FRANCK FIFE Afp
BORBA SA ZAKONOM

Bivši šef španjolskog nogometa uhićen po slijetanju u Madrid, policija ga privela pa ubrzo pustila

Razlog tomu jest korupcijska afera oko sadašnjih i bivših čelnika koja je zahvatila Savez
Piše: SNObjavljeno: 03. travanj 2024. 15:42

Bivši predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales uhićen je odmah po slijetanju u Madrid te odveden na ispitivanje u policijsku stanicu, odakle je ubrzo i pušten. Razlog tomu jest korupcijska afera oko sadašnjih i bivših čelnika koja je zahvatila Španjolski nogometni savez.

Rubiales je posljednjih nekoliko tjedana proveo u Dominikanskoj Republici, s kojom Španjolska nema dogovor o izručenju, no u rodnoj se zemlji ipak pojavio na što je policija ekspresno reagirala. Rubialesu ovo nije jedina ‘borba‘ sa zakonom, u tijeku je suđenje protiv njega za slučaj koji se dogodio prošlog ljeta na Svjetskom prvenstvu u Australiji, gdje je ženska reprezentacija Španjolske odnijela zlatnu medalju.

Tada je Rubiales zgrozio svjetsku javnost, poljubivši bez dopuštenja u usta igračicu Jennu Hermoso nakon finalne ceremonije. Nadalje, kasnije je za vrijeme slavlja u svlačionici zagrlio Hermoso i rekao joj: "Idemo se ja i ti vjenčati na Ibizu." Hermoso je šokirao taj čin, otkrila je da je Savez na nju, njenu obitelj i prijatelje vršio pritisak kako bi zaštitio Rubialesa. Prvog čovjeka španjolskog nogometa prvo je suspendirala Fifa nakon čega je pod pritiskom javnosti podnio ostavku. Nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zabranjeno mu je približavanje igračici na manje od 200 metara.

Tužiteljstvo sada traži kaznu od dvije i pol godine zatvora za Rubialesa zbog kaznenog djela seksualnog napada i prisile u slučaju nedobrovoljnog poljupca, a zahtijeva se i kazna od godinu i pol dana zatvora za kazneno djelo prisile za bivšeg izbornika ženske reprezentacije Jorgea Vildu te za bivšeg direktora marketinga Saveza Rubéna Riveru i za direktora muške reprezentacije Alberta Luquea.

Linker
12. svibanj 2024 01:34