Josip Šutalo

 PETER LOUS/AFP/PROFIMEDIA Peter Lous/afp/profimedia
KRAJ KRIZE?

Ajax je pobijedio, ali navijači ne prestaju komentirati potez Vatrenog: ‘Hoće li se on ikada popraviti?‘

Izgubio je loptu na sredini terena i u tren oka stvorio pravu paniku za svoju momčad
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 02. studeni 2023. 23:14

Nakon deset utakmica bez pobjede (sedam poraza i tri neodlučena ishoda) Ajax je napokon osvojio bodove! U odgođenoj utakmici 3. kola Eredivisie "kopljanici" su na Johan Cruijff Areni svladali Volendam 2-0. Tako se najtrofejniji klub u povijesti nizozemskog nogometa (36 naslova) konačno uzdigao s posljednjeg mjesta i trenutačno je 15. Je li to kraj rezultatske krize Ajaxa, najcrnjeg razdoblja u 123 godine dugoj povijesti kluba?

Utakmica protiv Volendama bila je i prva, koju je vodio John van ‘t Schip kao privremeni trener nakon smjene Mauricea Steijna. Van ‘t Schipa nizozemski mediji predstavljaju kao "vojnika kluba": odigrao je za momčad Ajaxa 273 utakmice (ima i 41 nastup za reprezentaciju), a već je vodio prvi sastav kao – privremeni trener. Priča o angažmanu Van ‘t Schipa dobila je dimenziju bizarnosti kada je novi trener priznao medijima da su mu čelnici kluba ponudili posao usred sprovoda supruge!

Pod vodstvom novog trenera momčad Ajaxa odigrala je uvjerljivo najbolju utakmicu sezone. Do prvog pogotka u 57. minuti kada je Bergwijn "probio" suparničkog vratara Ajax je imao impresivnu statistiku: 75-25% u posjedu lopte i 21-3 u udarcima na protivnički gol!

>>> SAŽETKE S DVOBOJA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Momčad Volendama pojavila se na terenu tek posljednjih pola sata susreta, no jedine prilike gosti su stvorili tek uz svesrdnu pomoć domaćih nogometaša. Ipak, pobjedu Ajaxa osigurao je Chuba Akpom udarcem glavom nakon kornera u 89. minuti.

U prvoj pobjedi Ajaxa nakon 68 dana sudjelovao je i hrvatski reprezentativac Josip Šutalo. S klupe za pričuve susret je odgledao Jakov Medić dočim Borna Sosa zbog ozljede nije bio u konkurenciji.

Šutalo je korektno odigrao utakmicu mada je upravo on "zakuhao" situaciju u 51. minuti kada su igrači Volendama imali prvu ozbiljniju prigodu na utakmici. Srećom, po "kopljanike" gostujući je napadač previše komplicirao u nastojanju da izbori idealnu poziciju za šut, pa se domaća obrana nekako posložila i osujetila njegov pokušaj.

image
HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Bivši je Dinamov stoper tijekom igranja u HNL-u često fascinirao gledatelje lakoćom iznošenja lopte iz svoje trećine terena na suparničku polovinu, te je nerijetko sudjelovao i u završnici akcija, pri prekidima. Izvjestitelji su mu pritom tepali da je – "maksimirski Beckenbauer".

Sličnu je bravuru pokušao izvesti i u 51. minuti utakmice s Volendamom, no izgubio je loptu na sredini terena, otvorio prostor suparničkim igračima za kontranapad i prouzročio paniku u posljednjoj liniji Ajaxove momčadi. Šutalo bi trebao akceptirati činjenicu da je nizozemska Eredivisie po kvaliteti peto natjecanje u Europi (dočim je HNL trenutačno na 21. mjestu). Njemu će biti lakše, a navijačima Ajaxa – manje stresno.

Nakon utakmice brojni navijači Ajaxa imali su pokoju riječ kritike na račun Šutala:

- Tako je nesiguran, hoće li se to ikada popraviti? - upitao se jedan.

- Hvalimo ga zbog onoga što daje u reprezentaciji, ali nismo sigurni što on može zaista dati nama... - dodaje komentator sa Twitter-stranice Ajax Life.

No, ima i onih koji hvale njegov nastup.

Linker
20. svibanj 2024 12:18