Ivaylo Petev

 FRANCK FIFE Afp
TVRDE U SUSJEDSTVU

BiH mijenja izbornika: Bivši trener Dinama ostaje bez posla nakon najlošijih kvalifikacija u povijesti?!

Posljednja utakmica na kojoj je vodio "Zmajeve" bio mu je poraz 4:1 protiv Rumunjske
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 25. prosinac 2022. 10:32

Kako SportSport.ba saznaje iz izvora bliskih nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, bugarski stručnjak Ivaylo Petev više neće voditi susjednu reprezentaciju, te će "Zmajevi" u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj krenuti s novim izbornikom.

Prethodne i ove godine trener reprezentacije BiH bio je Ivaylo Petev, a utakmica protiv Rumunjske u Bukureštu (4:1) bila mu je posljednja na kojoj je vodio "Zmajeve". Bugaru neće biti ponuđen novi ugovor, a bivši trener Dinama ostat će upamćen kao izbornik koji je vodio reprezentaciju BiH u najlošijim kvalifikacijama u povijesti, ali i ponovio najveći uspjeh, a to je plasman u A grupuLige nacija.

Bugarski stručnjak za kormilo BiH sjeo je 27. siječnja 2021. godine i od tada ih vodio na 20 utakmica, te upisao šest pobjeda, po sedam neriješenih rezultata i poraza uz gol-razliku 19:24.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru odigrali su nekoliko odličnih utakmica, naročito u gostima protiv favoriziranih Ukrajinaca i Francuza gdje su uzeli po bod, ali te kvalifikacije pamtit će kao najlošije u povijesti, obzirom na samo sedam odvojenih bodova, jednu pobjedu i gol-razliku -3.

Nakon toga uslijedilo je nastupanje u Ligi nacija, gdje su za protivnike u B grupi imali Finsku, Rumunjskuu i Crnu Goru. S tri pobjede u Zenici i remijima u Helsinkiju i Podgorici, BiH je osvojila prvo mjesto i osigurala plasman u elitni razred Lige nacija po drugi put.

Matematički gledano, što se karijere Peteva tiče i momčadi koje je vodio, na klupi reprezentacije BiH ostvario je drugi najlošiji prosjek bodova po meču, - 1,25. Lošiji je imao samo vodeći Al-Qadsiah, gdje je na 21 utakmici osvajao prosječno točno jedan bod.

Linker
05. svibanj 2024 04:19