Ante Palaversa

 STEPHEN DOBSON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Stephen Dobson/imago Sportfotodienst/profimedia
U RAZGOVORU ZA JUTARNJI

Bivši Bijeli prošao tešku kalvariju, pa zabio nakon dvije godine: ‘Hajduk? Ovog ljeta nije bila opcija‘

‘I eto, ja zabijem, a Hajduk pobjedom ode na prvo mjesto. Lijepi dani, bez dvojbe‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 08. listopad 2024. 08:25

Igra se 88. minuta. Sijeva s obje strane. Rezultat je 2-2, domaćin napada ludi nastavak velikog niza, a gost bijeg s dna. Stadion Pittodrie ne diše. U tom času kreće napad s lijeve strane, Sokler dolazi do gol-linije i loptu vraća nasred šesnaesterca, a onda odjednom jedan Hrvat dočekuje loptu i s desetak metara iz njega izlazi sve što je prošao u posljednje dvije godine.

Poteže klinički precizno, a iz te desnice izađu sve muke koje je prošao. Kulisa se trese, a na semaforu piše: Aberdeen - Hearts 3-2, strijelac - Ante Palaversa.

Bez kluba bih bio ništa

"Kulminacija." Tako je taj veliki talent hrvatskog nogometa, koji je bez brijaćeg aparata prije pet godina u transferu teškom 6,3 milijuna eura Hajduk zamijenio Manchester Cityjem, odlučio opisati svoj veliki povratak. S 24 je godine ovo ljeto zamijenio Troyes Aberdeenom, u poslu u kojem je City prepustio svoj dio kolača, uz potencijalni postotak od sljedeće prodaje. Aberdeen je objeručke prihvatio dogovor nudeći ugovor na jednu plus dvije godine.

Aktivacija ove dvije, kako stvari stoje, odigrat će se vrlo brzo. Jer hrvatski veznjak polovio je svoje, ali i klupske konce, te se lagano, ali uspješno vraća na nogometnu scenu. To čini posredstvom agenta Marjana Šišića, koji očito voli izazove; primjerice, Frana je Brodića preuzeo kada se nakon belgijske neuspješne avanture vratio u Kustošiju, a prije određenog vremena nije se dvoumio zastupati i Palaversu.

"U nekoliko minuta sam shvatio koliko gori da nešto napravi. I to mi je bilo dovoljno...", reći će Šišić jutro nakon što su se na listu strijelaca upisali i Brodić, koji odlično bilda statistiku u Ujpestu (osam utakmica, četiri gola, dva asista), i Palaversa, upisujući debitantski gol za "dandiese" u svom četvrtom nastupu.

- Istina, posljednji gol zabio sam za Troyes prije dvije godine, i to protiv PSG-a, i zato je iz mene izašla hrpa emocija. Onih pozitivnih. Osjećam se odlično, ali bez momčadi i kluba ne bih bio ništa: atmosfera, zajedništvo, sjajan trener Jimmy Thelin te navijači nukleus su euforije u gradu. Imamo sedam pobjeda u sedam kola i sa Celticom držimo vrh ljestvice. To doista nitko nije očekivao - javio se za Jutarnji Palaversa:

- Najiskrenije, presretan sam. Osjećam se prihvaćeno, cijenjeno, rastem, igram, ali svega toga, kao i tog gola, ne bi bilo bez momčadi i našeg duha. Aberdeen je i više od punog pogotka.

image

Emile Smith Rowe i Ante Palaversa

ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/Pa Images/Profimedia

Palaversa se inače ljetos našao na prekretnici. Iza sebe je imao dvije teške ozljede, minutaža mu je slijedom svega bila nikakva, Troyes je ispao iz druge lige, a on je ukupno skupio 12 nastupa... Na stolu su bile ponude iz Belgije, Nizozemske, Poljske te ova Aberdeenova.

Balun volim i previše

- Imali smo kontakt i prošloga ljeta, ali dva dana prije sam se ozlijedio i sve je propalo, no pratili su me i dalje te, još važnije, željeli. Nisam previše okolišao i sada se to ispostavlja punim pogotkom. Mnogo ljudi i ne zna, imao sam ozljedu na ozljedu, pa sam čim sam se vratio doživio još jednu i krenula je kalvarija. Trebalo je izaći iz tog teškog limba, malo sam se i povukao, pogotovo iz javnosti, ali nisam razmišljao o predaji. Balun volim i previše, a valjda nisam prestar da dosanjam neke svoje snove...

Dapače. A ovo doista izgleda kao neki novi početak, dok u reprizi vrtimo splitski foršpan koji je najavljivao hit, s kojim se konačno složio i Guardiola, dižući prije pet godina prst za veliki transfer.

- Hajduk ovoga ljeta nije bio opcija, ali to ne čudi jer sam tek bio u fazi oporavka. Kažete da je trebala zamjena za ozlijeđenog Žapera, ali shvaćam svoju i hajdučku situaciju. Konačno, hej, u Split je došao Raketa, što je čudo. I eto, ja zabijem, a Hajduk pobjedom ode na prvo mjesto. Lijepi dani, bez dvojbe. Uz vjeru da nisu gotovi. Daj Bože da u Hajduku potraju, to je moj klub, imaju sjajan spoj iskustva i mladosti, a iz moje perspektive mogu samo biti zahvalan na prilici koju su mi pružili u Aberdeenu i na temelju toga posvećen sam isključivo planu kako da im uzvratim.

- Ispalo je savršeno za sve i radim samo da se tako nastavi. Do koje mjere, vidjet ćemo: osnovni cilj je Europa, ali s obzirom na start, nećemo nikome, pa niti Celticu, priznati da je bolji. Ako, pak, moram uspoređivati, nije ovo neka velika senzacija jer Aberdeen je velik, ima 17 domaćih titula i dvije europske, usporediv je, dakle, s Rijekom ili Osijekom, no s obzirom na prodaju glavnog napadača Miovskog u Gironu, nije se očekivao ovakav bum. Ali imamo sjajnu ekipu, trenera, atmosferu, napadače...

Pritom i analitičara koji se odaziva na ime Marc Rochon, čovjeka od velikog povjerenja Zlatka Dalića u "vatrenima"...

Moj bek je odličan igrač

- Sjajan stručnjak i sjajan čovjek. Dosta se družimo i pričamo, uči hrvatski i ide mu jako dobro. Apsolutno zna svoj posao, što dokazuju ovi rezultati Aberdeena, ali, konačno, i Hrvatske.

Hrvatske koja ove subote dočekuje baš Škotsku.

- Naš desni bek je u kadru, Nicky Devlin, odličan igrač. Oni su radna ekipa, naslonjena na otočki stil nogometa, disciplinirani, srčani, gorljivi poput nas i ne smijemo ih podcijeniti. Hrvatska je svakako favorit, no neće biti lako. Craig Gordon? Što da vam kažem, čovjek ima 41 godinu i možda bude na vratima protiv nas. Fenomen. On je škotski Buffon...

Linker
08. listopad 2024 14:16