Željko Kopić

 Flaviu Buboi/nurphoto/shuttersto/shutterstock Editorial/profimedia
BORBA ZA ELITU

Bivši trener Dinama i Hajduka vodi žestoku bitku s ‘Crvenim psima‘: ‘Svaka utakmica nosi stres‘

‘Kvalitetom igre, davanjem maksimuma i rezultatima vratili smo vjeru u momčad‘, kaže Željko Kopić
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. ožujak 2024. 12:56

U nedjelju će proći točno 100 dana otkako Željko Kopić (46) obnaša ulogu trenera Dinama iz Bukurešta. Idealno vrijeme za podvlačenje crte i analizu vladavine koja je u velikom rumunjskom klubu počela 1. prosinca prošle godine. U petak su Kopićevi Crveni psi, na rumunjskom Cainii rosii, kako glasi nadimak kluba, odradili posljednje 30. kolo prvog dijela sezone protiv momčadi UTA Arad, a potom kreće žestoka borba u Ligi za ostanak.

Kopić je preuzeo momčad potkraj prošle polusezone kad je Dinamo bio pretposljednji s 10 bodova u 17 kola. I dalje su pri dnu, no u sljedećih 12 kola Kopić je osvojio 16 bodova, učinak je s 19,6 posto bodova dignuo na svojih 44,4 posto i da je Dinamo bio stalno u tom ritmu, bio bi u sigurnim vodama sredine ljestvice.

Ovako mu je prvoligaška budućnost neizvjesna, no pomoći će što se uoči posljednjih devet kola bodovi polove. Deset klubova igrat će jednokružno, ispadaju zadnja dva, sljedeća dva od dna ići će u dodatne kvalifikacije za ostanak...

- Kad sam dolazio, znao sam što Dinamo iz Bukurešta predstavlja, bio svjestan veličine kluba i koliku podršku ima u svojim navijačima. Znao sam kakva su očekivanja, zato sam i prihvatio posao, bez obzira na to što je klub bio u vrlo nezavidnoj situaciji na prvenstvenoj ljestvici i s dugim periodom bez pobjede. Dinamo je kroz svoju povijest imao jako mali broj stranih trenera, što mi je također bio dodatni motiv. Zbog te je činjenice i interes javnosti prema Dinamu dodatno pojačan - priča trener kojem je aktualni posao treći koji obavlja u inozemstvu nakon što je od 2018. do 2019. bio u ciparskom Pafosu, a 2022. u bugarskom Botevu iz Plovdiva.

image
FLAVIU BUBOI Nurphoto Via Afp

Jedanaesti je to klub kojeg vodi samostalno, u Hrvatskoj je prvo bio trener Zagorca i Segeste, potom u elitnom razredu vodio Lučko, Cibaliju, Zagreb, Slaven Belupo, Hajduk i Dinamo Zagreb.

- Bilo mi je jasno koliko je zahtjevan zadatak ispred mene, s obzirom na stanje i rezultate kada sam došao. Očekivao sam da ćemo unaprijediti kvalitetu igre, stabilizirati momčad i doći do kvalitetnijih rezultata. To smo i napravili. Uoči zadnjeg kola, u posljednjih 10 utakmica smo 5. po broju osvojenih bodova od 16 koliko je u Superligi. Napravili smo veliki pomak naprijed, ali još je jako puno posla pred nama.

Kad ste preuzimali klub u prosincu, cilj je vjerojatno jasno zacrtan?

- Naravno da je cilj izbjeći ispadanje, zbog toga sam i došao. U svakom slučaju će biti zahtjevno, ali došli smo u situaciju da se možemo ravnopravno sa svima boriti do zadnjeg kola za postavljeni cilj.

Puno se toga promijenilo u nešto više od tri mjeseca vaše ere. Atmosfera oko Dinama bila je negativna, tribine prazne... Sada igrači uspjehe slave zajedno s navijačima, pjevaju s njima nakon utakmica.

- Da, energija oko kluba i oko momčadi nije bila dobra. U ovom trenutku je situacija puno bolja, zadnje dvije domaće utakmice stadion je bio rasprodan, atmosfera je bila izvrsna, sada smo već u srijedu rasprodali stadion za petak. Kvalitetom igre, davanjem maksimuma na terenu i, jasno, rezultatima vratili smo vjeru u momčad. Osjeti se velika podrška koju imamo.

Kralj Hagi je pristupačan tip, a u klub ulaže velik novac

Kopićev kolega je i Gheorghe Hagi, najveći rumunjski nogometaš svih vremena. Vlasnik i trener Farul Constante.

- Nadimak mu je Kralj Hagi, što dovoljno govori o njegovom statusu u Rumunjskoj. Vrlo je jednostavan, pristupačan. Prošle godine je osvojio titulu prvaka s Farulom, a u klub ulaže puno, kako u prvu ekipu tako i u nogometnu akademiju.

Usporedba Rumunjske i Hrvatske nogometne lige?

- U Rumunjskoj bih svakako istaknuo infrastrukturu i posjećenost na stadionima. Primjerice, za predstojeći bukureštanski derbi između Rapida i FCSB, koji se igra u subotu na Nacionalnoj Areni, prodano je 50.000 ulaznica. Većinom su stadioni rasprodani. Hrvatska liga, pak, daje više prostora mladim igračima, što je svakako prednost.

Zadovoljni s dosad odrađenim?

- Jesam, do sada smo svi u klubu odradili kvalitetan posao, bitno je da nastavimo napredovati u svim segmentima. Prostora za napredak uvijek ima. Najbitnije je da momčad napreduje.

Sigurno je bilo i stresnih situacija?

- Naravno, klub je u teškoj borbi za ostanak u ligi, i svaka utakmica nosi dodatni stres i pritisak. No što je tu je, na kraju će uspjeh biti slađi.

image
Vlad Suheschi/imago Sportfotodienst/profimedia

Nije u rumunjskim medijima nedostajalo kritika kad se gubilo, no u zadnje vrijeme na vaš račun uglavnom stižu pohvale.

- Da, reakcije za ono što sam do sada učinio su vrlo pozitivne. Trend nam je dobar, u posljednje vrijeme izgledamo dobro, kvalitetno, ali s obzirom na situaciju na tablici, svaka sljedeća utakmica nam je izuzetno bitna. Uhvatili smo priključak i približili se sigurnoj zoni, sljedeći korak je preskakanje nekih od konkurenata na ljestvici. Zaostatak nije velik, ali ispred nas je borba do zadnje utakmice. Liga je takva, a tako je postavljen i sustav natjecanja da se sve momčadi do zadnjeg kola za nešto bore.

Mediji analiziraju svaki detalj s terena i izvan njega

Je li kao trener lakše raditi u inozemstvu? Ne znaš jezik, ljude, je li pritisak malo manji zbog toga?

- Ne bih rekao. Rumunjska liga je jako praćena, u medijima se analizira sve, svaki detalj s terena i izvan njega. Posebno se to odnosi na Dinamo, koji je uz FCSB i Rapid najveći i najpraćeniji rumunjski klub. Samim time očekivanja i pritisak medija, javnosti i navijača su veliki. Rumunjska ima 19 milijuna stanovnika, nacija su koja voli nogomet i koji ima tradiciju. Veliki je broj TV postaja i portala koji prate isključivo Superligu, sve se prati i analizira, svakodnevno, cjelodnevno...

Još nekoliko mjeseci i kraj je sezone. Planovi nakon toga?

- Ne razmišljam o daljnjim planovima, potpuno sam fokusiran na period do kraja sezone.

Na treninge Dinama u posljednje vrijeme stalno dolazi Mircea Lucescu, 78-godišnji klupski velikan.

- On je legenda Dinama, vrata kluba su mu uvijek otvorena. Čast je i zadovoljstvo razgovarati i osjetiti podršku trenera s takvim iskustvom koji se vrlo pohvalno izražava o načinu na koji radimo i kako nam momčad funkcionira.

Biste li bukureštanski Dinamo mogli usporediti s nekim hrvatskim u kojem ste radili?

- Dinamo je klub s bogatom povijesti i tradicijom, s osvojenih 18 naslova prvaka Rumunjske i 13 Kupova, te ogromnom vojskom navijača u cijeloj državi. Klub u kojem su igrali veliki igrači i radili vrlo uspješni treneri. Najveći uspjeh u Europi bio je 1984. kada su protiv Liverpoola igrali polufinale Kupa prvaka. Nezahvalno je uspoređivati, radi se o velikom klubu koji proteklih nekoliko godina prolazi kroz težak period. Klub je praktično bio pred bankrotom, ali velikim naporima navijača skupili su veliki novčani iznos kako do toga ne bi došlo. Polako se situacija stabilizira pod novim vodstvom kluba, ali je još uvijek dalek put do razina na kojima bi klub trebao biti. Vrijednost momčadi je dobra, pojačali smo se u zimskom prijelaznom roku, tako da smo potpuno konkurentni u ligi.

image
IVANA GRGIC Cropix

Doveli ste ove zime i dvojicu bivših igrača Rijeke, Domagoja Pavičića i Darka Velkovskog.

- Obojica su kvalitetni igrači, a iza sebe imaju period u kojem nisu igrali u svojim klubovima, no polako dolaze na pravu razinu. Donijeli su nam kvalitetu i vjerujem da će igrati bitnu ulogu u ostvarivanju naših ciljeva.

Muhar najistaknutiji među rekorderima Hrvatima

U Rumunjskoj igra čak 18 hrvatskih nogometaša, prema Transfermarktu najviše stranaca u Superligi dolazi upravo iz Lijepe Naše. Kako Rumunji gledaju na Hrvate, postoji li nekakva posebna ljubav?

- Rumunji respektiraju hrvatske igrače, uspjesi naše reprezentacije također otvaraju vrata našim igračima. U ovom trenutku najkvalitetnije igra Karlo Muhar u CFR Cluj, ali i većina ostalih ima dobar status u svojim klubovima. (dd)

Hrvatski igrači u rumunjskoj Superligi

Karlo Muhar, Anton Krešić, Petar Mamić, Josip Mihalić (CFR Cluj), Gabriel Debeljuh, Adnan Aganović (Sepsi), Domagoj Pavičić, Christian Ilić (Dinamo), Ljuban Crepulja (Voluntari), Dragan Lovrić, Diego Živulić (Otelul), Ante Roguljić (Universitatea Cluj), Marko Stolnik (UTA Arad), Damjan Đoković (Rapid), Juraj Badelj, Karlo Tomašec (Universitatea Craiova), Matija Katanec (Poli Iasi), Miroslav Iličić (Botosani)

S pomoćnikom Totom gledao Cindrića

Nedugo nakon što je došao, Kopić je u svoj stožer doveo pomoćnika Marija Tota.

- On je čovjek s velikim iskustvom rada na brojnim internacionalnim adresama, a u stožeru je i kondicijski trener Aleksa Bošković, s kojim sam surađivao i u bugarskom Botevu. Svi ostali članovi mog stožera su domaći ljudi.

Nedavno je Kopić bio na rukometnoj utakmici bratskog Dinama. Za rumunjske medije bio je to velik događaj, objavili su niz fotografija na kojima ga navijači pozdravljaju, traže autogram, slikanje... Kad je službeni spiker objavio da je Kopić u dvorani, krenule su ovacije.

- Bili smo Tot i ja na jednoj europskoj utakmici, rukometni klub Dinamo ima stvarno jako dobru momčad. Naš Luka Cindrić ima vrhunski status, iznimno je cijenjen. Vjerujem da ćemo u budućnosti pronaći vremena i za druženje, trenutno smo svi okrenuti klupskim obvezama. (dd)

Sin Vito napadač Rudeša i - briljantni pijanist

Prati li Kopić što se događa u Hrvatskoj? Utrka za naslov je jako neizvjesna.

- Tako će biti do samog kraja sezone. Sva tri kandidata na vrhu imaju svoje prednosti, šanse Hajduka, Rijeke i Dinama da dođu do titule su podjednake.

Možda više od seniorske HNL Kopić prati onu kadetsku. U redovima prvoligaša Rudeša igra Vito Kopić, za oko mjesec dana 17-godišnjak, Željkov sin. Napadač koji je u sedam ligaških utakmica zabio tri pogotka, a pritom je i briljantan pijanist. Lopta i klavir, neobičan spoj...

- S Vitom sam prezadovoljan. Ide u drugi razred klasične gimnazije i treći razred srednje glazbene škole. Iza sebe ima dvije vrlo zahtjevne operacije koje su ga usporile na nogometnom putu i nije mu bilo nimalo lako. Nadam se da su ti zdravstveni problemi iza njega i da će napokon moći uživati u nogometu. Kao što uživa i u klaviru - kaže ponosni otac. (dd)

Linker
09. ožujak 2024 12:56