ADRIAN DENNIS Afp
NOGOMETNA ROMANTIKA

Bajkovita priča anonimnog četvrtoligaša: Ispisali povijest izbacivši Hrvate i stigli na korak od Wembleyja

Klub su osnovali igrači kriketa, prošao je sve engleske lige, a dvaput igrao polufinale FA Kupa
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 07. ožujak 2023. 14:44

Godina je 1878., u Grimsbyju, lučkom gradiću na sjeveroistoku Engleske, pala je noć. Oštra otočka zima obgrlila je kraj, a živa u termometru ostala je zakucana debelo ispod nule. Ulicom Freeman fijuče ledeni vjetar, netom pristigao sa Sjevernog mora, diže novine s poda i nemilo šiba prozorska okna. Prolaznika gotovo da i nema, a jedini indikatori socijalne interakcije dopiru iz obližnjeg puba Wellington Arms. Tamo je, naime, u tijeku sastanak članova lokalnog kriket kluba, koji raspravljaju o tome kako će ispuniti prazninu nastalu završetkom sezone u sportu kojim se bave.

- Znam što ćemo! - uskliknuo je jedan od prisutnih i privukao pažnju svih okupljenih kriketaša, pa nastavio:

- Osnovat ćemo nogometni klub! Neznani junak tako je, s kriglom piva u ruci, nesvjesno, napisao predgovor nogometne priče koja će potrajati narednih 145 godina.

Posljednje, i najbajkovitije, poglavlje te priča datira od srijede kada je Grimsby Town iz FA Kupa izbacio Southampton.

Većina hrvatske nogometne publike ispratila je utakmicu između Southamptona i Grimsbyja prvenstveno potaknuta činjenicom da su u redovima "Svetaca" (konačno) od prve minute zaigrali hrvatski reprezentativci Mislav Oršić i Duje Ćaleta-Car.

- Bit će to lagana utakmica u kojoj bi obojica mogli ‘razvaliti‘ i izboriti se za bolji status u momčadi - pomislili su, poprilično optimistično, mnogi Hrvati tada. Ćaleta-Car je, najzad, čak i postigao pogodak, ali veznjak Grimsbyja Gavan Holohan realizirao je dva kaznena udarca i s konačnih 2-1 odveo klub iz četvrtog razreda engleskog nogometa među nogometnu buržoaziju - u četvrtfinale FA Kupa.

Sinergija s navijačima

- U šoku sam. Oduševljen sam zbog igrača i vlasnika, ali najviše zbog navijača. Ovo je večer i rezultat koji će se pamtiti. Jako sam ponosan na sve koji su uključeni u klub - rekao je nakon senzacionalnog pothvata trener gostiju Paul Hurst, pa poslao poruku poslodavcima i prosvjetnim radnicima u Grimsbyju:

- Zbog ovog se možda isplatilo i izbivati s posla. Nadam se da će učitelji biti popustljivi prema djeci koja su uzela slobodan dan u školi kako bi doputovala ovamo i vidjela ovo.

Hurst je, dakle, indirektno "tražio ispričnicu" za gostujuće navijače, kojih je u srijedu na stadionu St‘Marys prisustvovalo više od 4500. Svi oni su prevalili oko 370 kilometara dugačak put kako bi podržali svoj voljeni klub u okršaju s višestruko moćnijim i bogatijim suparnikom. Usporedbe radi, momčad Grimsbyja, prema Transfermarktu, vrijedi 1,43 milijuna eura, dok vrijednost Southamptonova rostera iznosi 387,5 milijuna. Anthony Glennon, lijevi bek Grimsbyja, priznao je i kako je zaplakao kad je gostujuća tribina eruptirala nakon posljednjeg sučeva zvižduka.

- Pogledajte samo to - rekao je, pokazujući prema navijačima, pa nastavio:

- Kakvi sljedbenici… Ne možete tražiti više od ovoga. Podržavaju nas iz tjedna u tjedan, oni ovo zaslužuju koliko i mi.

Radnička klasa

Osim po svesrdnoj podršci svojim igračima tijekom svih 90 minuta, ono po čemu su se navijači Grimsbyja isticali na tribini Southamptonova stadiona jesu i rekviziti kojima su bili naoružani. Većina njih, naime, u rukama je imala napuhanu klupsku maskotu ribe (Harry the Haddock), koja simbolizira ribarsku industriju i tradiciju u njihovu gradu, ali i Grimsbyjevu socijalnu zbilju.

- S obzirom na to da je to grad radničke klase kakav jest, a postoje i nogometni klubovi u sličnoj situaciji diljem zemlje, to utječe na svakodnevne živote ljudi i mi to stvarno shvaćamo. Imamo nekoliko lokalnih momaka poput Harryja Cliftona koji su pravi Grimsbyjevi dečki, pa to osjećaju još dublje - istaknuo je kapetan Luke Waterfall.

Pobjedom nad Southamptonom, Grimsby je postao prvi klub u engleskoj povijesti koji je u jednoj sezoni FA Kupa pobijedio pet momčadi iz višeg ligaškog ranga. "Mornari" su, prije trijumfa nad Ćaletom-Carem, Oršićem i ostatkom Southamptonova društva, iz natjecanja eliminirali engleske trećeligaše Plymouth, Cambridge i Burton, te Luton, koji se natječe u Championshipu (drugoj engleskoj ligi). Ovogodišnji plasman u četvrtfinale FA Kupa nije im najveći uspjeh u klupskoj povijesti jer su 1936. i 1939. stigli do polufinala, gdje su poraženi od Arsenala (0-1), odnosno od Wolverhamptona (0-5). Treba istaknuti i da je Grimsby jedan od devet klubova (uz Wimbledon, Wigan, Carlisle United, Oxford United, Luton, Leyton Orient, Notts County i Oldham Athletic) koji su se natjecali u svim ligama engleskog nogometa.

Novi vlasnici

U 145 godina dugoj i turbulentnoj povijesti doživljavali su brojne uspone i padove, a od svibnja 2021. zaplovili su nešto mirnijim vodama. Tada su klub preuzeli lokalni poduzetnici Jason Stockwood i Andrew Pettit, pod čijim je patronatom Grimsby prošle sezone napredovao iz pete u četvrtu ligu, a sada i režirao senzaciju u FA Kupu. Ono što bajkovitoj nogometnoj priči iz grofovije Lincolnshire daje novu dozu romantike jesu pristup i sportska politika kojima su se okrenuli novi vlasnici, a koji počivaju na sinergiji s navijačima i lokalnom zajednicom.

- Nisam imao ambiciju posjedovati nogometni klub. Kao profesionalnom investitoru, to je užasna odluka u financijskom smislu, ali ovisi o tome čime se mjeri bilanca vašeg života. Ako je u pitanju samo novac, onda je to jedna stvar, ali ako postoji potencijal da budete korisni i pokušate promijeniti dinamiku grada koji volite, onda je to nevjerojatna prilika - smatra Stockwood.

Pobjeda nad Southamptonom trebala bi donijeti Grimsbyju zaradu višu od pola milijuna eura, a 18. ožujka u četvrtfinalu FA Kupa protiv Brightona imat će priliku dodatno podebljati klupski budžet, ali i nastaviti svoju romantičnu priču.

Linker
29. rujan 2024 11:35