opet je probio po desnoj strani sve do same crte gola, no Boateng u zadnji trenutak izbija loptu ispred Argentinca!

37. minuta - Najbolja prilika za Njemačku na utakmici! Muller je vratio povratnu loptu na rub šesnaesterca gdje Schurrle puca uz desnu stativu Romera koji efektno brani! Međutim, i da je bio pogodak ne bi važio jer je Ozil iz zaleđa ometao putanju lopte prema golu...

34. minuta - Drugi žuti karton za Njemačku, opomenut je Höwedes.

31. minuta - Schurrle ulazi umjesto Kramera koji se nije oprovaio od razornog starta Garaya.

30. minuta - gol.. nije, zaleđe! Messi je sjajnom loptom proigrao Lavezzija na desnoj strani - ovaj ubacuje u sredinu gdje Higuian s desetak metara pogađa mrežu, ali iz nedozvoljene pozicije. Napadač Argentine bio je dobrih pola metra u zaleđu u trenutku ubačaja. Higuain je slavio pogodak dobrih deset sekundi!

29. minuta - Žuti karton za Schwinsteigera nakon prekrašaja na Lavezziju.

28. minuta - Schweinsteiger je ubacio visoku loptu prema šesnaestercu u koji pravodobno utrčava Klose, ali Romero hvata loptu prije njemačkog napadača.

21. minuta - Higuain je promašio stopostotnu priliku! Hummels je loptu dodao prema Kroosu koji je glavom vraća prema Neueru, ali tu se prikrao argentinski napadač koji krade loptu i zatim u jedan na jedan situaciji s istrčalim Neuerom puca kraj stative! Higuain je strašno loše zahvatio loptu...

18. minuta - Kramer je doživio vatreno krštenje od strane Garaya koji mladog Nijemca zaustavlja startom kojeg se ni NHL igrači ne bi posramili. Bez kartona za Argentinca...

15. minuta - Nakon prekršaja na Kloseu, Kroos je nabacio u kazneni prostor iz slobodnog udarca, ali tamo nema nikog od Nijemaca.

11. minuta - U prvih deset minuta Argentina je puno opasnija ekipa, pogotovo po desnoj strani s koje prodiru Messi i Zabaleta.

9. minuta - Messi je na desnoj strani prohujao kraj Hummelsa poput brzog vlaka i došao skroz do korner linije. Uslijedio je ubačaj u sredinu, ali ta lopta završava u nogama Schweinsteigera.

Related content

7. minuta - Muller je ubacio u peterac, lopta završava u rukama Romera.

3. minuta - Slobodni udarac za Njemačku opet je izveden uz neke čudne kombinacije da bi sve završilo Kroosovom loptom u živom zidu. Na drugoj strani puno opasnija kontra Argentine u kojoj je Higuain s desetak metara pucao malo pokraj desne vratnice Neuera.

Utakmica je počela!

Upravo javljena promjena u sastavu Njemačke, umjesto ozljeđenog Khedire igrat će Christoph Kramer iz Borrusije Monchengladbach.

Sastavi:

NJEMAČKE (4-2-3-1): Neuer - Lahm, Hummels, Boateng, Howedes - Schweinsteiger, Kramer - Muller, Kroos, Ozil - Klose.

ARGENTINE (4-3-1-2): Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Biglia, Mascherano, Perez - Messi - Lavezzi, Higuain.

20.50 - Prognoze stručnjaka iz HTV-ovog studija - Štimac: Njemačka 1:0, Scoria: Argentina 2:1, Samovojska: Argentina 1:0, Prosinečki: Produžeci!

20.45 - Carles Puyol, kapetan španjolske nogometne reprezentacije iz 2010. godine na Maracanu je donio trofej prvaka kako bi ga nakon utakmice predali kapetanu pobjedničke reprezentacije.

Related content

20.35 - Mali detalj s ceremonije zatvaranja...

Related content

20.30 - Pele, Beckham, Gisele Bundchen, aktualni James Bond Daniel Craig... samo su neki od VIP gostiju. Njemačku predstavljaju kancelarka Angela Merkel i predsjednik Johannes Gauck, Argentinu predsjednica Kristina Kirchner, a idućeg domaćina SP-a Rusiju Vladimir Putin, koji je već obećao da će oni Mundial organizirati puno bolje od Brazila.

Related content

20.10 - Argentina je u tri utakmice nokaut-faze na ovom SP-u primila - nula golova. To će im biti primaran cilj i večeras. Osim četvorke u zadnjoj liniji i vratara Romera, trojac u sredini Biglia - Mascherano - Perez ima prioritetni zadatak razoriti kreativnost njemačke vezne linije Schweinsteiger, Khedira, Kroos. Sabellina taktika je jasna: glavno je ne primiti gol i nadati se da će Lavezzi, Higuain i osobito Messi nešto napraviti prema naprijed (Argentina svoju šansu vidi i u prekidima). No, Argentinci neće imati ništa protiv ni ako će odlučivati jedanaesterci...

19.55 - Svjetsko prvenstvo službeno je zatvoreno, iako još ne znamo tko je prvak svijeta. Glavna zvijezda ceremonije na Maracani bila je supruga Gerarda Piquea, poznatija kao Shakira ...

Related content

19.50 - Njemačka je službeno domaćin, Argentina igra u plavim dresovima, u kojima nikad nije izgubila na SP-u (tri pobjede i remi). S druge strane, formalni domaćin je slavio u 14 od 18 finala...

Related content

19.40 - Stručnjaci, mediji, neutralni navijači, kladionice... svi daju prednost Nijemcima na travnjaku, ali na tribinama veliku će pobjedu odnijeti Argentinci. U Rio de Janeiro stiglo ih je 100 tisuća! Kakva je atmosfera u okružju legendarne Maracane, provjerite OVDJE.

19.30 - Vjerojatnih početnih 11 Njemačke vrijedi 305 milijuna eura, Argentinci 257 milijuna eura. U usporednom testu Sportskih novosti Njemačka je ponajprije zahvaljujući Neueru, Lahmu i Mülleru dobila određenu prednost (83:81) pred finalnim suparnikom.

19.20 - No, stručnjaci s portala WhoScored.com ne slažu se s Linekerovim procjenama. Oni igrače ocjenjuju na temelju brojnih statisitčkih kategorija, a po njihovim izračunima najbolje ocijenjeni igrač koji će nastupiti u finalu je - Messi. Drugi je Thomas Müller, treći Di Maria, četvrti Kroos...

19.05 - S Linekerom se slaže i bivši njemački reprezentativac Dietmar Hamann: - Kako turnir odmiče, Messi sve više pada. Gledao sam kako mu je u polufinalu Nizozemac Vlaar, koji je dobar stoper, ali nije baš najbrži na svijetu, u jednom klizećem startu čisto odnio loptu. Mislim da Messi nije potpuno spreman, da je lakše ozlijeđen ili bolestan i da to Argentinci kriju. Jer bi zdravi i spremni Messi tog Vlaara prošao kao od šale...

19.00 - Gary Lineker ( koji prognozira 3:1 pobjedu Njemačke ) za BBC: Lionel Messi me na ovom SP-u razočarao! Mnogi misle da je napravio puno time što je svoju momčad doveo do finala i pritom zabio četiri gola, ali za jednog od najtalentiranijih igrača u povijesti nogometa mora je pružiti znatno više, tvrdi legendarni engleski centarfor.

Linker
30. travanj 2024 00:51