GENYA SAVILOV Afp
ŠEVA I DALJE ‘POGAĐA‘

Andrij Ševčenko dao ostavku i pokrenuo lavinu - razotkrio je rusofile u Ukrajinskom olimpijskom odboru

‘Životima najboljih Ukrajinaca plaćamo beskrajno visoku cijenu naše slobode‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. studeni 2022. 09:30

Velikan ukrajinskog nogometa, nekadašnji centarfor Milana i Chelsea Andrij Ševčenko bio je izabran na dužnost dopredsjednika Ukrajinskog olimpijskog odbora. Međutim, samo 24 sata kasnije je podnio ostavku! I pokrenuo lavinu.

Na Facebooku je Ševčenko pojasnio svoju odluku istaknuvši kako ne kani raditi u istom Upravnom odboru s tipovima koji su proruski orijentirani. Nije pritom nikoga imenovao, ali svi su u Ukrajini odmah shvatili na koga je ciljao. Riječ je o političaru Nestoru Šufriču i bivšem predsjedniku kijevskog Dinama, Grigoriju Surkisu. da je tomu uistinu tako, nije trebalo dugo čekati. Naime obojica su, Šufrič i Surkis malo nakon te Ševčenkove objave podnijeli ostavke na članstvo u Upravnom odboru Ukrajinskog olimpijskog odbora. Ševčenko je očito znao jako dobro što govori. U konačnici, dok je bio igrao na početku karijere za Dinamo iz Kijeva, Surkis mu je bio šef, predsjednik kluba tako da je Andrij znao kako Igor "diše".

- U najtežem trenutku u povijesti moje zemlje, ponosan sam što stojim uz Ukrajinu i pomažem sve što mogu za našu pobjedu - napisao je Ševčenko na Facebooku prilikom podnošenja ostavku i dodao.

- Smatram časnim poslom raditi u Ukrajinskom olimpijskom odboru, te razumijem važnost uloge. Istodobno, ne mogu ostati Odboru uz ovakav sastav Upravnog odbora. Životima najboljih Ukrajinaca plaćamo beskrajno visoku cijenu naše slobode. Moramo ih biti dostojni.

Sat vremena kasnije, Surkis i Šufrič su podnijeli ostavke, a što je potvrđeno iz Ukrajinskog olimpijskog odbora. Političara Šufriča je u sport delegirao Ukrajinski streličarski savez, a član je sada zabranjene stranke "Oporbena platforma - Za život". Riječ je o proruskoj, euroskeptičnoj stranci koja je povezana s rusofilskim skupinama od dana utemeljenja, pa je i logično što je sada zabranjena. Nadalje, 4. ožujka ili tjedan dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Šufrič je uhićen jer je navodno davao ruskim oružanim snagama lokacije i druge podatke o ukrajinskim vojnicima.

Grigorij Surkis je bio predsjednik kijevskog Dinama od 1993. do 2002., prije nego što je predsjedničku dužnost prenio na svog brata Igora Surkisa.

Linker
27. travanj 2024 11:05