MORITZ MLLER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Moritz Mller/alamy/alamy/profimedia
NEVJEROJATAN RASPLET

Argentini prijeti oduzimanje svjetskog naslova? Strahuje se zbog gluposti jedne zvijezde, stiglo objašnjenje

Podigla se rasprava o tome je li zbog ovakvog skandala ugrožen legitimitet pobjednika SP-a
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 22. listopad 2023. 11:15

Deset mjeseci nakon odigravanja finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Katru na adresu tadašnjeg argentinskog reprezentativca Alejandra Papua Gomeza došla je potvrda o pozitivnom testu na doping, zbog kojeg mu je zabranjeno igrati nogomet sljedeće dvije godine.

Gomez (35) je ovog ljeta ostvario transfer iz španjolske Seville u talijansku Monzu, a sudeći po njegovoj starosti lako je moguće da je s dva ovosezonska nastupa u talijanskoj momčadi odigrao svoje posljednje minute u karijeri.

Kao posljedica pozitivnog testa na doping Gomezu prijeti oduzimanje zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva u Katru, kao i medalja pobjednika Europske lige koju je osvojio sa Sevillom. U tom diskursu podigla se rasprava o tome je li zbog ovakvog skandala ugrožen legitimitet pobjednika Svjetskog prvenstva, i postoji li scenarij prema kojemu bi se argentinskoj reprezentaciji mogao oduzeti trofej.

Svjetska antidopinška agencija (WADA) ubrzo je priopćila odgovor na navedenu mogućnost, a on glasi da je eventualna kazna za cijelu momčad moguća samo ako su više od dva člana reprezentacije ostali pozitivni na doping. Dakle, u slučaju da se pojave još najmanje dva člana argentinske reprezentacije sa sličnim rezultatima kao Papu Gomez, Lionelu Messiju i društvu prijetilo bi se oduzimanjem naslova. U protivnom, trofej pobjednika ostat će siguran u argentinskim rukama.

Linker
23. travanj 2024 03:00