Arijan Ademi u novome klubu Beijing Guoanu

 STRINGER Imaginechina Via Afp
POČINJE PRVENSTVO

Ademijevu premijeru gledat će 68.000 ljudi, vlada velika potražnja za ulaznicama: ‘Ne mogu više izdržati‘

Od 529 registriranih igrača u kineskoj Superligi 84 su stranci, među kojima su Škorić i Andrijašević
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. travanj 2023. 09:59

Pandemija covida-19 vjerojatno je najteže posljedice ostavila u Kini. Osim velikog broja zaraženih i umrlih, kineske su se vlasti pobrinule i za gotovo beskonačne lockdowne. Ograničenja su bila brojna, i to na svim razinama, a dosta je patio i tamošnji nogomet.

Kineska Super liga igrala se proteklih godina u posebnom režimu. Tako su se utakmice organizirale u sigurnim ‘balonima‘ te uz ograničen broj gledatelja, ali od nove sezone stvari bi se opet trebale vratiti na staro. Epidemiološke su mjere ukinute, što znači da će navijači opet moći uživo gledati svoje omiljene klubove i kod kuće, ali i na gostovanjima.

image
MARKO LUKUNIC/PIXSELL Pixsell

Novo kinesko prvenstvo započinje danas, u subotu, a prvu će utakmicu u novoj sezoni odigrati donedavni Dinamov kapetan Arijan Ademi. Njegov novi klub Beijing Guoan ugostit će Meizhou Hakku. To je jedna od četiri subotnje utakmice u ligi koja broji 16 klubova, a igrat će se na obnovljenom ‘Radničkom stadionu‘ u glavnom kineskom gradu Pekingu.

Državni dnevnik Global Times izvijestio je kako će Ademija i suigrače na premijeri gledati 68.000 ljudi, a sve su ulaznice u četvrtak rasprodane u roku od pet minuta.

‘‘Obnovljeni stadion je savršena lokacija za početak nove ere u kineskom nogometu‘‘, piše Global Times.

Utjecajni Soccer News pak informira kako je velika potražnja za ulaznicama vladala i za ostale utakmice prvoga kola. U subotu će na teren i aktualni prvak Wuhan Three Towns koji je domaćin Shanghai Portu za kojeg igra bivši brazilski reprezentativac Oscar. Tu utakmicu pratit će uživo na stadionu 40.000 ljudi.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Nisam gledao utakmicu uživo tri godine i ne mogu više izdržati. Prošle sezone bilo je par gostovanja za koja su se prodavale ulaznice, ali se nije moglo iz Pekinga – citira The Paper jednog navijača.

Kina je jedno vrijeme bila poput obećane zemlje za inozemne nogometaše, na transfere i plaće igrača, ali i trenera, trošilo se šakom i kapom. Međutim, ti su zlatni dani prošli. Iako se i dalje u Kini može vrlo solidno zaraditi, nije to ni blizu basnoslovnim iznosima koje su na svoje račune prenijeli oni koji su se našli na pravome mjestu u pravo vrijeme. Propali su i mnogi klubovi, međi njima i Jiangsu Suning, prvak iz 2021. godine. Kineski nogomet je u posljednje vrijeme uzdrmao veliki korupcijski skandal te su se pod istragom našli i šef tamošnjeg saveza Chen Xuyuan te bivši izbornik Li Tie.

image

Mile Škorić

ANTE CIZMIC Cropix

Među 529 registriranih igrača u kineskoj Superligi su i 84 stranca. Najbrojniji su Brazilci, njih je 20, no nema više velikih zvijezda kao prije.

Hrvatski nogomet, osim Dinamove legende Ademija, koji je Makedonac, predstavljaju bivši kapetan Osijeka Mile Škorić (Cangzhou Mighty Lions) te Franko Andrijašević (Zhejiang FC).

Linker
26. travanj 2024 11:10