Valeriano Di Domenico Getty Images
S.O.S. FIFA

NOGOMET ĆE SE SPAŠAVATI NOVČANIM REZERVAMA TEŠKIM 2,7 MILIJARDI DOLARA Prvi čovjek svjetskog nogometa naglo je prisiljen mijenjati planove!

Nove okolnosti prisiljavaju Infantina i Čeferina da se okanu geopolitike i osiguraju nogometu elementarne potrebe
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. travanj 2020. 17:19

Nakon što sam kao predsjednik Fife u protekle četiri godine obišao više od stotinu zemalja, vjerujem da sam pomogao igru učiniti globalnom. U mojoj viziji svjetska organizacija sada mora dodatno potaknuti razvoj nogometa u svim svjetskim regijama kako bi one postale konkurentne na vrhunskoj razini. Cilj je imati najmanje 50 nacionalnih momčadi i klubova sa svih kontinenata koji će se ravnopravno natjecati sa sadašnjom elitom...

Na ulasku u drugi predsjednički mandat Gianni Infantino je na stranicama Fife objavio ambiciozan akcijski plan pod naslovom ‘The Vision 2020-2023’. Ako je dosad radio na ukidanju podjele na aristokraciju i plebs, odsad će fokus stavljati na jednakost njihove utakmice, moglo se pročitati između redaka dokumenta objavljenog krajem veljače, u vrijeme dok se koronavirus još zadržavao na kineskim granicama. Dva mjeseca i 50 tisuća mrtvih kasnije, Infantino je prisiljen mijenjati planove. Umjesto 50 uistinu kompetitivnih reprezentacija i klubova koji će se s jednakim izgledima hrvati za trofeje, predsjednik Fife bit će zadovoljan da profesionalizam preživi u 50-ak svjetskih liga.

Na široj mapi Infantinov akcijski plan do jučer se mogao tumačiti kao rukavica bačena u lice Aleksanderu Čeferinu. Fifa, naime, više nije bila spremna igrati ulogu epizodista koji u cockpit uskače jednom svake četiri godine, za vrijeme SP-a, dok se u međuvremenu sve vrti oko Uefe, njezinih klupskih natjecanja i liga. Nove okolnosti prisiljavaju dvojicu predsjednika da se okanu nogometne geopolitike i bace se na osiguravanje elementarnih potreba klubovima i savezima. Ne budu li djelovali promptno i zajednički, na dnevnoj bazi stizat će vijesti poput one da je MSK Žilina otišla u stečaj ili da je urugvajski savez otpustio čak 400 zaposlenika.

“Fifa je u snažnom financijskom položaju i naša je dužnost pomoći svima kojima je pomoć potrebna. Već radimo na utvrđivanje štete pandemije i na modelima kojima možemo osigurati pomoć”, objavila je Fifa nakon što je Covid-19 zaustavio planet nogomet.

Snažan financijski položaj kojim se hvali Fifa konkretno se prevodi kao 2,74 milijarde dolara novčanih rezervi, koje je organizacija prijavila u godišnjem izvještaju. Golemi novac na računu svjetske organizacije medije je odmah potaknuo da Infantinovu akciju nazovu nogometnim Marshallovim planom. Fifa sada razmatra modele kako dobar dio tog novca upumpati u posustalu nogometnu ekonomiju, ali već sada je jasno da će najveći dio novca povući europske tradicionalne nogometne tvrđave.

- Sve je zamrlo, nitko nije imun na ovaj problem, a tajming donošenja mjera bit će ključan. Riječ je o najvećem izazovu s kojim se naša igra i industrija ikad suočila - požuruje akciju Andrea Agnelli, gazda Juventusa i predsjednik Europske klupske asocijacije (ECA) koja štiti interese dvjestotinjak klubova.

Mjere službeno mora usvojiti Vijeće Fife, tijelo od 36 dužnosnika koji predstavljaju šest svjetskih konfederacija, ali nema dvojbe da će se u ovom slučaju svi naći na istom zadatku i brzo izglasati pakete pomoći. Fifinu spremnost da uskoči s novcem iz vlastita sefa ipak ne treba prevoditi kao helikoptersko razbacivanje novca. U prvim nacrtima govori se o zajmovima za premošćivanje problema i ‘grantovima’ za izvanredne situacije. Fifa, inače, svaku od svojih 211 članica pomaže jednakim iznosom koji je u proteklom četverogodišnjem razdoblju iznosio 6 milijuna dolara...

Linker
04. svibanj 2024 08:32