Kadeti Hajduka na turniru u Floridi

 HNK HAJDUK
TURNIR NA FLORIDI

Amerikanci optužili ‘bile tiće‘ za rasizam, oglasili se iz Hajduka: ‘Izgubili su pa se pokušavaju vaditi‘

Igrači New Yorka požalili su se da je tijekom utakmice njihov igrač bio meta rasističkih uvredama
Piše: David Kapetanović, Ivan Renić/SDObjavljeno: 05. travanj 2024. 15:19

Hajdukova kadetska momčad, koju predvodi trener Luka Vučko, nalazi se na Floridi, gdje igra prestižni turnir MLS Next. Na turniru sudjeluju brojni klubovi sa svjetski poznatim akademijama poput Sportinga, Manchester Uniteda, Arsenala, AZ-a, PSV-a, River Platea..., piše Slobodna Dalmacija.

Mladim hajdukovcima u natjecateljskom okruženju ide odlično. Nakon jedanaesteraca su svladali New York Red Bullse i prošli u četvrtfinale gdje ih čeka Philadelphia Union.

Ipak, pobjeda i prolaz Hajduka nisu bili kraj dramatičnim događajima. Naime, nakon utakmice igrači New Yorka požalili su se da je tijekom utakmice njihov igrač Eric Tai bio meta rasističkih uvredama i zatražili su reakciju organizatora turnira, MLS-a .

U tim optužbama prednjači Joshua Grant, vratar momčadi koji tvrdi da su ga na prijašnjoj utakmici protiv meksičkog Monterreyja nazivali "majmunom", a da se njegovom suigraču Ericu Taiju isto dogodilo sada protiv Hajduka.

Momčad New Yorka je izdala i zajedničko priopćenje u kojoj oštro osuđuje manjak konkretnih odluka organizatora turnira:

"Ono što se dogodilo u posljednje dvije utakmice potpuno je neprimjereno i zauvijek je promijenilo našu momčad. Ekstremni nedostatak poteza MLS-a je neprihvatljiv i ostavio je osjećaj nepovjerenja i nesigurnosti glede naše sigurnosti i dobrobiti dok igramo na ovom turniru. Nadamo se da će ova situacija rasvijetliti tekući problem u nogometu i u svijetu."

Javio se i organizator turnira, MLS Next. Tvrdi da je svjestan optužbi za rasizam na utakmici New Yorka i Monterreya i da taj slučaj istražuje, ali Hajduk nigdje nije spomenut.

Iz splitskog kluba su nam pojasnili što se točno dogodilo.

"Izrazito su agresivna ekipa, dobili su čak tri crvena kartona. Bila je situacija u kojoj je njihov igrač u duelu jako gurnuo našeg Durdova. On je pao van terena na tvrdu podlogu. Srećom, nije se ozlijedio. Durdov mu je uzvratio i nastalo je komešanje koje je brzo riješeno. Američka momčad izgubila je na penale i pokušavaju se vaditi na rasizam koji je apsolutno nepostojeći. Naši momci se nisu tako ponijeli. Ništa od tih optužbi ne postoji ni u zapisniku. Da se to zaista dogodilo, već bi nas izbacili", bili su jasni iz Hajduka.

Linker
03. svibanj 2024 16:13